A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Mini valóban fogalommá vált

Németh Károly, a Mini együttes vezeetője
Vágólapra másolva!
A legendás Mini együttes továbbviszi vezéregyénisége, Török Ádám zenei örökségét, méltó módon adózva zenésztársuk emlékének. Török Ádám, a Mini együttes alapítója és frontembere, Máté Péter-díjas, Fonogram-életműdíjas magyar fuvolista, énekes és dalszövegíró tavaly áprilisban 75 éves korában halt meg. A zenekar akkor éppen arra készült, hogy májusban az Erkel Színházban születésnapi koncertet ad. A Mini zenekar vezetője, Németh Károly most bejelentette: újra színpadra áll az együttes - ezzel adózva Török Ádám emlékének. „A koncerten a legnagyobb sikerdalok mellett progresszív szerzeményeket is előadunk, és négy új dalt is hallhat a közönség" – mondta Németh Károly. A Kell a barátság című koncert a Magyar Zene Házában lesz január 20-án. A Mini együttes vezetője az Origónak azt mondta: úgy érezte, Török Ádám szellemiségét, zeneiségét tovább kell vinni, és erre sok zenésztársa is kérte, hogy ne hagyja elveszni a Mini együttest. Interjú Németh Károllyal.
Vágólapra másolva!

Török Ádám halála után ön viszi tovább a Mini együttes szellemiségét - már tavaly is több helyen felléptek, most pedig egy önálló koncertre készülnek. Mikor és hol lesz a koncert?

Január 20-án este fél 8-kor a Magyar Zene Házában lép fel a Mini együttes. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen csodálatos intézmény ad otthont a koncertnek.

Ádám halála óta ez az első önálló koncertünk, amelynek a címe: Kell a barátság.

Tavaly már játszottunk több alkalommal, például a Skorpió 50-en, vagy különböző fesztiválokon és a Petőfi Zenei Díjátadón is.

A január 20-i koncertünkön megemlékezünk Ádámról, akinek éppen január 12-én van a születésnapja. Azon a napon - január 12-én - délután öt órakor a Bem rakparton várjuk a rajongókat egy szoboravatóra.

Rettenetesen hiányzik Gyugykó - így hívtuk Ádámot. Hosszú évtizedekig zenéltük együtt. Úgy éreztem, Ádám szellemiségét, zeneiségét tovább kell vinni, és erre sok zenésztársam is kért, hogy ne hagyjam elveszni a Mini együttest.

Németh Károly, a Mini együttes vezetője fotó: Talán Csaba

A tavalyi fellépések után milyen visszajelzéseket kapott a közönségtől és a szakmától?

Nem szeretnék nagy szavakat használni, de mindenhol óriási sikerünk volt. A szakmai visszajelzések is csodálatosak voltak - rengeteg zenésztársunk gratulált.

Milyen dalokat hallhat majd a közönség a január 20-i koncerten?

A műsor legnagyobb részében azokat a dalokat hallhatja a közönség, amelyeket Ádámmal közösen írtunk. Természetesen elhangoznak majd az ikonikus szerzemények, de játszunk olyan dalokat is, amelyeket ritkán vagy talán még soha nem adtunk elő koncerten. Igazi Mini-koncert lesz, a Mini érzelemvilágával, zeneiségével.

Kik a zenekar tagjai?

A dobos Balog Szivacs Jenő, Paróczai Attila - aki csaknem tíz évet töltött a Miniben - basszusgitározik. A gitáros Kosik Kristóf. Fantasztikus énekesünk Török Viktor, aki teljesen magáévá tette a Mini-feelinget. Az elmúlt 30 évben számos blues-rock, prog-rock és funky formáció élén volt hallható. Én billentyűn játszom. Állandó vendégművészként Kézdy Luca színesíti a produkciót egyedülálló hegedűjátékával. Végtelenül örülök, hogy Luca velünk játszik. A próbák rendkívül jó hangulatban telnek, egymást inspiráljuk, és tényleg jó zenei anyagot válogattunk össze. Remélem, a közönség is szereti majd.

Németh Károly, a Mini együttes vezetője fotó: Talán Csaba

Aki nem jut el a január 20-i koncertre, hol hallhatja legközelebb élőben a Mini zenekart?

Több koncertről egyeztetünk, folynak a tárgyalások. Ami már biztos, hogy május elsején játszunk a Tabánban.

Új lemezt terveznek kiadni?

Igen, szeretnénk még az idén egy új albumot is kiadni. Ahogy említettem, a januári koncertre már írtam négy dalt - ezek már az új nagylemezen is hallhatók lesznek.

Mikor alakult a Mini zenekar, és milyen sikereket értek el az elmúlt évtizedek alatt?

Török Ádám 1968-ban alapította meg a progresszív rockot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Mini együttest, amely néhány év kihagyással évtizedeken át működött. Én 1974 januárja óta vagyok a zenekar tagja. Többek között olyan muzsikusok játszottak velünk, mint Tátrai Tibor, Závodi János, Németh Alajos, Papp Gyula. A Mini klub a fiatalok - főleg a rockerek - törzshelye lett. A zenekar 1972-ben az LGT-vel közösen koncertezett a Kisstadionban, és erről a New Musical Express is beszámolt. Ugyanebben az évben hatalmas sikerrel szerepelt Keith Jarrett előtt a Videoton Interjazz Fesztiválon. Az első nagylemezünk 1978-ban jelent meg Vissza a városba címmel. Rengeteg fellépésünk volt, és sokat koncerteztünk külföldön is.

A Mini valóban fogalommá vált - évtizedeken át rendíthetetlen népszerűséggel.

A magyar pop-rock kultúrának egy meghatározó része lett a zenekar. Sok sikeres zenész nyilatkozta különböző interjúkban, hogy fiatal korában sokszor hallgatta a Minit - és persze járt a koncertjeinkre.

Mi a Mini sikerének a titka?

Az együttes titka a zenénk újszerűsége, különlegessége - véleményem szerint.

Nehéz besorolni akármelyik műfajba - és ennek nagyon örülök -, mert jelen van a rock, a pop és a jazz is.

Lényegében létrehoztunk egy önálló zenei stílust: a Mini-stílust.

Németh Károly, a Mini együttes vezetője fotó: Talán Csaba

Tavaly áprilisban halt meg Török Ádám. Hogyan tudta meg a szörnyű hírt?

Éppen születésnapi koncertre készültünk a Minivel. Már javában zajlottak a próbák. Aztán egyik reggel telefonon hívtak, hogy Ádám meghalt. Az előző napon még beszéltünk - sőt, hülyéskedtünk is egymással, ahogy szoktunk. Semmit nem láttam rajta, hogy bármilyen gond lenne.

Sokáig nem hittem el, hogy Ádám elment. Ma is, amikor a próbákon játszunk, lélekben velünk van - érzem a jelenlétét.

A zenekar tagjaival is sokat beszélünk róla. Remélem, lát és hall minket odafentről, és örül, hogy nem hagytuk veszni a Mini zeneiségét, szellemiségét.

Török Ádámot azonban lehetetlen helyettesíteni...

Valóban, nem lehet helyettesíteni Gyugykót. Éppen ezért nem úgy állítottam össze a zenekart, hogy fuvola is legyen benne, mert Ádámot nem tudja helyettesíteni senki. Az énekesünk például azért csodálatos, mert nem utánozza Ádámot, hanem a saját stílusában énekli a dalokat - de benne van az az érzés, ami Ádámban is benne volt.

Mini együttes, Török Ádám, Németh Károly, Kunu László Forrás: Fortepan / Urbán Tamás

Mi volt Török Ádámban?

Rendkívül szeretetreméltó egyéniségű ember volt, elszántsága és hihetetlen tehetsége emelte a magyar zenei élet legfelső szintjére. Olyan aurája volt, amit nem lehet utánozni. Amikor elment, többen azt tanácsolták, hogy alakuljunk át emlékzenekarrá, de mivel a banda több tagja is évek óta a Miniben játszik, én magam pedig évtizedek óta, úgy döntöttünk, hogy nem emlékzenekar leszünk, hanem maradunk Mini - visszük tovább a zenekar és Török Ádám zeneiségét.

Ön tavaly életpályadíjat kapott. Hogyan tudta meg, hogy kitüntetik?

Éppen autóban ültem, a lányomat vittem a repülőtérre, amikor megcsörrent a telefonom. Először azt hittem, valaki hülyéskedik. Még a lányom is azt mondta, hogy tegyem le a telefont, mert valaki biztosan szórakozik. Aztán a hölgy bemutatkozott, és elmondta, hogy valóban nekem ítélték meg az életpályadíjat. Akkor már kezdtem elhinni. Aztán megköszöntem és elképesztően boldog voltam. Végtelenül megtisztelő számomra, hogy megkaptam ezt a díjat.

Németh Károly, a Mini együttes vezetője fotó: Talán Csaba

Amikor megkapta a díjat, átgondolta a pályáját, hogy mi mindent alkotott?

Igen, leültem, és hosszasan gondolkodtam az elmúlt évtizedeken.

A legbüszkébb arra vagyok, hogy olyan zenei műveket hoztam létre, amelyek a mai napig fennmaradtak.

Évtizedeken át kérte - és ma is kéri a közönség a dalokat. Rengeteget kaptam a közönségtől, de talán én is tudtam adni valamit. Ha csak egy embernek okoztam boldogságot a dalaimmal, már megérte...A zenésztársaim is nagy tisztelettel vannak irántam. Mindent megkaptam az elmúlt évtizedekben, amit lehetett. Sikert, örömöt, rock and rollt, magyar és külföldi koncerteket... Elmondhatom, hogy boldog ember vagyok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!