Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország

Össz-Hangot teremtünk – évadot hirdetett a Concerto Budapest

Vágólapra másolva!
A Concerto Budapest a tőle megszokott módon ismét rendkívül széles repertoárt felölelő, világsztárokban gazdag programmal várja a klasszikus zene kedvelőit a 2024/25-ös évadban is. Az Évad Művésze Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész, aki karmesteri szerepben is megjelenik a zenekar koncertjein a Zeneakadémián és a Müpában.
Vágólapra másolva!

„Egy nagy létszámú zenei együttes – mint amilyen egy szimfonikus zenekar – tökéletes leképezése lehet a társadalomnak. Ha jól működik, példát mutathat számos dologban: együttműködésben, megértésben, egymás meghallgatásában, kommunikációban, a hierarchiák kezelésében, közös gondolkodásban, közös célok megvalósításában, szolidaritásban, bátorságban és becsületben, de legfőképpen a közös szellemben, átélésben és a közös érzelmek kifejezésében. A zene összekapcsol, sőt közösséget is tud kovácsolni belőlünk. És mindezt élményalapon teszi, hisz a legnagyobb érzelmeink szavak nélkül élnek bennünk. Ez a feladatunk és a felelősségünk: Össz-Hangot teremteni” 

– fogalmazta meg Keller András főzeneigazgató a Concerto Budapest küldetését és ezáltal az évad összeállításának kiindulópontját.

Fotó: Kondella Misi Photography

Ezeket a gondolatokat folytatta Devich Gábor főigazgató, aki külön kiemelte a zenekar izgalmas és innovatív programjait, melyek a következő évadban is sok meglepetést tartogatnak a közönség számára, majd hozzátette: „A Concerto Budapest sokoldalúságának mércéje lehet az is, mennyire széles partnereinek a palettája. Bartók tükörben címmel folytatjuk közös programsorozatunkat a Magyar Zene Házával és Batta Andrással; évről évre számos vidéki koncertet adunk a Filharmónia Magyarországgal együttműködve; szoros kapcsolatot ápolunk a Cziffra Fesztivállal, a Haydneummal, a Virtuózokkal és a Nemzeti Filharmonikusokkal. Ahogy Keller András főzeneigazgatónk már számos helyen nyilatkozott erről: ahhoz, hogy a klasszikus zene nagyobb hangsúlyt kapjon a kulturális életben, a zenei élet legfontosabb szereplőinek feltétel nélküli összefogására van szükség. A Concerto Budapest ennek a gondolatnak az élharcosa.”

Fotó: Posztos Janos

A Géniuszok bérletsorozatban olyan nemzetközi hírű zongoraművészekkel találkozhatnak a Zeneakadémián, mint Jevgenyij Koroljov, Pierre-Laurent Aimard, Dina IvanovaBalázs János és Ljupka Hadzi-Georgieva, hallhatják Gidon Kremer és Baráti Kristóf páratlan hegedűjátékát, a kamarazenei színt pedig a Keller Quartet adja a hangversenypalettához.

Fotó: Jurga_Graf

A szintén kizárólag zeneakadémiai koncerteket tartalmazó Volumenek bérlet hangversenyein Fenyő László és Szűcs Máté szólójával hallgathatják meg Richard Strauss Don Quixote című művét. Chopin f-moll zongoraversenyét Bogányi Gergely játssza, Kelemen Barnabás hegedűjén Mozart és Bach versenyművei csendülnek fel, Gidon Kremer pedig Giedrė Dirvanauskaitėvel Philip Glass kettősversenyét szólaltatja meg. A közönség részese lehet a Bach születésének 340. évfordulójára megrendezett ünnepi hangversenynek, melyen Várjon Dénes és Arvid Engegård is közreműködik, és Vashegyi György vezényletével meghallgathatják Haydn Tóbiás hazatérése című oratóriumát a Purcell Kórus és a Concerto Budapest előadásában.

Fotó: Emmer László

Akik a Müpát kedvelik, a Favoritok bérlet koncertjein olyan művészek tolmácsolásában élvezhetik Brahms, Bach vagy Richard Strauss alkotásait, mint Anthony MarwoodPerényi Miklós és Takács-Nagy Gábor. A Müpába kapott meghívást Szergej Nakarjakov trombitaművész is, hogy Mihail Pletnyov trombitaversenyét játssza a hangszer szerelmeseinek. A nagyszabású hangversenysorozatot Szergej Krilov káprázatos hegedűjátéka és Beethoven Missa Solemnise zárja a Magyar Rádió Énekkarának közreműködésével.

Fotó: Emmer László

A zenekar már megszokott és közkedvelt helyszínhez köthető bérletei mellett a 2024/25-ös évad újítása a Névjegyek bérlet, melynek koncertjei minden alkalommal egy zeneszerzőre koncentrálnak, így a bérlet tulajdonosai hat teljes estén át élvezhetik Brahms, Dvořák, Bach, SosztakovicsSchubert és Csajkovszkij művészetét.

A Mihail Pletnyov zongorajátékáért rajongók Rachmaninov 2. zongoraversenyét a zenekar bérleteken kívüli koncertjén hallgathatják meg novemberben, csakúgy, mint a Concerto Budapest nagypénteki hangversenyét, melyen Haydn Krisztus utolsó hét szava a keresztfán című műve mellett Wagner Parsifaljából csendülnek fel az ünnephez méltó szimfonikus zenekari részletek. 

A zenekar karácsonyi koncertjén Csajkovszkij műveiben gyönyörködhet a hallgatóság. Berecz Mihály az 1. (b-moll) zongoraversenytVárdai István a Rokokó variációkat adja elő a Concerto Budapesttel az ünnepi koncerten a Zeneakadémián. A két versenyművet a Rómeó és Júlia-nyitányfantázia és a Csipkerózsika-szvit öleli körül.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről