Blaskó Péter: Még nem tudom elfogadni, hogy Mihályi Győző meghalt

Mihályi Győző.
Fotó: MTI/ Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Rettenetesen megdöbbentett Mihályi Győző tragikus halála, mert nem volt semmi előjele - mondta az Origónak Blaskó Péter, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- díjas magyar színművész, a Nemzeti Színház színésze, aki csaknem tíz éven át dolgozott együtt Mihályi Győzővel a Miskolci Nemzeti Színházban. Blaskó Péter úgy fogalmazott: . "Egyszerűen jó volt vele lenni. Jó kedélyű, vidám ember volt. A halálát nem tudom elfogadni."
Vágólapra másolva!

Hetven éves korában, hétfőn tragikus hirtelenséggel meghalt Mihályi Győző Jászai Mari-díjas színművész, aki a József Attila Színház társulatának több mint 20 éven át volt elismert művésze.

Mihályi Győző.
Fotó: MTI/ Kelemen Zoltán Gergely

1980-tól csaknem 10 éven át a Miskolci Nemzeti Színházban dolgozott - ebben az időszakban volt a társulat tagja Blaskó Péter is, aki jelenleg a Nemzeti Színház művésze.

Mihályi Győző halálával kapcsolatban Blaskó Péter úgy fogalmazott: semmi előjele nem volt a tragédiának.

"Akivel hirtelen tudtam beszélni, azt mondta: teljesen egészséges volt. Nem olyan régen volt a hetvenedik születésnapja, amelyet együtt ünnepelt a családjával kitűnő hangulatban. Semmi jel nem mutatkozott, ami ilyen tragédiához vezetett volna."

 - mondta.

Esthajnal, Nemzeti, Színház,
Blaskó Péter az Esthajnal című előadásban Fotó: Nemzeti Színház.  / Nemzeti Színház. 


A miskolci évekről Blaskó Péter azt mondta: jó barátságban voltak Mihályi Győzővel.

Csaknem tíz évet töltöttünk együtt Miskolci Nemzeti Színházban, amikor az a fénykorát élte. 

Rengeteget játszottunk együtt, és a színpadon kívül is sok időt töltöttünk egymás társaságában. Sokat nevettünk, számos kérdésben közös véleményen voltunk, egyszerűen jó volt vele együtt lenni. Jó kedélyű, vidám ember volt, fergeteges humorral. Rettenetesen meg vagyok rendülve. Nem lehetett erre számítani. Persze, a halálra soha nem lehet számítani. Az életnek három momentuma van, amelyet soha nem lát előre az ember: az egyik a születés, a másik a szerelem, a harmadik pedig a halál. Ezek a kapcsok tartják össze az ember életét."

Mihályi Győző színpadi szerepeiről is megemlékezett Blaskó Péter.

Kitűnő Rómeó volt - Igó Éva játszotta Júliát, és Szikora János rendezte a produkciót

-, ebben az előadásban én nem játszottam, de természetesen láttam, és nagyszerű volt benne Győző. Játszottunk együtt Frank Wedekind Lulu című darabjában, amelyben ő a fiatal főszerepet játszotta, én az idősebbet - szintén Igó Évával játszottunk, ő  alakította Lulu szerepét. A Ének Fédráért című darabban a fiamat játszotta. Lars Norén: Az éjszaka a nappal anyja című családi drámában - ami nagyon kegyetlen darab - egy családot játszottunk: én voltam az alkoholista papa, Győző játszotta a kisebbik fiamat, Bregyán Péter alakította az idősebb fiamat, a feleségem szerepét pedig Tímár Éva formálta meg. Fantasztikus munka volt. Győzővel játszottam együtt a Peer Gyntben is. Minden alkalommal nagyon jó hangulatban zajlottak a próbák - ő sem szeretett feszültségben dolgozni, ahogy én sem." - mondta.

Azt is hozzátette, hogy Mihályi Győzővel az együttlét, a tíz év közös színházi munka nagyon intenzív időszak volt az életükben.

"Gyönyörű folyamat volt - így emlékszem vissza. Jó volt együtt lenni Győzővel - előadások után mindig a büfében találkoztunk, beszélgettünk, és persze megváltottuk a világot. Ennyit tudok hirtelen mondani most - nagyon megrendültem a halálhírére. Egyszerűen még elfogadni sem tudom hirtelen ezt a szörnyű tragédiát." - mondta Blaskó Péter.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!