Vágólapra másolva!
Óriási szakmai és közönség figyelem követte a New York-ban magyar idő szerint hétfőn hajnalban befejeződött IV. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. A verseny művészeti igazgatója György Ádám Liszt Ferenc díjas zongoraművész vezetésével New York egyik legpatinásabb szimfonikus zenekara kísérte a négy kiválasztott döntőst a Carnegie Hall Nagytermében.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a világ egyik legjelentősebb zongoraversenyévé nőtte ki magát a New York-i Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny.

A mindössze 17 éves kínai Xuanxiang Wu és a dél koreai Song Hyeon Kim nyerte az idei New York-i Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, amelynek döntőjére a világ legnagyobb presztizsű koncerttermében, a Carnegie Hall-ban került sor. A négy döntős a pénteki szóló előadásuk után vasárnap este a New York-i St. Luke’s zenekarral játszotta el Liszt Ferenc két zongoraversenyéből a tetszőlegesen választott egyiket a Carnegie Hallban. A zenekart Hollerung Gábor vezényelte. 

Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny, New York. Fotó: Sajtóanyag.

A versenyt a helyszínen több mint kétezren hallgatták, míg az élő koncertközvetítést a legnagyobb videómegosztón több mint 50 országból követték nyomon.   

György Ádám, a New York-i Liszt Ferenc Zongoraverseny és Fesztivál alapítója és művészeti igazgatója az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a versennyel nem csak a liszti örökséget szeretné ápolni a tengeren túlon, hanem a megmérettetéssel lehetőséget nyújtani a versenyzőknek arra, hogy a világ legnagyobb presztizsű koncerttermében lépjenek fel. 

A versenyt a helyszínen több mint kétezren hallgatták. Fotó: Sajtóanyag.

Magyarként számunkra természetes, hogy a legismertebb magyar zeneszerző nevét viseli és zeneműveit népszerűsíti a zongoraverseny.

A fesztivál keretében György Ádám is szóló zongoraestet adott a Carnegie Hallban, amelyen Mendelssohn Nászindulójának liszti átirata valamint Liszt Fernec 2. magyar rapszódiája különös fogadtatásban részesült. A zsűriben György Ádám zsűrielnök meghívására idén Dr. Farkas Gábor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszék vezetője, valamint Dr. Steven Spooner, a Johns Hopkins Egyetem professzora mellett Dr. Veda Kaplinsky, a Juilliard School zongora tanszék vezetője is helyet kapott.  

Az idén negyedjére megrendezett nagy presztízsű rendezvény közönségdíját a kínai Xuanxiang Wu nyerte el.  Az orosz Dmitry Yudin második díjjal, A kínai Yongqiu Liu harmadik díjjal távozott. 

További információkat a newyorkliszt.com oldalon találhat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!