Vágólapra másolva!
Kettős jubileumhoz érkezett Bársony Bálint Artisjus-, Erkel Ferenc- és Fonogram-díjas szaxofonos, zenész: pályájának 25., az általa alapított Magyar Rhapsody Projektnek pedig 10. évfordulóját ünnepli. A kettős örömünnep alkalmából 2024. október 21-én hétfőn 19 órától Ősapáink útján címmel varázslatos koncertet adnak zenész társaival együtt a Budapesti Operettszínházban, amely bizonyosan maradandó élményt nyújt minden néző számára. Ebből az alkalomból nemrég sajtótájékoztatót tartottak a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumában.
Vágólapra másolva!

Bársony Bálint 33 éves volt, amikor fordulópont állt be az életében: úgy érezte, hogy a show-biznisz világa – amelyben korábban jelentős sikereket ért el – már nem szólítja meg őt. Mint köztudott, az elismert és közkedvelt művész korábban mások mellett a Back II Black zenekarban vált országosan népszerűvé. Bálintot a személyes belső hangja késztette arra, hogy újrafogalmazza önmagát.

Miután beutazta Székelyföldet, beleszeretett a természetközeli életformába. Úgy gondolta, hogy vissza kell térnie a természethez, és fel kell fedeznie az ősi magyar kultúrát. 

Ehhez társult a lovak szeretete, később pedig saját jurtájának felépítése. A zenész egy nepáli útra is vállalkozott, ahol majdnem három hónapon át a hangrezgések működését és a hangtálakat tanulmányozta. Két nepáli mestertől is tanult, sorsfordító útjáról pedig Indulj el! – A hangtálexpedíció címmel nagy sikerű film is készült. Vándorlása során eljutott Takaserába is, a Katmandutól, Nepál fővárosától ezer kilométerre lévő maghar faluba, és részt vett egy sámán szertartáson is. A különleges zenei látásmóddal bíró művész még gyermekkorában tanulta meg a zenei harmóniákat, ezt ötvözi a hangtálak terén megszerzett tudásával. Szaxofonján kamaszkora óta játszott, s végül a nagyközönség előtti, látványos sikereket követően fordult egy mélyebb, önazonosabb világ felé: ezt a végtelenül szabad, mély és varázslatos utazást ötvözi a dupla évforduló koncertjének világa a Budapesti Operettszínházban. 

Mint ahogyan a művész korábban elmondta, a magyar népzene és csodálatos dallamkincseink fantasztikus táptalajt adtak ahhoz, hogy elinduljon a saját útján. Egy mélyebb, ősibb rétegben találta meg önmaga és a zenekar kibontakozási lehetőségét, az ősi hangszerek mellett a modern zenei hangzás pedig kapcsolódási lehetőséget nyújt feléjük a mai hallgatók számára. 

Bársony Bálint
Fotó: Budapesti Operettszínház

A 2024. október 9-i sajtótájékoztatón Kiss-B. Atilla Kossuth-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója megosztotta a jelenlévőkkel, hogy a Nagymező utcai teátrum nagyszínpada méltó helyszíne lesz a csodálatos jubileumi koncertnek. Örömmel fogadták be a produkciót, hiszen találtak egy olyan alkalmat és időpontot, amellyel figyelembe vették az Operettszínház játékrendjét is. A színház főigazgatója beavatta a sajtó képviselőit abba, hogy a zenekar tagjait barátainak tartja, akikkel egészen a legutóbbi időkig együtt dolgoztak, például a színház Szent István napi ünnepi, Operett Korzó című koncertjein, a Pesti Vigadó előtti téren. Céljaik is hasonlóak, vagyis minőségi szórakoztatást, szellemi és lelki táplálékot nyújtanak a nézők számára. Kiss-B. Atilla végül hozzátette, hogy bízik abban: 

valóban maradandó élményben lesz részük mindazoknak, akik jegyet váltanak a koncertre.

Bársony Bálint elmondta, hogy a program hamisítatlan ősi zenei utazást ígér. A zenekar legelőbb a Boldog asszony anyánk című, himnusznak is tekinthető imából kiindulva, zeneileg beutazza a Kárpát-hazát, amelyben az ősi Kárpát-medencei hangszerek lesznek útitársaik, ezekből a művész néhányat bemutatott és megszólaltatott. Később áttérnek majd a balkáni tájegységekre, és a koncerten debütál egy dal, amelyből nemrég a bolgár állami női kórussal készítettek közös videóklipet. Csík János Kossuth-díjas zenésszel megidézik a török muzsika hangulatát,

majd közösen zenélnek Dániel Bebével, az etióp-magyar származású énekessel, zenésszel, akivel Bársony évek óta meghatározó alkotói kapcsolatban áll, általa az afrikai zenei motívumok is helyet kaptak a műsorban. 

Végül ismét a Kárpát-medencébe kalauzolják a közönséget, akik a koncert zárásaként az Esti dal című magyar népdal feldolgozását hallhatják. A koncerten látható viseletekről szólva megemlítette, hogy a zenészek gyönyörű kaftánokban lesznek, amelyekből több sorozat készült már számukra. 

Bebe és Homonnay Zsolt
Bebe és Homonnay Zsolt. Fotó: Budapesti Operettszínház

Homonnay Zsolt Jászai Mari-díjas színházi alkotó, az est rendezője kifejtette, hogy lelki utazásra invitálják a nézőket: Bársony Bálint muzsikáját léleksimogatónak tartja, amely az igazán különleges, csodás hangszerekkel, a vizuális effektekkel, valamint az extravagáns látványvilággal együtt a mámortól és az extázison át az érzékeny, könnyes elcsuklásig organikus egységet alkot majd. Adebe Dánie Bebe hozzátette, hogy a koncert programjában az a legnagyszerűbb, hogy a zenén, mint bárki számára érthető és mindenki által beszélt, „közös nyelven” keresztül ünnepelnek. 
 

Bársony Bálint és a Magyar Rhapsody Projekt

A Magyar Rhapsody Projekt 2014-ben azzal a küldetéstudattal vállalt szerepet a hazai kultúrszférában, hogy zenéjével erősítse nemzeti identitásunkat, valamint tisztelegjen nagy magyar zeneszerzőink és népdalgyűjtőink előtt. A zenekar a Kárpát-medencei ősi hangszerek mellett modern hangszereket is használ, így egyszerre jelenik meg alkotásaikban a múlt és a jelen zenei hangulatainak rezgése. A Bársony Bálint Artisjus-, Erkel Ferenc- és Fonogram-díjas szaxofonos és zeneszerző által vezetett együttes az elmúlt tíz évben 2 nagylemezt, 16 videóklipet és 5 koncertfilmet jelentetett meg, emellett pedig állandó fellépője nemzetünk legnagyobb hazai, határon túli és nemzetközi kulturális és művészeti eseményeinek. 

A zenekar tagjai: 

  • Elek Norbert - zongora, ének, tekerőlant, ősi dobok (Oscar-díjas filmalkotások hangszerelője, az augusztus 20-i tűzijátékok zeneszerzője)
  • Rieger Attila - gitár, vokál, kobza (Fonogram-díjas jazzgitár művész, tanár)
  • Máthe László - basszusgitár, hegedű, nagybőgő, vokál (Prima Primissima-díjas művész, tanár)
  • Tar Gergely - ütőhangszerek, hang drum, ősi dobok, vokál (Fonogram-díjas dobművész)
  • Hidász Tamás - dob, ének, vokál (több nemzetközi jazzdob versenyen I. helyezést elnyert dobművész, tanár)

A jubileumi koncerten a hazai és nemzetközi zenei élet elismert és népszerű művészei is színpadra lépnek: Csík János Kossuth-díjas népzenész, a Csík Zenekar alapítója; Abebe Dániel Bebe etióp-magyar származású énekes, zenész, akivel Bálint 10 évig együtt zenélt a Back to Black zenekarban; Guessous Mesi marokkói-magyar származású énekesnő, Bálinttal közös Mavilim című dalukat már több mint 2 millióan tekintették meg közösségi oldalukon; valamint Erdal Salikoglu Isztambulban élő török énekmondó, műfordító, magyarságkutató. 

Az est fényét emelik a lenyűgöző táncokkal: Tókos Attila, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistája, Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész; ifj. Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Állami Népi Együttes Harangozó Gyula-díjas táncművésze, koreográfus, valamint partnereik, Paput Júlia és Faragó Lili táncművészek. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!