Hiába az alkohol jótékony hatása, ha lenullázza a cigi

Vágólapra másolva!
A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, azonban egy új brit kutatás szerint ez a jótékony hatás a stroke tekintetében a dohányosokra nem vonatkozik.
Vágólapra másolva!

A dohányzás jelentős kockázatot jelent a stroke szempontjából, a rizikó a dohányosoknál 64 százalékkal magasabb.


Yangmei Li, a Cambridge-i Egyetem Közegészségügyi Intézetének doktorandusza munkatársaival több mint 10 ezer férfi és 12 ezer nő dohányzási és alkoholfogyasztási szokásait követte nyomon 12 éven át, 1993-tól. A résztvevők életkora 39 és 79 év között volt, kezdetben egyikük sem szenvedett szívbetegségben, daganatos betegségben vagy stroke-ban. A vizsgálat ideje alatt 864 esetben lépett fel stroke.


A mérsékelt alkoholfogyasztó nemdohányzóknál csökkent a rizikó


Kiderült, hogy a nagyivás egyáltalán nem megelőző hatású, sőt emeli a kockázatot, míg a kis-közepes mennyiségű alkohol fogyasztása csökkenti a rizikót. Ez azonban nem igaz a dohányosokra. A legalacsonyabb kockázatot azok körében tapasztalták, akik nem dohányoztak és heti 3-14 egység alkoholt fogyasztottak (1 egység alkohol megfelel egy pohár sörnek, egy deci bornak illetve egy fél deci töménynek), ez 37 százalékos rizikócsökkenést jelentett. Ezzel szemben a hasonló alkoholmennyiséget fogyasztó dohányosoknál nem jelent meg hasonló jótékony hatás.


"A dohányzás valószínűleg kiegyenlíti az alkoholfogyasztás jótékony hatásait" - foglalták össze a kutatók, akik azt javasolják, hogy az emberek fogyasszanak kis mennyiségű alkoholt, de szokjanak le a dohányzásról.


Az eredményekről az Amerikai Neurológusok Szövetségének éves gyűlésén számoltak be Torontóban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről