A táplálkozástudományi szakemberek a különböző változatokból a zöld teának tulajdonítják a legtöbb gyógyító hatást. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal, az FDA eddig hat alkalommal kapott olyan kérelmet, hogy járuljon hozzá a zöld tea gyógyszerré nyilvánításához, de az ügynökség ezt még nem látta indokoltnak.
Pedig már a legkorszerűbb módszerekkel is kimutatták, hogy a zöld teában nagy mennyiségű antioxidáns található. Az emberi sejtek az öregedés, betegség során főleg azért mennek tönkre, mert oxidálódnak, vagyis rozsdásodnak - az antioxidáns vegyületek ezt a káros, kóros folyamatot gátolják.
A különböző rosszindulatú daganatos betegségek kifejlődésével kapcsolatban találtak olyan adatokat, amelyek szerint a teázás, különösen a zöld tea gyakori fogyasztása csökkenti a rákos folyamatok kockázatát. Több szakértő szerint a távol-keleti országokban, Japánban és Kínában a rendszeres zöld tea ivás a magyarázat, hogy a rosszindulatú daganatok ritkábban fordulnak elő, mint például Európában.
Két éve a zöld tea egyik antioxidáns összetevőjét vizsgálták nőstény egereken. Az EGCG rövidítéssel jelzett anyag hatásosan gátolta az emlőrák növekedését, mert akadályozta a daganatsejtek szaporodását és új vérerek kifejlődését, amelyek lehetővé tették volna a tumor kiterebélyesedését.
Most olyan vizsgálat eredményeit ismertették, amely csaknem 75 000 kínai nő megfigyelésén alapult. A tanulmány 1996-ban Sanghajban indult, és éveken keresztül gyűjtötték a legfontosabb betegségekre vonatkozó adatokat. Kiderült, hogy a vizsgálat alanyainak életkora és az emlőrák kezdete között fontos összefüggés van. Azokban a nőkben, akik 25 éves koruk előtt fogyasztani kezdték a zöld teát, a változó kor előtt ritkán következett be emlőrák. Azoknál viszont, akik idősebb korban szoktak rá, ellenkező előjelű kapcsolatot észleltek.A kutatók szerint azonban további vizsgálatokra lesz szükség, hogy biztosabbat mondhassanak a zöld tea és az emlőrák kapcsolatáról.