Az erekben is tenyészthetők az őssejtek

Vágólapra másolva!
Egy új amerikai kutatás szerint az ereink belsejét borító különleges sejtekből származó szövettenyészetek segítségével nagy mennyiségben lehet előállítani az őssejteket.
Vágólapra másolva!

A Weill Cornell Orvosi Egyetem Ansary Őssejtkutató Intézetének tudósai felfedezték, hogy az erekből származó, úgynevezett endoteliális sejtek ideális körülményeket biztosítanak nagy mennyiségű felnőtt típusú őssejt előállításához és tenyésztéséhez.


A felnőttek szervezetében viszonylag kevés őssejt jön létre, ezért a szervek regenerációjához és más célokra felhasznált őssejtek beszerzése bonyolult procedúrát igényel. Eddig csupán mérsékelt sikerrel tudtak sejtkultúrákban őssejteket tenyészteni, mivel még a megfelelő körülmények között is négy-öt nap után elhaltak a létrehozott sejtek.


A Cell Stem szakmai folyóiratban nemrégiben megjelent kutatás során a tudósok olyan sejtkultúra-módszert fejlesztettek ki, amely akár 21 nappal is meghosszabbítják az őssejtek életét és elősegíti azok szaporodását. Ehhez vérképző őssejteket tenyésztettek az endoteliális sejtekkel együtt és azt találták, hogy utóbbiak olyan vegyi anyagokat termelnek, amelyek elősegítik az őssejtek túlélését és regenerációját.


A kutatáshoz a csontvelő ereit használták fel, mivel azt feltételezték, hogy a csontképző sejtek felelősek az őssejtek megtartásáért. A sejtek korai pusztulásának ellensúlyozására a kutatók egy speciális vírus segítségével olyan gént juttattak az endoteliális sejtekbe, amely a sejthalál szabályozásáért felelős, Az E40RF1 gént tartalmazó endoteliális sejtek így külső tényezők - úgynevezett citokinek, valamint szérum - nélkül is képesek hosszabb ideig túlélni.


Ezután izolálták az együttes sejttenyészetből az őssejteket és olyan egerekbe ültették őket, amelyekben besugárzással elpusztították a csontvelőt, így az állatok nem tudtak vörösvértesteket termelni. Azt tapasztalták, hogy az átültetett sejtek különböző típusú vörösvértesteket termeltek több mint egy éven át anélkül, hogy daganat alakult volna ki belőlük.


Shahin Rafii, a tanulmány vezető szerzője szerint a kutatás hatással lesz a vérképzési rendellenességek őssejteket igénylő kezelési módjaira. "Jelenleg a csontvelőből vagy a köldökzsinórvérből nyert őssejtekkel kezelik a csontvelőátültetést igénylő betegeket. A legtöbb őssejtes terápia sikeres, de mivel nagyon kevés a genetikailag kompatibilis csontvelő és köldökzsinórvér, sok beteg nem részesülhet a kezelésben."


A kutatók úgy vélik, a kifejlesztett módszer segítségével nagy mennyiségű, működőképes őssejtet lehet majd előállítani más szervekből, így az agyból, a szívből, a bőrből és a tüdőből - vagy akár a daganatsejtekből is. Rafii szerint a következő lépés az lenne, hogy azonosítsák azokat a növekedési faktorokat, amelyek ezen szervspecifikus őssejtek növekedéséhez szükségesek.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről