Vágólapra másolva!
Az újonnan engedélyezett, prosztatarák elleni terápiás vakcina, a Provenge biztonságos és használatakor kevés mellékhatással kell számolnunk - derült ki egy új tanulmányból.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) áprilisban engedélyezte az oltóanyagot olyan előrehaladott prosztatarákban szenvedő férfiak kezelésére, akik nem reagáltak a hormonterápiára. Az előzetes vizsgálatok során igen kevés mellékhatást tapasztaltak. A vakcina előnye, hogy a kemoterápiához képest is kevesebb mellékhatással rendelkezik. Eddig a kemoterápia volt ezen betegek egyetlen kezelési módja. A Provenge emellett nagyobb mértékben növelte a túlélést is: az átlagos idő jelenleg 4,5 hónap, azonban egyes betegeknél két-három évet is megfigyeltek.


"Ez egy olyan új kezelési mód, amelynél nagyon kevés mellékhatással kell számolnunk a többi lehetőséghez képest" - mondta el Dr. Simon J. Hall, a New York-i Mount Sinai Medical Center urológus főorvosa, a vizsgálat vezetője, aki az Amerikai Urológiai Szövetség éves gyűlésén számolt be az eredményekről.


A négy különböző Fázis IV vizsgálatban összesen 904 férfi vett részt, akik véletlenszerűen kaptak Provenge-et vagy placebót. Kiderült, hogy a vakcina javította a túlélést és az életminőséget, miközben csak kevés mellékhatást tapasztaltak. A Provenge-et kapó férfiak 83 százaléka képes volt bármilyen korlátozás nélkül élni életét.


A páciens saját fehérvérsejtjeiből készül a vakcina


A leggyakrabban influenzaszerű mellékhatások léptek fel, például hidegrázás, láz és fejfájás, ezek 3,5 százalékban voltak jelen, és rendszerint egy nap alatt elmúltak. Súlyosabb tüneteket, például oltási reakciót a páciensek 3,5 százalékánál tapasztaltak, agyi keringészavarok a vakcina hatására 3,5, a kontrollcsoportban 2,6 százalékban jelentkeztek. A Provenge egyetlen hátránya az ára lehet.


A Provenge egy terápiás (nem megelőzésre használatos) oltóanyag, amelyet a páciens saját fehérvérsejtjeiből állítanak elő. Levétel után a sejteket gyógyszerrel kezelik, majd visszajuttatják a betegbe, ahol immunreakciót idéznek elő, és elpusztítják a daganatos sejteket, miközben nem károsítják az egészséges szöveteket. Az adagolás három alkalommal történik, kéthetes szünetekkel. A prosztatarák a bőrrák után a második leggyakoribb daganat a fejlett világban, azonban a halálozás egyre csökken, mivel a betegségre egyre korábbi stádiumban derül fény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!