Az alkohol növeli a mellrák kialakulásának kockázatát

Vágólapra másolva!
Bár a kutatók régóta sejtették, hogy az alkohol befolyásolja az emlődaganatok kialakulását, a Duke Egyetem kutatói most bizonyították, hogy az ivás kifejezetten a hormonreceptor-pozitív emlőrákok kockázatát növeli.
Vágólapra másolva!

Azon nők esetén, akik naponta egy egységnyi alkoholtartalmú italt fogyasztanak el, megnő az ösztrogén- és progeszteronreceptor-pozitív emlődaganatok kialakulásának valószínűsége. Dr. Gretchen Kimmick docens szerint az alkohol nem kizárólagos tényező, ugyanis a hormonpótló terápia szerint történő csoportosítás esetén a különbség elvész.


A kutatók 88 ezer menopauza utáni hölgyet tanulmányoztak 1993-1998 között. A vizsgálat kezdetekor a hölgyek elmondták, mennyi alkoholt fogyasztanak, de nem adtak számot korábbi italozási szokásaikról, illetve a követési periódusban nem frissítették az információt. Megállapították, hogy azok között a hölgyek között, akik hetente legalább hét alkalommal fogyasztanak alkoholtartalmú italt, megnő a hormonreceptor-pozitív daganatok kialakulásának kockázata. A kockázatnövekedés mintegy 8 százalékot jelentett minden naponta elfogyasztott ital után a kettős-pozitív daganatok esetén, 12 százalék volt az ösztrogén-pozitív, de progeszteron-negatív daganatok esetén.


A kutatók régóta sejtették, hogy van összefüggés az emlőrák, és az alkoholfogyasztás között. Az emlőráknak nagyon sok szövettani fajtája van, a tanulmány újdonsága az volt, hogy az alkohol kockázatot hordozó hatását illetően szövettani típusok szerint tett különbséget. Az alkohol azonban csak egy tényező a sok közül, a munkacsoport jövőbeni vizsgálatai a többi faktor feltárására irányulnak.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!