Sok autista nem kap megfelelő ellátást

Vágólapra másolva!
Országos Autista Stratégia néven dolgozott ki ötéves programot az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ), a szerdán bemutatott program célja, hogy minden hazai autista diagnosztizálva legyen és megfelelő intézményi feltételeket kapjon élete során. 
Vágólapra másolva!

Jelenleg ugyanis a legnagyobb probléma az, hogy nincs is diagnosztizálva az autisták egy része, továbbá, hogy az ellátórendszerek egyre kevésbé képesek fogadni őket az életkor előrehaladtával, így ezek az emberek a családjukra maradnak és maguk mellett másokat is improduktívvá tesznek - mondta Szilvásy Zsuzsanna, az AOSZ elnöke a konferencián az MTI-nek.

Szavai szerint egy autista tankötelesként még részt kell vennie az oktatásban, de megfelelő foglalkozások híján nem kap olyan képesítést, amellyel munkát tud vállalni. Ezért problémái lesznek a lakhatással is, majd végül a családjára marad, sokszor mások felügyelete alatt. Így pedig a szociális ellátórendszernek több embert kell majd eltartania - mondta.

A megoldást az elnök az intézményi és ellátórendszer fejlesztésében látja. Ennek létrehozása szerinte ugyan rövidtávon drága lehet, de a speciális oktatási intézményekkel vagy speciális foglalkozásokkal a megfelelő munkára való képesítés után az autisták képesek lennének eltartani magukat, úgy hosszú távon megtérülne a befektetett pénz és energia.

Az Országos Autista Stratégia támogatására a kormányrendeletet idén, két év csúszással fogadták el. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium által szakmailag és pénzügyileg is felügyelt program kiemelt területei a diagnosztikai, az oktatási, a lakhatási és családtámogatási rendszer feltételeinek a megteremtése.

Ezek azonban még csak irányelvek, amelyeket tartalommal a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány (FSZK) kívánja megtölteni a családokkal történő konzultáció útján. A program végén a tervek szerint elindulhatnak azok a modellintézmények, amelyek gyakorlati tapasztalatokat adhatnak a különböző területeken - fogalmazta meg az elsődleges célokat Szilvásy Zsuzsanna, hozzátéve, hogy az új kormánytól is a program támogatását várják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!