Elektronikus szemüveg váltja a bifokális lencsét

Vágólapra másolva!
A hagyományos bifokális szemüveg hamarosan kimehet a divatból az elektronikus szemüveg feltalálásának köszönhetően, amely automatikusan átállítja magát, amikor viselője különböző távolságokban lévő tárgyakat vesz szemügyre.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban idén, Nagy-Britanniában pedig jövőre megjelenő szemüveget olyan lencsével szerelik, amely a rajta átfolyó gyenge elektromos áram hatására változtatja erősségét. A lencse belsejében lévő folyadékkristály-réteg az alkalmazott áramerősségnek megfelelően változtatja fénytörési képességét, így a szerint állítja be a fókuszt, hová néz viselője.


A hagyományos bifokális szemüveget, amelyben egy szem előtt két különböző dioptriájú lencse helyezkedik el, már régóta használják azok, akiknek nehézséget jelent a fókuszváltás közeli és a távoli tárgyak között. Az eszközt állítólag Benjamin Franklin amerikai államférfi találta fel az 1780-as években. Egyesek azonban fejfájásról és szédülésről panaszkodnak, a kis látómező miatt pedig olvasás közben kénytelenek mozgatni a fejüket.


Az amerikai PixelOptics cég által kifejlesztette elektronikus szemüveget kézzel lehet állítani a különböző távolságban lévő tárgyak szemlélésére, a keret oldalán elhelyezett gombbal. A bifokális szemüvegtől eltérően, amely csak közelre és távolra képes fókuszálni, az elektronikus lencsének több köztes állása is van. A fókuszhossz automatikusan is változhat, ha a keretbe épített mozgásérzékelő azt érzékeli, hogy a felhasználó lefelé néz, például könyvet olvas.


Az Egyesült Államokban már folynak a kísérletek, és a fejlesztő azt reméli, hogy a szemüveg már 2010 végére forgalomba kerülhet.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!