Mi kell hozzá?
25 dkg liszt,
25 dkg túró,
1 tojás,
12 dkg vaj,
1 kiskanál sütőpor,
1 kiskanál só,
1 marék körömvirágszirom, a tetejére: 1 tojás, durva só
Hogyan kell elkészíteni?
A vaj felét megolvasztjuk, és a körömvirágszirmokat 3-4 percig sütjük benne, majd hagyjuk megdermedni. Vigyázzunk, nehogy megégjenek! A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajjal elmorzsolt lisztet, a sütőport, a sót, az egész tojást, végül a körömvirágos vajjal összegyúrjuk.
A jól kidolgozott tésztát jó ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 4 cm átmérőjű, fodros szélű korongokat szúrunk ki belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással megkenjük, durva sóval megszórjuk. Előmelegített sütőben 180°C-on 15-17 perc alatt aranysárgára sütjük.
Másféle gyógynövényt is sütetünk a pogácsába: cickafarkat, kakukkfüvet, vadmajoránnát… igazi gyógyropogtató!