Mi kell hozzá?
Kacsa jus-höz:
Hogyan kell elkészíteni?
A kacsamelleket megtisztítjuk megformázzuk , bőrős felén kereszt irányba beirdaljuk de vigyázzunk a húsba ne vágjunk bele. Zsiradék nélkül bőrével lefelé teflon serpenyőbe erős lángon 3-4 percet sütjük enyhén sózzuk, majd megfordítjuk és 200 fokos sütőben 5-6 perc alatt készre sütjük, pihentetjük.
A céklákat megtisztítjuk sózzuk borsozzuk, alufóliába csomagoljuk és 200 fokos sütőben 1 órát sütjük. A sült céklákat cikkekre vágjuk és kevés oliva olajon a friss kakukkfűvel megpirítjuk.
A fügéket kettévágjuk és vajon enyhén megpirítjuk.
A kacsa jus elkészítéséhez a kacsa csontokat, nyesedékeket egy tepsibe téve 200 fokos sütőbe arany barnára sütjük. Felöntjük annyi vízzel hogy ellepje és hagyjuk hogy a tepsiből felázzanak a pörzs anyagok. Forralóba öntjük kevés vörösbort adunk hozzá és 8-9 órán át főzzük lassú tűzön, a folyadékot mindig pótoljuk de csak annyira hogy a csontokat ellepje. Leszűrjük és a levet negyedére beforraljuk hozzáadjuk a vajat, habverővel habosra keverjük.
Tálalásnál a pirított céklákra és fügékre rakjuk a kacsaszeleteket a sópehejjel megszórjuk, a jus-vel és olíva olajjal meglocsolójuk, és megszórjuk a pirított dióval