Saját őssejtjeiből készült új légcső egy kisfiúnak

Vágólapra másolva!
A Great Ormond Street Kórházban 9 órás műtét során ültették be egy 10 éves brit kisfiúnak a saját őssejtjeiből létrehozott új légcsövét. Az orvosok azt remélik, a saját sejtek segítségével létrehozott szerv esetében a kilökődés esélye jóval alacsonyabb lesz, mintha más donortól származott volna. Valójában az első ilyen módszerrel létrehozott légcső beültetés 2008-ban történt Spanyolországban, de az a donorszerv kisebb volt, mint a most Angliában beültetett légcső.
Vágólapra másolva!

A kisfiú a műtét óta jól van és normálisan lélegzik, esetében a műtétre azért volt szükség, mert veleszületett légcsőszűkületben szenvedett, amelynek eredményeként légcsöve elképesztően szűk volt - mindössze 1 milliméter átmérőjű légcsővel jött világra -, de a novemberben végrehajtott légcsőtágító műtét nem volt sikeres, a beültetett fém tágító, úgynevezett sönt erodálódni kezdett, ami különböző szövődményekhez vezetett.


Az új nyelőcső létrehozásához a szakemberek egy donor-nyelőcsövet használtak, amelynek csak a kollagén-vázát hagyták épen, majd abba fecskendeztek őssejteket, amelyek a fiú csontvelőjéből származtak. Az orvosok a beültetett szerv esetében arra számítanak, hogy a saját őssejtek specializált sejtekké alakulnak és végül egy új légcső kialakulását eredményezik a fiú szervezetében. A két évvel ezelőtti műtétet egy 30 éves spanyol édesanyán hajtották végre, akinek tuberkulózis miatt ment tönkre a saját légcsöve, akkor a beültetett légcső teljes egészében laboratóriumi körülmények között jött létre, a brit kisfiúnál pedig egy olyan mérföldkőnek számító eljárással dolgoztak, amely során a fiú saját őssejtjeit ösztökélik arra, hogy felépítsék a nyelőcsövet.


Az eljárás sikere esetén az ilyen megoldások sokkal gyakoribbak lehetnek, mert ez a módszer arra is lehetőséget teremt, hogy ne csak a modern transzplantációs eljárásokra szakosodott intézményekben történhessenek hasonló beavatkozások.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről