Oxitocin: egy hormon, ami a bizakodóvá és nagylelkűvé tesz

Vágólapra másolva!
Kutatók véleménye szerint a magasabb oxitocinszinttel rendelkező emberek nem naivabbak vagy hiszékenyebbek, hanem sokkal inkább bizakodóbbak a társaiknál.
Vágólapra másolva!

Az oxitocin - egy olyan hormon, mely az agyi neuronok közvetítőjeként funkcionál - fontos szerepet játszik a szociális viselkedésben. A hormon megnövekedett szintje kapcsolatban áll a szorosabb mama-baba kapcsolattal és a nagyobb mértékű törődéssel, odafigyeléssel, a nagylelkűséggel és bizalommal.


Egy belga kísérletben a részvevőknek placebo illetve oxitocin tartalmú orrsprayt adtak, és egy bizalmat kívánó játékra kérték fel őket. A játékban egy bizonyos mennyiségű pénzt kaptak, melyet megoszthattak egy partnerrel. Minden összeg, amit megosztottak valakivel, megduplázódott, de ezután a partnernek el kellett döntenie, hogy mit kezdjen a pénzzel: megtartja, vagy megfelezi a pénzt azzal, akitől kapta.


A résztvevőket öszepárosították virtuális partnerekkel, néhány megbízhatónak tűnőt (akik megosztották a pénzt) és néhány nem megbízhatót (akik hajlamosak voltak az összes pénzt maguknak megtartani). Az oxitocint kapott résztvevők hajlamosabbak voltak pénzt ajánlani a megbízható partnereknek, mint azok, akik csak placebót kaptak. Azonban az oxitocinos csoport sem volt hajlamosabb a pénzt egy látszólag megbízhatatlan személlyel megosztani. Az eredmények azt mutatják, hogy az oxitocin bizakodóbbá, nagylelkűbbé teheti az embereket bizonyos szituációkban.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről