A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Talpbetét kisokos fájó lábúaknak

Vágólapra másolva!
Lábfájdalmak, eldeformálódott láb esetén segíthet a talpbetét, a sarokék, speciális esetben pedig az egyéni lábágy.
Vágólapra másolva!

"Az ortopéd orvos akkor rendel talpbetétet, ha olyan lábdeformitást észlel, amely talpbetét viselésével hatásosan korrigálható" - magyarázta lapunknak dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos. Az orvos által felírt talpbetét tehát mindig valamilyen lábbetegséget hivatott kezelni - korrigálhatók vele többek között a láb ellapult hossz és/vagy haránt boltozatai, részlegesen vagy teljesen tehermentesíthet egyes talpterületeket, vagy javíthatja a talp síkjának billentésével a lábtő rossz állását. "A betéttel az ortopéd orvos elsősorban a beteg panaszait igyekszik csökkenteni vagy megszüntetni, másodsorban pedig a deformitásokat korrigálni" - tette hozzá szakértőnk.


Persze talpbetétet nem csak vényre vásárolhatunk. "Ez utóbbiak kényelmi betétek, azaz csak komfortosabbá teszik a cipő viselését, de nem korrigálják olyan módon a láb eltéréseit, mint a vénykötelesek. Ettől még lehetnek hasznosak, például sportoláshoz kifejezetten jók a szilikon alapúak. Célszerű vásárlás előtt kikérni hozzáértő orvos véleményét" - fogalmazott dr. Mező Róbert ortopéd szakorvos.


Melyik lábdeformitásra melyik betét javasolt?


Az egyes lábdeformitások, panaszok esetén az alábbi, receptre felírható talpbetétek jönnek szóba:


Lúdtalp


"A láb hosszboltozatának ellapulásakor gyermekkorban a legtöbb gyermekortopéd ma már nem javasol betétet, hanem a boltozatot emelő izom tréningezésétől várja a deformitás korrekcióját" - mondja dr. Terebessy. Egyes esetekben azonban ajánlható a puhább szivacs és parafa kombinációból készült, úgynevezett szendvics szerkezetű betét, vagy a talpat kissé jobban befogadó sajkabetét.


"Felnőttkorban az emelő izom erősítése már csak szép remény, itt a hosszboltozat emelő betétek igen jelentős szerepet kapnak. Inkább rugalmas, de keményebb betétet célszerű használni, amely egyedileg a beteg lábra készül. Ezeket nevezik thermoplasztikus betéteknek" - magyarázza a szakértő.


Felnőttkori harántboltozat-süllyedés


Ebben az esetben szintén thermoplasztikus betét javasolt, azonban a harántboltozatot emelő dombocska kiképzése itt magasabb. Ez a megoldás hatásosan csökkenti a harántboltozat ellapulása miatt kialakuló fájdalmat a lábujjak tövénél, és eltünteti a fájó bőrkeményedést is az előláb közepéről.


Sarkantyú betegség


Típusos jele a sarokcsont talpi oldalán terheléskor jelentkező fájdalom, amely lépésről lépésre erősödik. A sarkantyú nagyon makacs - sokféle kezeléssel próbálkozhatunk, de a fájdalmat megszüntetni igen nehéz. "A panaszokra leggyakrabban javasolt lyukas betét is csak részben hatásos. Szóba jöhet a sarkat körülölelő szilikonos sarokékek használata is" - javasolja dr. Terebessy Tamás.


Mire jó a sarokék?


A talp síkját billentő sarokékek elsősorban gyermekkorban használatosak. A leggyakoribb a belső talpélt megemelő, úgynevezett szupináló sarokék, amely gyermekkori lúdtalp, x-láb, vagy kifelé forgató lábtartás korrekciójára használható.


"Ezzel szemben a külső talpélt megemelő sarokékek alkalmazási területe igen szűk. Ugyanis bár a befelé forgató lábtartás korrekciójára alkalmas, azonban a lábon lúdtalp deformitást alakíthat ki ezért igen körültekintően kell használni" - mondja dr. Terebessy.


Kinek hasznos a lábágy?


Külön említést érdemel az egyéni lábágy, amely ugyan nem betét és általában ortopéd cipővel kerül elrendelésre, mégis a talp helyzetét hivatott korrigálni. Igen deformált lábaknál, cukorbetegségben kialakult lábbetegségben használatos, amikor rendszerint a cipőbe épített gördülő talppal és erősített kéreggel együtt alkalmazzuk.


Miből készüljön a talpbetét, és milyen gyakran kell cserélni?

"Lúdtalpbetétet sokféle anyagból lehet készíteni, a legtöbbet műanyagból gyártják" - mondta el kérdésünkre dr. Mező Róbert ortopéd szakorvos. "Készülhet műanyag habból, ez az érszűkülettel küzdő cukorbetegnek lehet ideális, de gyártható formára kialakított műanyag lapokból, de akár acélból, egyéb fémből vagy parafából is. A hangsúly nem az anyagon, hanem a talpbetétek felszínének kialakításán van. Ma már számítógéppel is próbálnak betéteket tervezni, de ez egyelőre nem igazán működik. A gépek ugyanis talplenyomat alapján dolgoznak, ez mindig egy síkú képet ad, a láb viszont 3 dimenziós" - teszi hozzá a szakorvos.

"Cserélni akkor kell a talpbetétet, ha deformálódik" - válaszolta az időtállóságot firtató kérdésünkre a szakember.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!