A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A nyaki fájdalom akár agyhártyagyulladásra is utalhat

Vágólapra másolva!
A nyakprobléma talán az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz a nyakfájdalom, amit kisebb-nagyobb mértékben  mindenki megtapasztal élete során legalább néhányszor. Ha súlyosbodik a helyzet, akár mozgáskorlátozottságot is okozhat. Jellemzően sportolás vagy munka közben érezhetjük először úgy, hogy a tünet kezelése már szakember segítségére szorul. Ilyenkor még az is elképzelhető, hogy a fájdalom kisugárzik felsőtestünk többi részére, a vállba, a karokba vagy akár fejfájás is társulhat hozzá. Mire érdemes figyelni, mi jelezheti, hogy nagyobb a baj?
Vágólapra másolva!

Egy kis anatómia


Mozgató-szervrendszerünk különleges pontja a nyak. Tartófunkciója mellett ugyanis egyszerre kell merevnek és rugalmasnak, fordíthatónak, illetve hajlíthatónak lennie. Mindezt egy meglehetősen komplikált rendszer teszi lehetővé. Csontos elemei az agykoponyához kapcsolódó hét csigolya, melyek közül az utolsót könnyedén kitapinthatjuk kiugró dudora miatt (ez egyúttal a nyak anatómiai értelemben vett határa is). Közöttük a gerinc többi szakaszához hasonlóan porckorongok találhatóak. Az egymáshoz kis ízületekkel kapcsolódó csigolyákat szalagok és izmok veszik körül, és szintén említésre méltóak az ezen a területen haladó fontos erek és idegek is. Összetettségének megfelelően a kialakuló problémáknak is több oka lehet.


Megmacskásodás, avagy az enyhe esetek


Leggyakrabban az izmok görcse okoz fájdalmat, de sokszor előfordul az ízületek enyhe gyulladása is. Átmeneti jelenségekről van szó, melyekért a rossz tartás a felelős. Olvasás, tévézés vagy éppen számítógépezés közben aktív izommunkára van szükség ahhoz, ha például félrebiccentjük vagy megdöntjük fejünk. De a nem megfelelően kiválasztott párna is hasonló felesleges megterhelés ró a nyakizomzatra.


Ide sorolható még, ha valaki túl sokat töpreng az élet dolgain. Egyfelől ez stresszhez vezethet, mely típusosan a háti-nyaki izomzat területén fellépő fájdalom formájában jelentkezik. Másfelől viszont Rodin Gondolkodó című szobra pozíciójának utánzása kifejezetten megdolgoztatja a nyakat.


Sérülékeny terület


Mozgásszervi okból igazán komoly problémát nyakunknak trauma okozhat. Az egészen enyhétől az életveszélyesig bármilyen sérülés felléphet ezen a területen. Szökdécselés, kis magasságból leugrás vagy akár a gerincoszlop túlzott megtekerése jellemzően enyhe sérüléshez vezet. Nagy magasságból történő leesés, bizonyos (küzdő)sportok illetve autóbaleset során (fejtámla nélküli ülésben az úgynevezett ostorcsapás-jelenség hatására) már igen komoly problémák jelentkezhetnek. Károsodhatnak - és ezért nagy fájdalmat okoznak - az ízületi szalagok vagy az izmok. Sérülhet a porckorong is, ezen a területen inkább trauma hatására alakul ki sérv, míg az alsó háti szakaszon elfajulás miatt. Utóbbi tünetei már hasonlatosak a háti-ágyéki szakaszhoz, mert a kiboltosuló porckorong nyomhatja az idegeket, tűrhetetlen fájdalmat okozva.


Végül előfordulhat a nyaki csigolyák törése is, amely mind a négy végtagra kiterjedő bénulással is járhat. Ezért nem szabad közlekedési balesetek sérültjeit - ha fennáll a gerinc károsodásának gyanúja - a közvetlen életveszély elhárításán túlmenően feleslegesen mozgatni.


Komolyabb bajt is jelezhet


Sokszor nem mozgásszervi eredetű gondok vezetnek nyakproblémához. Infarktus esetén például előfordulhat, hogy a fájdalom erre a területre sugárzik. Igen kis kiterjedésű, az életet (még) nem veszélyeztető szívizom-elhalás esetén a tünet akár hosszabb ideig is fennállhat. Ugyancsak akár napokon át jelezheti a bajt, a kezeletlen agyhártyagyulladás szimptómájaként a nyak tájékán érzett fájdalom. Ideggyógyászatban a tünetet tarkókötöttségnek hívják, mert az érzés olyan erős, hogy a páciens az agyhártyákból eredő tűrhetetlen fájdalom elkerülése érdekében önkéntelenül sem hajtja előre a fejét.


Persze nem minden esetben csupán potenciálisan halálos betegségek okoznak fájdalmat. Az influenza például egész testre kiterjedő izomfájdalmakkal jár, ez alól a nyakizmok sem tudnak kibújni. Tünetszegény lefolyás esetén elképzelhető, hogy az influenzának is ez az egyetlen tünete. Ízületi gyulladás (arthritis) és az izomzat egy öröklődő betegsége, a fibromialgia is jelentkezhet a nyaki területen, igaz, nem ez a jellemző.


Bár ritka, de különlegessége miatt érdemes szót ejteni még egy csecsemőkorban jelentkező nyakproblémáról, az úgynevezett torticollisról. Szó szerint ez "ferde nyakat" jelent, a szülők sokszor úgy veszik észre, hogy a baba nem engedi a kiságyban mindkét irányba fordítani a fejét, csak egyfelé. Kialakulhat újszülötteknél a méhen belüli rossz tartás miatt, ez gyorsan el is múlik. Ha hosszabban fennáll és a nyakon kis csomó tapintható, akkor izomeredetű a betegség. Ilyenkor az izom - érdekes módon legtöbbször a jobb oldalon - túlságosan megfeszül, aminek köszönhetően a
fej a megrövidült izom felé dől és a másik oldal felé fordul. Szerencsére legtöbbször jóindulatú elváltozásról van szó, néhány hónapon belül ez is rendeződik. Amennyiben mégsem, szakemberhez kell fordulni alaposabb kivizsgálás céljából.


Dr. Terebessy Tamás
ortopéd szakorvos


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!