A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A mellcsont tölcsérszerűen behúzott, a bordaívek ezért oldalt előemelkednek, vagyis a tölcsérmellű ember mellkasa horpadt. A tölcsérmell vagy cipészmell az esztétikai problémán túl egészségügyi kockázatokat is hordoz. A mellkas beszűkül a deformitás miatt, ez pedig magában hordozza a szív és a tüdő működéséi zavarának kockázatát.
Vágólapra másolva!

A mellkas deformitásának két típusa létezik; a tölcsérmell és a tyúkmell. Az utóbbi esetében a szegycsont és a csatlakozó bordák középen előemelkednek, míg a tölcsérmell ennek tulajdonképpen az ellenkezője, az elülső mellkasfal tölcsérszerűen besüpped, súlyos esetben az alsó vége megközelítheti a gerincoszlop csigolyatesteit is.


Mindkét elváltozás születési rendellenesség, és a fejlődéssel egyik sem válik súlyosabbá. Azonban mind a két elváltozás okozhat szervi problémákat, hisz a mellkasban nem optimális a hely a szervek számára. A tyúkmell légzésfunkciós és szívritmus zavart okozhat, bár ennek kockázata - mivel a szervek rugalmasak és a fejlődés során kitérnek a deformálódó mellkas elől - viszonylag alacsony.



Az esetek legnagyobb részében a tölcsérmell, ha időben kezelik, gyógytornával javítható. A torna elsődleges célja a mellkas izomzatának erősítése, emellett fontos a has és hát izmainak edzése. Ha ezek az izmok elég erősek, akkor helyre tudják húzni a csontozatot. Különösen fontosak a légzőgyakorlatok, mivel ha valakinek tölcsérmelle van, akkor legtöbbször csak hasi légzést folytat. A leghatásosabb torna az úszás, mivel az úszás minden izmot intenzíven megmozgat. A leggyorsabb minden bizonnyal a műtéti beavatkozás, de mint minden műtéti beavatkozás, ez is kockázatokkal jár, így ez csak különösen indokolt esetben javasolt.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!