A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A nagy bélmosás

Vágólapra másolva!
Sokat hallunk a beleinkben lerakódott salakanyagokról, így felmerül a kérdés: hogyan szabaduljunk meg ezektől? Létezik-e patyolattiszta bél? És ha igen, valóban ez a jó egészség záloga?
Vágólapra másolva!

Bélfürdő vagy kolon-hidroterápia, így nevezik a beöntés szisztematikusabb változatát. Kell hozzá egy szerkezet, amely szabályozza az áramlás irányát, a víz hőfokát és a nyomást. A dolog ezután - nagyon leegyszerűsítve - úgy működik, mintha locsolócsővel igyekeznénk tisztára mosni egy kanyargós csövet. Víz be, víz ki. Többször egymás után. Egész pontosan, ami kifelé távozik, nem éppen tiszta víz.
A kezelőorvos egy kis ablakon át látja, hogyan hömpölyög kifelé a páciensből az elmúlt évek, évtizedek minden lerakódása. Bár ez talán nem hangzik túl barátságosan, mégis sokan hisznek a módszerben, a kezeléseket pedig - optimális esetben - egészségügyi személyzet végzi, orvosi ellenőrzés mellett.


Kezdetben vala a lopótök...

Ha a reklámokat nézzük, a megoldás egyszerű: aki puffad, akit bélgörcsök kínoznak, csak bedob egy pirulát, és a tüneteket, mintha elfújták volna. Ám az ok ettől még marad. Emésztőszervi panaszok pedig előbb-utóbb a legtöbb ember életében kialakulnak - van, akinél csak a rossz étkezési szokások miatt jelentkeznek, és átmenetiek, másokat egész életükön át elkísérnek. Utóbbiak közül kínjukban sokan hajlandóak kipróbálni a rostos béltisztító készítményeket, a lúgosító, gyógynövényes kúrákat, a legelszántabbak pedig akár a bélfürdőt is.


Arról már a Bibliában is olvashatunk, hogy őseink lopótökbe felszívott vízzel tisztították ki beleiket. Történetileg a következő állomás a múlt század eleje, amikor amerikai orvosok olyan eljárást dolgoztak ki, melynek során a beteg egy vizes kádban feküdt, a vastagbélbe pedig egy kis csövön keresztül folyadékot juttattak be. Ez jóval alaposabb megoldásnak bizonyult az egyszerű beöntésnél.
1954-ben egy tübingeni professzor egész könyvet írt a bélfürdő és a béltisztítás egészségmegőrző és -rendező szerepéről. Tapasztalatai szerint sokféle megbetegedés kedvezően befolyásolható volt a béltisztító kúrák hatására. A módszer támogatói ezt elsősorban a salaktalanító hatásnak, illetve a bélrendszer vegetatív idegrendszerrel és immunrendszerrel összefüggő szerepével magyarázzák.
A jelenleg alkalmazott kolon-hidroterápiás készüléket az 1970-es években amerikai orvosok fejlesztették ki. A kezelés ezzel sokkal egyszerűbbé és komfortosabbá vált, ráadásul kiegészíthető lazító hasi masszázzsal és meleg hasi pakolással is.

A belek működése

A vékonybél emészt, és energiát vesz fel a táplálékból a test számára. A vastagbél sűríti be a szervezet számára nem hasznosítható salakanyagot, és végzi a kiválasztást. A vékonybélben zajlik le a tápanyag felvétel, illetve a test számára nélkülözhetetlen anyagok felismerése és szortírozása. A vastagbél tartalmazza azokat a fölösleges anyagokat, amelyek nem alakíthatóak át, nem használhatók. Nem csoda, hogy elzáródások is leggyakrabban ezen a bélszakaszon fordulnak elő.



Segítség az emésztésnek

A kezelés azonban veszélytelen, ha azt szakavatott ember végzi, a megfelelő higiéniai körülmények betartásával, és az átmosás mellett megtörténik a megbolygatott flóra regenerálása is. A bélfürdőt több helyen kiegészítik egyéb eljárásokkal is: oxigénnel vagy ózonnal keverik a vizet, különféle adalékokat juttatnak a kezelés végén a bélbe. Az oxigén- és ózondúsítás az utóbbi évek vizsgálatai alapján inkább káros, mint segít, mert a normál flórához tartozó baktériumok (a bélflóra 98%-a) inkább oxigénhiányos közegben érzik jól magukat. Ám egyes estekben, pl. daganat miatti besugárzás okozta bélpanaszoknál mégis eredményesebb lehet a kezelés oxigénnel dúsított vízzel, ha ilyenkor baktériumkészítményeket is használnak kiegészítésül.

Forrás: iStockphoto


Lehetséges kiegészítések:

- Bélflóra-regenerálás - különféle bélbaktériumtartalmú készítményekkel a kúra után
- Diéták - az emésztőszervek tehermentesítésére, gyulladáscsökkentésre
- Gyógyteák - a bélfürdő végén különféle összetételű gyógyteákkal lehet gyorsítani a bélnyálkahártya regenerálódását. Gyógytea-ivókúrával is támogatható a kezelés hatékonysága
- Vitaminok, ásványok - annak, aki eleve rosszul emészt, érdemes ezeket nagy adagban fogyasztania a kúra alatt és utána is, hogy pótolja a hiányokat
- Emésztésjavító enzimek - a rosszul működő emésztőszervek munkáját a regenerálódási szakaszban megkönnyíthetik a kiegészítésül szedett emésztőenzimek
- Mayr-féle hasi kezelés - segíti a hasi vér-és nyirokkeringést, ellazítja a bélfalat, javítja a bélizmok tónusát
- Talpmasszázs, akupresszúra - a reflexzónákon keresztül tovább támogatható az emésztőszervek működése



Mellette és ellene

Az ellenzők leggyakrabban azzal vádolják az eljárást, hogy a víz képes lehet átszakítani a bélfalat, teljesen kimossa az ásványokat, vitaminhiányt idéz elő, és tönkreteszi a bélbolyhokat, illetve a bélbaktériumokat.A szakértők szerint azonban a bélfalat a készülék által megengedett víznyomás alkalmazása mellett nem lehet átszakítani. Természetesen orvos hivatott eldönteni, nincs-e a bélben olyan gyulladás, nem áll-e fenn olyan probléma, amely kizárja a módszer alkalmazását.


Ami a vitaminhiányt illeti, a terápia támogatói állítják, a vastagbélből heti 2 kezeléssel nem lehet komolyabb mennyiségű ásványi anyagot és vitamint kimosni. Ha valakinél hiánytünetek jelentkeznek, akkor nála a felszívódással már a felsőbb szakaszokon is probléma lehet, ezért ennek gyanúja esetén érdemes vitamin- és ásványianyag-készítményeket szedni. További érv a vádak ellen, hogy a vastagbélben nincsenek bélbolyhok, tehát a kezeléssel nincs mit tönkre tenni. Az eleve sérült bélflóra egyensúlyának pedig jót tesz a higítás, mert így a kártékony törzsek aránya csökken. A letisztult és megnyugodott bélfalon egyébként könnyebben megtelepszenek a normál flórához tartozó baktériumok.

Mivel támogatható a bél tisztulása?

- Könnyű, kevésbé puffasztó ételekkel. Egy pár napos lékúra kifejezetten jót tehet, hisz segíti a máj méregtelenítését és a salakanyagok kiürítését a sejt közötti állományból
- Reggelire müzlit vagy kevés gyümölccsel joghurtot érdemes enni, ebédre levest és párolt zöldségeket, vacsorára pedig levest
- A gyógyteák közül a legjobbak a borsmenta, édeskömény, cickafark, orbáncfű
- Esti lefekvés előtt vagy a kezelést követően érdemes meleg pakolást alkalmazni a hason. Ez ellazítja a bél izmait, és javítja a belső szervek vér- és nyirokkeringését.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!