A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Ételek az agynak

Vágólapra másolva!
Agyunk működése, szellemi frissességünk épp úgy támogatható, mint fizikai egészségünk. Ebben az esetben is igaz: ha nem használod megfelelően a szerv kapacitását, és nem táplálod optimálisan, funkciói romlani kezdenek.
Vágólapra másolva!

A folyamat idős korban fokozottan kritikussá válik. Az öregedő emberek szociális kapcsolatai gyakran beszűkülnek, egyre kevesebb impulzus jut el hozzájuk a külvilágból. Ez együtt jár azzal, hogy agyukat sem "tornáztatják" már eleget.

Ráadásul 70 éves kor felett az energiaszükséglet erősen csökken, az étkezések egyhangúbbá válnak, fontos tápanyagok maradnak ki a napi étrendből. Erre az időszakra már az elégtelen folyadékfogyasztás is általánosan jellemző, pedig az időskori agyi hanyatlás - demencia - elkerülésének egyik legbiztosabb módja a folyamatos folyadékpótlás.

Milyen tápanyagokra van szüksége az agynak?

Fehérjék: szükségesek az idegsejtek regenerálódásához. Halak, szárnyasok, sovány húsok, gabonafélék, hüvelyesek, tejtermékek tartalmazzák a megfelelő fehérjéket.

Megfelelő típusú zsiradékok: ezek az úgynevezett telítetlen zsírsavak, amilyeneket az olajos halak, magvak, a hidegen préselt napraforgó- és olívaolaj tartalmaz. A telítetlen zsírsavak fontos összetevői az idegsejtek sejthártyájának.

Szénhidrátok: a glükóz az a cukorfajta, amely az idegsejtek energiaforrása. Mivel az agy nem képes sok glükózt tárolni, folyamatosan igényli az utánpótlást. Ezért olyan fontos a rendszeres, lehetőleg mindig ugyanazokban az időpontokban megejtett legalább napi háromszori, de még jobb, ha ötszöri étkezés, kis adagokban. Fokozatosan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz a barnarizs, csicseriborsó, tarkabab, zabliszt és a teljes kiőrlésű kenyér. Ezek egyenletesebb vércukorszintet biztosítanak, mint például a burgonya vagy a tésztafélék, az édességek.

Zöldség és gyümölcs: a bennük lévő az antioxidánsok védik az idegsejteket. Kitűnő választás a narancs, a bogyós gyümölcsök, a brokkoli, a spenót, a répa vagy a paradicsom.

Különleges agyserkentők

Nem kell megöregedni ahhoz, hogy az ember néha nap úgy érezze, nem forog az agya. Ilyenkor fontos odafigyelni, hogy óránként igyál egy pohár szénsavmentes vizet vagy herbateát. De gyors lökést adnak az agymunkának a következő ételek, növények is:

Tojás: mivel agyunk finom része elsősorban zsírösszetételű, ezért "minőségi zsírral" kell ellátnunk, amelyet szervezetünk nem termel meg. A tojás viszont a megfelelő zsírt tartalmazza.

Gingko biloba (vagy páfreányfenyő): Az egyik legismertebb memóriaerősítő gyógyfű. Nagy mennyiségben fogyasztva azonban ártalmas lehet, ezért csak hosszú kúra alatt lehet folyamatosan használni, kis adagokban.

Zöld és fekete tea: mindkettő pusztítja az acetyl-cholint, amely az Alzheimer-kórós betegeknél a memóriablokkolást okozza. A zöld tea ilyen jellegű hatása egy hétig is eltart, míg a fekete tea hatása csak egy napig.

Zsálya: egy teszt során kimutatták, hogy a zsályát fogyasztók jelentősen jobb szellemi állapotban vannak, mint azok, akik nem ismerik, vagy nem szeretik ezt a gyógynövényt. A zsálya valószínűleg növeli az agyi kémiai reakciók hatásait, felgyorsítja az üzenetek szállítását az agyban.

Rozmaring: A zsályához hasonlóan a rozmaring is stimulálja a memóriát, erősíti a gondolkodást, és könnyít a szellemi fáradtságon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!