A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Banánból készülnek betétek a harmadik világ nőinek

Vágólapra másolva!
Európából szemlélve meglepő, de a "nehéz napok" beköszönte a harmadik világ lányai, asszonyai számára gyakran egyet jelent azzal, hogy nem mozdulnak ki otthonról.
Vágólapra másolva!

A megfizethető árú, jó minőségű tisztasági betétek hiánya miatt egy diáklány például évente akár évente 50 napot is hiányozhat az iskolából. Az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai, most egy olcsón előállítható, természetes alapanyagból készült tisztasági betétet fejlesztettek ki az elmaradott térségek ellátására.

Az egyetem munkatársai a textilipar tudományos vívmányait használták fel, hogy olyan anyagokból készíthessenek betétet, mely a régiókban jellemzően elérhető - Ruandában például a banán szárában lévő rostokból állítják elő. Ezek a betétek 30%-kal olcsóbbak, mint a nagy márkák termékei.

Az Észak-Karolinai Egyetem Fa- és Papíripari Intézetének munkatársai a banánrostokat kémiai és mechanikus úton módosították, ezáltal a durva rostokat finom, bársonyos anyaggá alakították át, mely a folyadékot is magába szívja.

"Afrikában néhány régióban az importált tisztasági betétek ára akár egynapi jövedelemmel is egyenlő lehet. Az adományok időlegesen segíthetnek, azonban nem jelentenek hosszútávú megoldást" - nyilatkozta Elizabeth Scharpf, a gyártó cég vezérigazgatója. - "A célunk az volt, hogy létrehozzuk a szegények számára is megfizethető terméket."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!