Szélsőséges nézetek a H1N1-ről a világsajtóban

Vágólapra másolva!
Míg Németországban 35 ezer halottat és 30 millió fertőzést prognosztizálnak az elkövetkező hónapokra, az amerikai The Wasington Post hisztériáról és a "járványtól való félelem járványáról" beszél.
Vágólapra másolva!

Németországban katasztrófát várnak

Valóságos horror forgatókönyvvel állt elő az új típusú influenza németországi terjedésével kapcsolatban az ország egyik legnevesebb járványügyi professzora. Adolf Windorfer, az alsó-szászországi tartományi egészségügyi intézet korábbi vezetője - aki jelenleg az Egészségügyi Világszervezet német tanácsadója - egy szerdai interjúban úgy vélekedett, hogy a H1N1 vírus Németországban az elkövetkező hónapokban 30 millió megbetegedést okozhat, és a halottak száma elérheti akár a 35 ezret is.

A legmagasabb német állami kitüntetéssel, a szövetségi érdemkereszttel (Bundesverdienstkreuz) rendelkező professzor a Bild című lapnak adott nyilatkozatában arra szólította fel az ország lakosságát, hogy vegye komolyan az új típusú influenzát és mindenképp oltassa be magát a vírus ellen.

Hasonló aggodalmakat még senki nem fogalmazott meg Németországban az új influenza terjedésével kapcsolatban, a Bild értékelése szerint azonban a hannoveri professzor véleménye távolról sem elhanyagolható. Windorfer csaknem tíz éven keresztül állt a mindenekelőtt fertőzéses megbetegedésekkel foglalkozó tartományi intézet élén, és szakmájában elismerten az egyik legnagyobb tekintélynek számít. Ráadásul nem magánvéleményét fogalmazta meg, hanem az alsó-szászországi intézet nevében nyilatkozott.

Adolf Windorfer az interjúban azt jövendölte, hogy az elkövetkező őszi, illetve téli hónapokban a vírus rohamos terjedésével, a fertőzések számának ugrásszerű megnövekedésével kell számolni. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a betegség az elkövetkező időszakban minden bizonnyal az eddigieknél jóval súlyosabb lefolyású lesz.


A szövődmények között említette a tüdőgyulladást, valamint a szívizomgyulladást. Ezzel egy időben a Bild olyan felmérést is közölt, amely szerint a német lakosság mindössze 12 százaléka van azon a véleményen, hogy egészen bizonyosan beoltatja magát az új típusú influenza ellen.

The Washington Post: A járványtól érzett félelem járványa terjed

Az amerikai The Washington Times viszont pánikkeltésnek látja az új vírus körüli felhajtást. "Ez csak nevében influenzajárvány" - írja keddi számában az újság. Az újság megállapította: az új típusú influenza halálos áldozatainak száma csak töredéke azok számának, akik hagyományos influenza miatt halnak meg minden évben.

"Mára sokunknak már halottnak kellene lennünk" - írta az újság felidézve azt, hogy az amerikai elnök mellett működő egészségügyi tanács 8 héttel korábbi jelentése szerint az Egyesült Államokban 30-90 ezer halottat okozhat az új típusú influenza, és a járványnak éppen most kellene tetőznie.

Az igazság ezzel szemben az, hogy augusztus 30. óta Amerikában mindössze 292 influenzás haláleset történt, miközben a statisztikák szerint a hagyományos influenzajárványok idején naponta átlagosan 260 amerikai hal meg. A világ minden tájáról származó adatok azt mutatják, hogy az új influenza sokkal enyhébb következményekkel jár, mint a kór hagyományos változatai. New Yorkban például csaknem tizedannyi halottat szed.

Az újság szerint a "járványtól érzett félelem járványa" terjed. A hisztéria Amerikában is érződik, rendkívül sokan fordulnak orvoshoz; a kórházi látogatásoknak már 7 százaléka a H1N1-fertőzés gyanújával kapcsolatos. Iskolákat zárnak be, de nem az influenzajárvány, hanem a félelem miatt. Soha nem látott mértékben fogynak a kézi fertőtlenítőszerek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy hirdette ki 11 hete a H1N1 járványt, hogy akkor még csak 144 halálos áldozat volt, miközben az enyhébb XX. századi világjárványok is legalább egymillió áldozatot szedtek. Ha a WHO kihirdetné, hogy a Ford az Ferrari, az amerikai kormány és a sajtó is azt gondolná, hogy a Ford is 200 mérföldes óránkénti sebességgel képes száguldani? - tette fel a kérdést a lap. Hangsúlyozta, hogy a H1N1 képes ölni, és van értelme a megelőző oltásnak, de azért, mert valaki kibocsát egy nyilatkozatot, nem kell mindjárt azt hinni, hogy a kismalac dühöngő vadkanná változott...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!