A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A bolti gyümölcsök, zöldségek mekkora hányada szennyezett növényvédőszerrel?

Vágólapra másolva!
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságok Növényvédőszermaradék - analitikai Laborhálózata az idén közel 250 ezer növényvédőszer-maradék vizsgálatot végzett el. A hazai minták 1,2 százalékában, a külföldről (az EU-ból, illetve harmadik országból) származó minták 0,8 százalékában mutattak ki a megengedett határérték feletti szermaradékot. A Levegő Munkacsoport szerint a helyzet ennél sokkal súlyosabb.
Vágólapra másolva!

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közleménye szerint a vizsgált minták 60 százaléka volt magyar, 40 százaléka külföldi termék. A kifogásolt minták között csemegeszőlő, fejes saláta, grapefruit, köszméte, narancs, tökmag, retek és uborka szerepelt. A tavalyihoz képest a szakemberek szerint lényegesen csökkent a határérték feletti szermaradékot tartalmazó minták száma. A kifogásolt termékekben kimutatott hatóanyagok egyebek mellett strobilurin, szerves foszvorsav-észter, ftálimid-származék, piretroid, karbamát és benzimidazol csoportokba tartozó vegyületek voltak.

A Levegő Munkacsoport szerint azonban a minisztérium alulbecsüli a problémát. A civil szervezet úgy véli, a hazai boltokban kapható zöldségek és gyümölcsök több mint 40 százaléka növényvédő szerekkel szennyezett, és több, forgalomban lévő permetszer lehetséges rákkeltő, vagy károsítja a hormonrendszert. A civil szervezet nyár elejei vizsgálatai során 16 paprikamintából 10-ben, 17 epermintából pedig 13-ban talált vegyszermaradékot. Egy Marokkóból származó paprikában a lehetséges rákkeltő dimethoate koncentrációja közel hétszerese volt a megengedettnek, egy epermintában pedig a határérték kétszeresét érte el az egyik permetszer mennyisége.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!