Az áremelkedés mögött feltehetően az új influenza okozta félelem áll, mivel a néphit szerint a fokhagymával távol lehet tartani a kórt, akárcsak a vámpírokat. Akad olyan középiskola, amely nemrégiben 2 mázsával vett, tanulóit pedig arra kötelezi, hogy minden nap fokhagymázzanak be.
A drágulás másik lehetséges okának a szénbányák tulajdonosait tartja a kínai sajtó. Gazdagságuk lehetőséget ad nekik arra, hogy befolyásolják a tőzsdei terményárakat. Akadnak olyan vidékek Kínában, ahol negyvenszer drágább most a fokhagyma, mint az év elején.
Természetesen az áremelkedés a kereslet-kínálat alakulásával is magyarázható. Tavaly rendkívül olcsó volt a fokhagyma, így nem kecsegtetett haszonnal az idén dugványozni, ezért aztán a kereslet most jócskán meghaladja a kínálatot.
Mire jó a fokhagyma?
A néphit szerint a fokhagyma megelőzi a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Gyógyító erejének titka az allicin, az az aminosav, amely a fokhagyma jellegzetes ízét és szagát előidézi. Az allicin ugyanis kénes vegyületekre bomlik, s ezek reakcióba lépnek a vörös vérsejtekkel, és ezáltal hidrogén-szulfidok képződnek, amelyek ellazítják a véredényeket. Így a vér könnyebben áramolhat, a vérnyomás pedig csökken.
A fokhagyma rendszeres és ésszerű fogyasztása tehát rendkívül egészséges, ezzel szemben a fokhagymapótló szereknek lehetnek mellékhatásaik. Megfigyelhető, hogy azokban a térségekben, ahol magas a fokhagymafogyasztás, így például a Földközi-tenger vidékén és a Távol-Keleten, ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések.