Imával, füstölővel és vörös teával a H1N1 ellen

Vágólapra másolva!
Ahogy megkezdődött a lakosság oltása a H1N1 ellen, akcióba léptek a természetes megoldásokat pártoló aktivisták is: egy belvárosi biobolt kirakatában például az olvasható, hogy a sertséinfluenza ellen megteszi a rooibos tea és a szantálfa füstölő is.
Vágólapra másolva!

Az interneten további tippekre akadhat, aki ódzkodik az oltástól. Univerzális megoldásként ajánlott például a meditáció és az ima, mert akinek kiegyensúlyozott a lelke, annak erősebb az immunrendszere is. De tuti befutónak tűnik a bodza is - az ebből készült kivonatot hazai és külföldi site-ok egyaránt magasztalják. Összegyűjtöttük, milyen természetes szerekkel próbálkozhat az, aki nem kér a vakcinából.

Büdösen és egészségesen

Az 1918-as világméretű influenzajárvány során 40 millió ember vesztette életét, kortól rettegve az emberek szinte tücsköt-bogarat kipróbáltak a betegség elhárítására. A járvány legnépszerűbb gyógyszere a hagyma volt, amely a korabeli kutatások szerint az egyetlen olyan növény, amely képes magába szívni az influenza vírusokat.

A jelen szakértői ugyan cáfolják a hagyma efféle tulajdonságát, de azt senki nem kérdőjelezi meg, hogy különösen a fokhagyma jó hatással van a szervezetre. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak az influenzától óv, a vérfarkasokat és a vámpírokat is távol tartja!

A fokhagyma baktériumellenes hatását már Pasteur leírta. Orosz tudósok 150 növény közül a fokhagymát és a vöröshagymát találták a két leghatásosabb baktériumölőnek. Megfigyeléseik szerint a nyers hagyma hatékonyabb, mint a főzött. A hagyma továbbá növeli az ellenálló-képességet, érdemes tehát a szokásosnál több hagymát fogyasztani a tüdő és a légutak fertőzéses megbetegedésekor, illetve a szervezetben fellépő bármilyen gyulladás esetén.

Gyulladáscsökkentő hatásuk miatt nyílt sebekre, pattanásokra is használhatóak a hagymafélék. Rendkívül sok vitamin és ásványi elem - B1-, B2- és C-vitamin, nikotinsav, vas jód, kalcium, kálium, foszfor, szelén valamint cink - található bennük.

És ha még ez sem volt elég a hagyma dícséretére, íme még egy érv: a növény olyan fitovegyületeket is tartalmaz, amelyek egyes rákkeltő anyagokat ártalmatlanná tevő, illetve kiürülésüket elősegítő enzimek termelésére késztetik a májat.

Rooibos, a vörös páncél

A Rooibos egy dél-afrikai bokor, amelynek tüskés kérgéből és leveléből teát főznek. Maga a főzet magas C-vitamin tartalma miatt elősegíti a zsírégetést, káliumtartalma pedig a szervezet vízháztartását szabályozza. Kisgyermekek és terhes nők is fogyaszthatják: nem tartalmaz ugyanis sem koffeint, sem pedig teint, azaz nincs élénkítő hatása.

Japán kísérletek igazolták, hogy a vörös színű tea ellenszere a fejfájásnak, az álmatlanságnak és hasznos ingerlékenység ellen is. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően lassítja az öregedést, és erősíti az immunrendszert.

D, a felelős vitamin

A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében. Ám, amíg nyáron a sok napsütés miatt az emberben viszonylag magas a D-vitamin szintje, addig télen ez igencsak lecsökken. Ezért vagyunk télen kevésbé ellenállóak a különböző vírusokkal szemben, és ez az oka annak is, hogy a trópusokon az esős évszakban törnek ki a legnagyobb járványok. Aki szeretné immunrendszerét télen is erősíteni, D-vitamin forrásként fogyasszon májat, halmájolajakat, tojást, tejet és tejtermékeket.

A bodza, mint gyógyszer

A bodza gyógyító hatását már az ókorban is ismerték: kérgét, virágát és bogyóit, azaz a növény minden részét, felhasználták gyógyászati célokra. A bogyó gyümölcssavakat, C-vitamint, A-vitamint, flavonoidokat valamint anticiánkoat tartalmaz.

Virágjából készült tea lázcsillapító és izzasztó hatása miatt kiváló megfázásra, köhögésre, influenzára valamint felső légúti fertőzések esetén. Használják ezen kívül vértisztításra, valamint reumás fájdalmak enyhítésére is.

Alkohollal a vírus ellen


Oroszországban és Ukrajnában, ahol a járvány egyre súlyosabb, a védőmaszk helyett inkább az ősi fertőtlenítő módszert, a vodkát alkalmazzák a helyiek, akik a H1N1-et sem tartják ártalmasabbnak, mint bármelyik téli influenzavírust. A vodka H1N1 elleni hatékonyságát tudományos kutatás egyelőre nem támasztotta alá.

Még mindig alkoholnál maradva: sokan esküsznek a csípős paprikával felturbózott forralt borra is, leginkább az állítólagos C-vitamin tartalom miatt.

Akinek pedig még ennyi sem elég, az válassza a különböző füstölőket és meditációs technikákat, és reménykedjen erősen, hogy az influenza messze elkerüli.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!