Az athéni Laiko Közkórház kutatói kísérletükben azt kérték önkéntesektől, hogy különböző sebességekkel fogyasszanak el 300 milliliternyi fagylaltot. Miután a fagylalt elfogyott, a kutatók megmérték a résztvevők vércukor-, inzulin-, lipid- és bélhormonszintjeit.
A vizsgálat során azt találták, hogy a fagylaltot 30 perc alatt elfogyasztóknál magasabb volt a bélben termelődő peptid YY és a glukagonszerű fehérje szintje, továbbá a lassabban evők jobban elteltek, mint a gyorsan kanalazó társaik.
Ez az első olyan kutatás, amely azt vizsgálja, hogyan befolyásolja az evési sebesség a teltségérzetet szabályozó hormonok felszabadulását. Az eredmények tükrében világos, miért alakul ki a gyorsan evőknél túlevés: egyszerűen időhiányában nem szabadulnak fel azok a hormonok a bélben, amelyek a jóllakottságot közvetítik az agy felé.
A cikk a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című belgyógyászati szaklapban jelent meg.