Milyen szívbetegségekhez vezet az elhízás?

Vágólapra másolva!
A kövér embereknél fokozottabb a bal pitvar megnagyobbodásának rizikója, ami növeli a pitvarfibrilláció és az agyérkatasztrófa kockázatát - derült ki német kutatók vizsgálatából.
Vágólapra másolva!

A pitvarfibrilláció vagy pitvarremegés a leggyakoribb szívritmuszavar. A német kutatók 1212 huszonöt és hetvennégy év közötti beteget vizsgáltak, utánkövetésük 10 éven át tartott.

Kutatásukból kiderült, hogy az elhízás és a magas vérnyomás szerkezeti és működési elváltozást okoz a szívben, leginkább a bal pitvar megnagyobbodását eredményezik.

A pitvar megnagyobbodását tíz év elteltével a legkövérebb betegeknél tapasztalták leggyakrabban. Ebben a csoportban a kezdeti átlagosan 10 százalékhoz képest 32 százalékra nőtt az elváltozás gyakorisága.

A tanulmány megerősíti a bal pitvar megnagyobbodás és az obezitás közötti összefüggést leíró eddigi tanulmányokat. Már korábbi vizsgálatok feltételezték, hogy a jelentős súlytöbblet akár már fiatal korban a szív szerkezetének megváltozásához vezethet. A szerzők szerint éppen ezért a fiatal elhízottak folyamatos nyomon követése kiemelt jelentőséggel bír a szív elváltozásainak megelőzésében.

A tanulmány a Journal of the American College of Cardiology című szaklap novemberi számában jelent meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!