A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Az édesítőszer meglepő mellékhatása

Vágólapra másolva!
Ha valaki karcsúsodni szeretne, és ezért cukor helyett különleges édesítőszert használ, szerencsés esetben vérnyomása és koleszterinszintje is csökken.
Vágólapra másolva!

Az oligofruktóz sokféle növényben megtalálható, például a fokhagymában vagy a cikóriában is. Ez a molekula édes ízű, ugyanakkor minimális kalóriát jelent, ezért már eddig is sokféle ételben, fagylaltban vagy süteményben használták édesítőszerként.

Táplálkozáskutatók arra is fölfigyeltek, hogy a készítmény hatására a bélben megnő a kedvező bélbaktériumok száma, ezért a legkülönbözőbb táplálék-kiegészítő szerekbe is beleteszik. Főleg a testépítők körében lettek a készítmények igen népszerűek.

Az oligofruktóz további kedvező hatásai

Kínai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az oligofruktóznak milyen egyéb élettani hatásai lehetnek. Csaknem száz olyan felnőttet vizsgáltak, akinek a vérnyomása kissé magasabb volt, vagy állandóan a normál érték felső határán mozgott. Számos felmérés igazolta már, hogy az ilyen emberekből rövid időn belül magas vérnyomású beteg lehet.

A vizsgált személyek egyik csoportja napi 20 gramm oligofruktózt kapott, a másik csoport tagjai hasonló kinézetű, ugyancsak édes anyagot fogyasztottak. A megfigyelési idő három hónap volt.

A vizsgálat végére a vérnyomás jól mérhetően csökkent az első csoportban: mind az első érték, a szisztolés vérnyomás, mind a diasztolés, a "per" nyomás is lényegesen alacsonyabb lett. Az oligofruktózhoz hasonló, de a vizsgált édesítőt nem tartalmazó kezelés vérnyomáscsökkentő hatása ugyanakkor elhanyagolható mértékűnek bizonyult.

Igen fontos volt az a megfigyelés is, hogy a résztvevők "rossz" LDL koleszterinszintje és a szintén kedvezőtlen egyéb vérzsírok mennyisége szintén jelentősen csökkent az oligofruktóz hatására. Az már csak külön előny, hogy mindkét vizsgálati csoport tagjainak testsúlya hasonló mértékben lett kisebb. Ez nem az oligofruktóznak, hanem annak köszönhető, hogy a vizsgálat minden résztvevője egészségesebben étkezett.

A kínai orvoskutatók vizsgálatának eredményeit az Amerikai Szív Társaság kongresszusán ismertették.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!