Téli örömök elrontója a gyerek fülfájása

Vágólapra másolva!
Hároméves koráig majdnem minden gyermek; nagyjából 85 százalékuk szenved legalább egy alkalommal középfülgyulladástól. Miért ilyen gyakori ez a betegség gyermekkorban és hogyan alakul ki?
Vágólapra másolva!

A középfülgyulladás okai

Középfülgyulladás általában felső légúti hurutos betegségek szövődményeként jelentkezik. Náthás gyermeknél elégtelenné válik a fülkürt működése, melynek feladata a dobüreg szellőztetése. Így lehetőség nyílik az amúgy levegővel telt üregben a folyadékképződésre, kórokozók elszaporodására, a dobüregben savós, majd gennyes váladék jelenik meg.

Fülfájás és egyéb tünetek

Tünetei közül a legjellemzőbb a néhány napos hurutot követően kialakuló heves fülfájás, melyet kísérhet láz, rossz közérzet, halláscsökkenés. A kisgyermekek gyakran sírva mutatják-húzogatják fülüket. Csecsemőkorban a panaszok nehezebben azonosíthatók, főképp általános tüneteket látunk: lázas, nyűgös a baba, hányás, hasmenés is jelentkezhet. Többnyire a fülkagylók érintésre fájdalmasan reagálnak.

A szakember szemével és kezével

Pontos diagnózishoz elengedhetetlen a fültükri vizsgálat. Ilyenkor egy úgynevezett otoscope segítségével megvizsgáljuk a dobhártyát, mely kóros esetben fényevesztett és behúzott lehet, valamint látható mögötte a felszaporodott folyadék. Nagy mennyiségű gennygyülem esetén fennáll a veszélye annak, hogy a dobhártya kiszakad, a gyerek füle "folyni kezd". Ez a lukacska spontán begyógyul a dobhártyán, apró heget hagyva maga után. Ha többször ismétlődik, az akár halláscsökkenéshez is vezethet, ezért feszülő dobhártyánál javasolni szoktuk a paracentézist, azaz a "fül felszúrását". Hegyes eszközt vezetünk a hallójáratba, mellyel egy apró lukat szúrunk a dobhártyán. Ez sokkal jobban gyógyul, mint ha spontán szakad a dobhártya, kisebb a hegesedés veszélye is. A beavatkozás fájdalmas, de lehetőség szerint használunk érzéstelenítőt, így kevésbé megterhelő a gyermek és az anyuka számára.

Kezelés otthon

Legsürgetőbb a fájdalom csillapítása, erre alkalmasak a paracetamol tartalmú orvosságok. Szakember vényköteles diclofenac tartalmú gyógyszert is javasolhat, illetve ha baktérium okozza a fertőzést, a kezelés legfontosabb eleme az antibiotikum. Ez utóbbit az orvos utasításainak megfelelően, általában tíz napig kell szedni, különben visszatérhetnek a panaszok illetve a gyulladás idültté válhat.

Javasolt a fül melegítése is, erre a célra speciális sapka is létezik, melynek a fülvédő részébe melegítőpárnát tehetünk. Infralámpát is használhatunk, de a felmelegített sóval töltött párnácska is megteszi, csak ne égessük meg a gyerek fülét. Néhány esetben a fül melegítése nem kívánatos, sőt a panaszokat fokozhatja. Ha a gyerek panaszai 2-3 perc melegítés után nem enyhülnek, nem érdemes folytatni.

Lényeges, hogy visszaállítsuk a dobüreg szellőzését és a fülkürt működését. Használjunk orrcseppet, biztassuk a gyereket gyakori orrfúvásra illetve gyakran szívjuk az orrát. Természetesen lázcsillapítás, bő folyadékfogyasztás, vitamin, legfőképp C-vitamin is javasolt.

Szövődmények és visszatérő panaszok

Ritkán súlyos szövődmények is kialakulhatnak, előfordulhat agyhártyagyulladás, mastoiditis (a csecsenyúlvány gyulladása), arcidegbénulás; ilyenkor azonnali beavatkozásra van szükség. Visszatérő panaszokkal célszerű gyermek fül-orr-gégészt felkeresni, aki az esetleges beavatkozásokat is el tudja végezni. Ezek hátterében leggyakrabban megnagyobbodott orrmandulát, krónikus orrmelléküreg gyulladást, esetleg úgynevezett szerózus, nem gennyes középfülgyulladást találunk. Ha a fülkürt szellőzése gyógyszeresen nem állítható vissza, szükség lehet egy ventillációs tubus beültetésére, mely átmenetileg a dobhártyán keresztül biztosítja a dobüreg szellőzését; más esetben az orrmandula eltávolítása hozhat eredményt.

Dr. Karoliny Anna

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről