A legidegesítőbb szokásaink listája

Vágólapra másolva!
Körömrágás, túlevés, dohányzás, ujjszopás - négy egészségre is ártalmas rossz szokásunk. Tippek a leszokáshoz.
Vágólapra másolva!

Idegesítő szokásainkat az idegesség, a stressz vagy szimplán az unalom, az egyedüllét váltja ki. A szakemberek szerint minden olyan rossz szokás, amely állandósul: jutalom. Megnyugtatják az embert, hiszen ha nem oldanák a feszültséget, ha nem jelentenének elégtételt, nem is csinálnánk őket.

A négy legbosszantóbb szokás

Körömrágás

Messze ez a leggyakoribb idegesítő szokás, a gyerekek mintegy egyharmadát érinti. A tizenévesek 44, a felnőttek 29 százaléka rágja a körmét. A késztetés gyökerei a gyermekkorban keresendők, hiszen a gyerekek nagyon szájorientáltak.

Ujjszopogatás

Az újszülöttek reflexszerűem mindent a szájukba vesznek. Sok kisgyerek az ujjszopással 2-4 éves korában felhagy, a legtöbben kinövik.

Túlevés

Rengeteg oka van annak, ha valaki túl sokat eszik, többek között szorongás, frusztráció vagy érzelmi üresség. Sokan az élelemmel gyógyítják magukat, mivel egyes élelmiszerek boldogság hormonokat termelnek.

Dohányzás

A dohányzás több mint egy idegesítő szokás, hiszen fizikai függőséget is okozhat. A nikotin megváltoztatja az agyban lévő vegyületek szintjét, ami megnyugtató, örömteli érzést kelt.

Miért ártalmasak ezek a szokások?

A körömrágás egészségtelen, mert baktériumokat hordozunk a körmeink alatt. Nem mentes a kockázatoktól az ujjszopás sem. Ha a gyerek nem adja fel ezt a szokást, mire a maradandó fogai jönnek, az számos problémát okozhat, beleértve a fogak egyenetlenségét, valamint a szájpadlás elváltozásait.

A túlevés elhízáshoz vezethet, amely összefüggésbe hozható számos egészségügyi kockázattal, mint a cukorbetegség, a szívelégtelenség vagy a rák.

A dohányzás pedig növeli az olyan betegségek kockázatát, mint a tüdőrák, az agyvérzés vagy a szívroham.

Hogyan szokhatunk le?

Noha nem egyszerű leszokni ezekről a kényszeres cselekedetekről, de nem lehetetlen. A körömrágósok viselhetnek kesztyűt, vagy dugják a zsebükbe a kezüket. De megpróbálhatják más tevékenységekkel is lefoglalni a kezüket, például szorongathatnak egy stresszlabdát.

Nagyobb kihívást jelent az evés elleni küzdelem. Célszerű olyan helyen gyakorolni a leszokást, ahol ellenőrizni tudjuk a mennyiséget.

Az olyan szokásoknál, mint a dohányzás, segíthet a napi rutin megváltoztatása. Aki dohányzott kávézás közben, például hagyja el a kávét, térjen át teára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről