A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Az omega-3-zsírsavakban gazdag olajos halak, mint például a szardínia, lassítják az öregedést által közzé tett új tanulmányban. Az ilyen anyagokat tartalmazó élelmiszerek emellett a szívbetegségek megelőzésében is segítenek és javítják a szívroham túlélési arányát.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Orvosi Egyesület szaklapjában megjelent kutatásban a Kaliforniai Egyetem kutatói úgy fogalmaznak, hogy a halolajból kivont omega-3 zsírsavak megőrzik azt a genetikai biztosítékot, amely meghatározza a sejtek élettartamát. Minden egyes alkalommal, amikor egy sejt osztódik, a benne található telomérek egészen egy kritikus pontig rövidülnek.


A folyamatban a DNS sérül, és a sejtek osztódása abbamarad, így azok valószínűleg el is halnak, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy a telomér biológiai biztosítékként szolgál a sejtekben. Az egyes emberek és sejtek esetében változó az arány, ahol ez a biztosíték "kiég". Tudósok úgy hiszik; a folyamat hatással van az időskori megbetegedésekre.


Rágcsálókon végzett tesztek, majd később, szívbeteg pácienseken végrehajtott kísérletek is azt mutatták, hogy a halakból származó omega-3 zsírsavban dús diétát fogyasztó egyedek élettartama nagyjából egyharmaddal hosszabb, mint az átlagos koszton élőké. Továbbá a halolaj készítmények segítenek a szívbetegségek megelőzésében, illetve javítják a szívroham utáni túlélési arányt, idős korban pedig segítenek lelassítani a szellemi leépülést.


A kutatást vezető Dr. Ramin Farzaneh-Far úgy nyilatkozott; a felfedezés felveti azt a lehetőséget, hogy az Omega-3 zsírsavak esetleg megvédhetik a sejtek öregedését szívkoszorúér betegségekben szenvedő pácienseknél. Ezért érdemes megelőzés céljából olyan Omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztani, mint a lazac, szardínia, hering, lenmag, földimogyoró, mogyoró, tojás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!