Jobban megterheli a lábat a futócipő, mint a magas sarok

Vágólapra másolva!
A modern futócipők használata sokkal károsabb az ízületekre, mint a mezítlábas futás - állapították meg amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A Virginiai Egyetem tudósai hatvannyolc egészséges sportolót vizsgáltak, miközben futópadon edzettek - cipőben és anélkül. A tesztelés során kiderült, hogy a csípő, a térd és a boka nagyobb terhelésnek van kitéve, ha futócipőt visel a sportoló.

A kutatók arra a meghökkentő megállapításra jutottak, hogy a futócipőben való futás jobban terheli az ízületeket, mint a magas sarkú cipőben járás. A The Journal of Injury, Function and Rehabilitation (Sérülés, funkció, rehabilitáció) című amerikai szaklapban megjelent tanulmányuk szerint a csípőt ötvennégy százalékkal, a térdet pedig harminchat-harmincnyolc százalékkal jobban terheli az edzőcipős futás, mint a cipő nélküli. A sportcipő ugyanakkor jó tartást ad a lábnak.

A kutatók véleménye szerint az ízületekre gyakorolt káros hatást valószínűleg a megemelt sarok, illetve a lábboltozat alátámasztását biztosító anyagok okozzák, márpedig ezek általános jellemzői a modern futócipőknek. Olyan sportcipőket kellene tehát kifejleszteni, amelyek anélkül támasztják a lábat, hogy plusz terhelést rónának az ízületekre - tanácsolják a tudósok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!