Nem mindegy, hogy mit eszik a depressziós

Vágólapra másolva!
"Vetniük kellene egy pillantást az étrendjükre a depressziós és szorongásos nőknek, mert lehetséges, hogy az összetevők hozzájárulnak állapotukhoz" - olvasható az American Journal of Psychiatryban (Amerikai Pszichiátriai Szemle).
Vágólapra másolva!

"A hangulatingadozások gyakoribbak azoknál a nőknél, akik tartósan magas zsírtartalmú ételeket fogyasztanak" - állapította meg az ausztráliai Melbourne Egyetem kutatócsoportja. Reprezentatív kutatásukban 1046 ausztrál nő vett részt. A résztvevők közül 925 nőnek nem volt hangulatingadozása, míg 121 depresszív és szorongásos zavarokkal küzdött.

A "nyugati étrendet" fogyasztóknál egyértelmű összefüggést találtak az étkezések és a hangulati zavarok között. Az így étkezők sok hamburgert, fehér kenyeret, pizzát, chipset, ízesített tejtermékeket, sört és cukros élelmiszert fogyasztottak. A kutatók azt találták, hogy az étrendet követők között 50 százalékkal nagyobb eséllyel fordult elő depressziós, mint a főként-zöldségeket, gyümölcsöket, salátákat, halat, tofut, babot, magvakat, joghurtot és vörös bort fogyasztók körében.

A nyugati étrendet fogyasztókhoz képest 30 százalékkal kisebb volt a szorongásos és depresszív zavarok kialakulásának veszélye azoknál a nőknél, akik a hagyományos ausztrál konyhát követték, mely főként zöldségekből, gyümölcsökből, marha - és, bárányhúsból, halból és teljes kiőrlésű élelmiszerekből áll.

Az egészségesen táplálkozóknál viszont azt találták, hogy az étrend nem hajlamosított a depresszióra.

A kutatócsoport számításba vett számos olyan tényezőt is, mint a kor, a testsúly, a szociális és gazdasági helyzet, az iskolázottság, a fizikai aktivitás, a dohányzás, és az alkoholfogyasztási szokások. "Elmondhatjuk, hogy varázsdiéta nem létezik. Azonban, ha sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű élelmiszereket, valamint alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztanunk, az elősegíti a fizikai erőnlétünket és a mentális jólétünket egyaránt" - nyilatkozta az AFP-nek a kutatás vezetője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!