A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Áttörés az őssejtkutatásban: a csontvelő a megoldás

Vágólapra másolva!
Az Iowai Egyetem kutatói iráni tudósokkal együttműködve kidolgoztak egy új módszert, amely segítségével az átültetett őssejtek kisebb valószínűséggel lökődnek ki a szervezetből.
Vágólapra másolva!

Új szakaszAz egérsejtekből létrehozott úgynevezett hibrid sejtek mind a donor, mind a recipiens DNS-ét tartalmazzák, így segítségükkel elkerülhetővé lehet az embrionális őssejtterápiával járó kilökődés - írja a FASEB Journal szakmai lap.


Dr. Nicholas Zavazava, az Iowai Egyetem kutatója munkatársaival két különböző egértörzset használt fel. Amikor utóbbiakba csontvelői sejteket ültettek át, kiderült, hogy a befogadó állatokban nemcsak a saját és a donor sejtjei, hanem úgynevezett hibrid sejtek is előfordultak, amelyek mindkét egértörzs DNS-ét tartalmazták.


"Az átültetett csontvelői sejtek a recipiensben nemcsak a csontvelő sejtjeivel, de más, a vérképzésben részt nem vevő sejtekkel is összeolvadtak, például a máj, a vese, a szív vagy a bél sejtjeivel" - mondta el Zavazava. "A folyamat pontosabb megismerésével lehetővé válna a szervsérülések saját csontvelősejtek segítségével történő gyógyítása."


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!