A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Legfőbb szerveink, amit könnyedén tönkretehet a stressz

Vágólapra másolva!
Az emberi szervezet jól alkalmazkodik a rövidtávú stresszhez, de ha hosszabb ideig marad a piros riasztás, akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat. Most megtudhatod, hogyan hat a hosszú távú stressz a főbb szervekre.
Vágólapra másolva!

Idegrendszer


"Küzdj vagy menekülj": stresszhelyzetben a szimpatikus idegrendszer jeleket küld a mellékvese mirigyekhez, hogy különböző vegyi anyagokat termeljenek, mint például az adrenalin vagy a kortizol. Ha tartósan fennmarad ezeknek a hormonoknak a szintje, akár károsíthatják a memóriát is.


Endokrin rendszer (belső elválasztású mirigyek)


A stresszhormonok riasztják a májat, hogy még több cukrot termeljen, ami egy valóságos energialöketet idéz elő a veszélyhelyzet észlelésekor. De ha ez a "veszély", ami miatt aggódunk, hosszabb ideig is fennáll, akár az a kettes típusú diabétesz kialakulásához is vezethet.


Légzőrendszer


Nagyon stresszes pillanatokban gyorsabban lélegzünk, esetleg levegő után kapkodunk. Hosszabb távon, a légző rendszer feszült állapota miatt, sokkal fogékonyabbá válunk a felső légúti megbetegedésekre.


Keringési rendszer


Pillanatnyi akut stressz, mint amikor például az oltár felé sétálunk, szaporább szívdobogást és megemelkedett vérnyomást vált ki. Hosszú távú stressz esetében viszont, amikor például nagy és tartós a rokoni nyomás, miszerint végre szeretnék, ha unokáik születnének, akár érszűkület is kialakulhat. Sőt megemelheti a koleszterinszintet, ami végül szívrohamhoz, stroke-hoz vezethet.


Nemi szervek


A stressz meghosszabbíthatja, vagy éppen csökkentheti a menstruációs ciklust, sőt akár el is maradhat teljesen, de az is előfordulhat, hogy fájdalmasabbá válik a menstruáció. A hosszú távú stressz bakteriális hüvelygyulladáshoz vezethet, a terhesség alatti stressz pedig növelheti a babánál kialakuló asztma és allergia kockázatát. Megelőzésben sokat segíthet a szülés előtti jóga.


Immunrendszer


A rövidtávú stressz valóban erősíti az immunrendszert, úgy, ahogy segíti a szervezetet a fertőzések leküzdésében. Folyamatos stressz esetén azonban pont ellenkezőleg működnek a dolgok. Az immunrendszer legyengül, egyre lassabban gyógyulnak a sebek és hajlamosabbak leszünk a fertőzésekre is. Később olyan bőrproblémák is megjelenhetnek, mint az ekcéma vagy a pattanások.


Emésztőrendszer


Az erős stressz pont úgy hat az emésztésre, mint egy görbe éjszaka. Okozhat szájszárazságot, emésztési zavart, hányingert, puffadást, hasmenést vagy éppen székrekedést. Ezek a tünetek hosszú távon pedig fokozhatják az irritabilis bél szindróma vagy a gyomorfekély kialakulásának a kockázatát.


Váz és izomrendszer


Az izmok azonnal megfeszülnek, amint veszélyt érzékelünk. Aki készített már például egész éjszakába nyúló PowerPoint prezentációt, annak ismerős lehet, hogy az állandó nyak, hát és vállizom feszülés fej- illetve hátfájást okozhat. Hosszútávon a stressz akár a csontritkulás kialakulásának a kockázatát is növelheti.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!