Tudományos értelemben a kalóriadenzitás vagy más néven kalóriasűrűség, az egy gramm ételben található kalóriák száma. De milyen jelentősége van ennek az étrendünk szempontjából?
Fogyassz alacsony kalóriasűrűségű ételeket!
"Két fő dolog van, ami kulcsszerepet játszik a kalóriasűrűség szempontjából: az egyik a víztartalom, a másik a rosttartalom - nyilatkozta az AFP-nek Jeannie Gazzaniga-Moloo, az Amerikai Dietetikusok Szövetségének szóvivője - Nagy általánosságban elmondható, hogy a magas víz- és rosttartalmú ételek kalóriasűrűsége alacsony. Ilyen ételek a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek."
Ezen kívül, ha magas víz- és rosttartalmú ételeket eszünk, sokkal tovább érezzük magunkat jóllakottnak, csak később éhezünk meg. "Ha elfogyasztunk egy almát, azzal legalább olyan jól lakhatunk, mintha 50 gramm chipszet ennénk (ami egy rendkívül magas kalóriasűrűségű étel), de ötször kevesebb kalóriát viszünk be vele."
Vannak egészséges magas kalóriasűrűségű ételek is
Ennek ellenére a magas kalóriasűrűség nem mindig rossz dolog. "A magok, diófélék és az avókádó is igen magas kalóriasűrűségű ételek, mégis részei lehetnek az egészséges étrendnek, hiszen rengeteg rostot és többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaznak" - nyilatkozta Ms. Gazzaniga-Moloo.