Míg a csecsemő is az édes íz érzékelése miatt fogadja el az anyatejet, addig az életkor előrehaladtával a diabétesz és az elhízás tünetei miatt sokaknak le kell mondania a cukorral készített ételekről. Léteznek azonban mesterséges édesítőszerek, melyek alacsony szénhidrát és energiatartalmuk ellenére fokozzák az ételek ízét.
Fogyni vágyók figyeljenek
Ellentmondásosak a mesterséges édesítőszerekről alkotott közvélemények. Sokan a gyermek-és kamaszkorban kialakuló elhízással hozzák őket összefüggésbe, noha a feltevéseknek egyértelmű bizonyítéka eddig nem látott napvilágot. Előnyük azonban, hogy a túlsúllyal, vagy cukorbetegséggel küzdő idősebb korosztály étrendjének megfelelő alapanyagai lehetnek. Fogyókúrázók is gyakran részesítik előnyben a diabetikus termékeket. Nekik azonban szakítani kell azzal a hiedelemmel, hogy az édesítőszerrel készült diétás és diabetikus élelmiszerek automatikusan energiaszegényebbek, mint hagyományos társaik. Legtöbbször ugyanis nincs érdemleges eltérés a cukorpótlókkal és a természetes édesítőkkel készült termékek energiatartalma között - áll a Magyar Diabetikusok Országos Szövetségének közleményében.
Ügyelni kell a mennyiségre
Két nagy csoportja van a mesterséges édesítőszereknek: a cukorpótló és intenzív édesítőszerek. Energiatartalmuk a cukor-vagy polialkoholoknak van. Legfőbb jellemzőjük, hogy a bélbaktériumok által bontható anyagok, és a vékonybélből csak részben szívódnak fel. Hátrányuk viszont, hogy napi 20-30 gramm feletti fogyasztásuk puffadást, hasmenést és hasi görcsöket okozhat.
Energiatartalommal nem rendelkező mesterséges édesítők pedig az úgynevezett intenzív édesítőszerek. Csoportjukba sorolható az erőteljes édesítőhatással bíró szacharin, melyet gyakran kombinálják ciklamát és aceszulfám K édesítőszerrel - derül ki az MDOSZ hírleveléből. Legtermészetesebb édesítőszernek az aszpartám tekinthető. Feltételezett rákkeltő hatása miatt azonban negatív a közmegítélése. Rendszeresen végzett klinikai kutatások azonban ezt a feltevést folyamatosan megcáfolják.
Természetesen magas
Az édesítők hagyományos kategóriájának azonban még mindig a természetes eredetű édesítők tekinthetők. Ebbe a csoportba tartozik a répacukor, a méz, az alternatív eredetű csicsóka-és agávé sűrítmény, valamint a juhar és keményítőszörp. Igen magas azonban az energia - és szénhidrát tartalmuk. A kristálycukor például 99,75%-ban tartalmaz szacharózt, és energiatartalma 1700 kilojoul/100 gramm, vagyis 400 kilocaloria/100 gramm. Energiatartalom tekintetében azonban kivételt az édesgyökér kivonat, ismertebb nevén a medvecukor jelent, amelynek nincs energiatartalma, de vérnyomásnövelő hatása miatt fogyasztása csak korlátozott mennyiségben ajánlott.