A céklalé sportolók barátja

Vágólapra másolva!
A céklalé fogyasztása növeli az állóképességet, mivel hatására az izomsejtek hatékonyabban égetik el az üzemanyagot - derült ki egy új kutatásból.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatban 19 és 38 év közötti férfiak vettek részt, akik szobakerékpáron edzettek. A csoport egyik fele egy héten át napi fél liter céklalevet fogyasztott, míg a kontrollcsoport nem kapott zöldséglét. A céklalé fogyasztók a kifáradásig 16 százalékkal hosszabb ideig bírták az edzést.


Andy Jones, az angol Exeter Egyetem Sport- és Egészségtudományi Karának professzora a Daily Mail-nek elmondta: a céklalé hatására kétszeresére nőtt a nitrátok mennyisége a vérben, továbbá javult az izmok energiafelhasználásának hatékonysága, és csökkent oxigénfelvételük is.


A céklalé fogyasztása nemcsak a vér nitrátszintjét növelte meg, de csökkentette az izmok ATP (adenozin-trifoszfát) felhasználását is, mely a szervezet fő energiatároló vegyülete, olvasható a Journal of Applied Physiology (Alkalmazott Élettan) folyóiratban megjelent cikkben.


Jones professzor és csapata a vizsgálatukba bevontakat a térd nyújtását igénylő gyakorlatok végzésére kértek, miközben mérték kifáradásukat. Eközben MR-vizsgálat segítségével követték nyomon, mi történik az önkéntesek izmaiban. A teszteket többször is megismételték céklalé, illetve feketeribizli-szörp itatásával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!