A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
NyílNyíl

Lehet, hogy mégsem egészségesebbek a bioélelmiszerek?

Vágólapra másolva!
Nem biztos, hogy egészségesebbek a drágábban beszerzett bioélelmiszerek, az viszont nem kérdés, hogy finomabbak.
Vágólapra másolva!

A London School of Hygiene and Tropical Health kutatói szerint nincsen szilárd bizonyíték arra, hogy a vegyszerek, illetve a genetikailag módosított anyagok hozzáadása nélkül előállított termékek jótékonyabb hatásúak lennének.

A vizsgálatot végző londoni szervezet szerint meglepően kevés tanulmány foglalkozik a biotermékek és a hagyományos módon előállított élelmiszerek egészségügyi szempontok alapján történő összehasonlításával. Ráadásul a témában végzett felmérések elsősorban a bioélelmiszerek rövid távú hatásait figyelik, az egészségre gyakorolt hosszabb távú hatásokat nem vizsgálták. Az antioxidánsokat kutató tanulmányok többségében nem tértek ki arra, hogy ezek milyen arányban találhatók meg a bio-, illetve a hagyományos élelmiszerekben.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett beszámoló szerzői 162, az utóbbi ötven évben publikált tanulmányt böngésztek át, és ezek alapján nem találtak különbséget a bio- és a hagyományos módon előállított élelmiszerek között.

A kutatók mindössze tizenkét publikációt találtak, amelyek a bioélelmiszerek egészségre gyakorolt hosszú távú hatásait elemezték. Ezekkel viszont az volt a gond, hogy a tesztcsoport létszáma alacsony volt, és a vizsgálati idő mindössze néhány hétig tartott.

A tanulmányok közül egy esetben találtak összefüggést a bioélelmiszerek fogyasztása és az allergiás bőrreakciók megjelenése között. A vizsgálatban 2800 - két éves kor alatti - holland kisgyermek vett részt, szüleiket időről-időre kikérdezték gyermekük étkeztetési szokásairól és arról, hogy születésüktől kezdve mikor és milyen időszakokban jelentkezett náluk ekcéma.

A válaszok alapján arra lehetett következtetni, hogy azok a gyerekek, akik társaiktól eltérően kizárólag bio tejtermékeket kaptak, kevesebbszer lettek ekcémások.

Ennek a vizsgálatnak azonban az volt a hátulütője, hogy a gyerekek tüneteiről a szülők nyilatkoztak, és az sem derült ki, hogy a bioélelmiszerek fogyasztása miatt voltak-e ritkábbak az allergiás tünetek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!