Vágólapra másolva!
Minden étkezésünknek tartalmaznia kellene egy rostban gazdag hozzávalót. Ehhez azonban nem kell bioboltba mennünk: a rostokat a természet belecsomagolta a zöldségekbe, gyümölcsökbe, hüvelyesekbe és mogyorófélékbe.
Vágólapra másolva!

A rostok bizonyítottan biztosítják a rendszeres székletürítést, és csökkentik a koleszterinszintet. De jótékony hatást gyakorolnak a bőrre, az epehólyagra, a szívre és az immunrendszerre is. Az alábbiakban felsoroljuk, hogyan növelhetjük a rostbevitelt étkezéseinkben.


Reggeli


Reggeli turmixunkhoz adjunk fagyasztott málnát, epret, egy fél banánt és egy maréknyi spenótot vagy zöldsalátát. A tojást ne sült krumplival vagy pirítóssal fogyasszuk, inkább együnk mellé egy adag babot és salsa-szószt. A zabkása szintén kiváló rostforrás, apríthatunk bele egy almát is.


Ebéd


Válasszunk hüvelyesekből készült leveseket és olyan salátákat, amelyekben teljes kiőrlésű magok vannak. Ha étterembe megyünk, döntsünk olasz vagy mexikói mellett, mivel ezen országok konyhái változatos ételeket kínálnak a hüvelyesekből.


Vacsora


Indítsuk a vacsorát nyers zöldségekből készült salátával. A keményítőben gazdag ételeket helyettesítsük hüvelyesekkel, továbbá piríthatunk hagymát és fokhagymát is köretnek.


Nasi


Tegyünk a táskánkba vagy az autóba egy kis zacskó mandulát, pisztáciát, diót vagy tökmagot. Készítsünk a kínai konyhában népszerű feketebab-szószt, amelybe a nyers zöldségeket és a tortillachipset mártogathatjuk. De választhatunk valamilyen gyümölcsöt, például almát, narancsot vagy banánt is tízóraira, uzsonnára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről