A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az vagy, amit megeszel

Vágólapra másolva!
Valószínűleg már sokszor hallottuk ezt a mondást, de nem vettük komolyan. Bár szervezetünk az általunk elfogyasztott tápanyagokból épül fel, mégsem hasonlít azokra. Mivel azonban szervezetünknek öregkorunkig naponta 300 milliárd sejtet kell képeznie, ezt csak az elfogyasztott táplálékból tudja megtenni.
Vágólapra másolva!

Éppen ezért különösen fontos, hogy gyorséttermi kaják helyett egészséges ételeket vegyünk magunkhoz, mivel testünk pont annyira lesz egészséges, amennyire egészségesen táplálkozunk. 1993 előtt az Egyesült Államokban (és a fejlett világ többi részében) a szívbetegség, a daganatok és a stroke vezette a halálozási okok listáját.


A halálozások közel fele, mintegy egymillió eset idő előtt történik - áll egy nemrég megjelent tanulmányban, és életmódbeli változtatásokkal megelőzhető lenne: ha leszoknánk a dohányzásról, kevesebb alkoholt fogyasztanánk, elkerülnénk a közlekedési baleseteket, ritkábban mennénk bele kockázatos szexuális kalandokba és nemet mondanánk a kábítószerekre. 1990-ben csak a dohányzás és a helytelen táplálkozás volt a felelős 700 ezer halálesetért az Egyesült Államokban.


Génjeink és környezetünk egyaránt befolyásolják egészségünket, de életmódunkkal akár génjeink kifejeződését is módosíthatjuk. Ezt dr. Dean Ornish és munkatársai is bizonyították, amikor prosztatarákos férfiaknál bevezettek egy egészséges, növényi alapú étrendet, rendszeres testmozgást és stresszoldó kezeléseket: a daganat növekedését elősegítő gének kifejeződése jelentősen csökkent, míg a daganatnövekedést gátlóké nőtt.


Bio, nem bio


Ami bio, az nem biztos, hogy egészséges (például a bio gumicukor sem az), de ahhoz, hogy valami egészséges legyen, nem kell feltétlenül bionak lennie. A természetes élelmiszerek nem tartalmaznak hozzáadott színezékeket, ízanyagokat, édesítőket és hormonokat. Legjobb, ha feldolgozatlan élelmiszereket választunk, mert minél hosszabb az összetevők listája, annál valószínűbb, hogy hozzáadott vegyületeket, cukrot, sót, káros zsírokat és felesleges kalóriákat tartalmaz az illető termék - ezeket pedig jobb, ha elkerüljük.


Ha természetes ételeket fogyasztunk, kevesebb kalóriával is jóllakhatunk, mivel ezek a feldolgozott élelmiszerekkel szemben rostban és folyadékban gazdagok és kis kalóriatartalom mellett magas a tápértékük. Ezáltal hamarabb jut el az agyba a teltségérzet jelzése. Próbáld ki, mennyi nyers és cukrozott mandulát tudsz megenni, mielőtt jóllaksz: utóbbiból valószínűleg jóval többet. Ha természetes élelmiszereket fogyasztasz, éhezés és lemondás nélkül tarthatod meg ideális testsúlyodat.


Gyermekkorunkban, ha válogattunk az asztalnál, mindannyian hallhattuk, hogy a világ másik felén éheznek az emberek. Manapság már a fejlődő országokban is járványszerűen terjed az elhízás. Ne arra törekedjünk, hogy mindent eltüntessünk a tányérunkról, inkább arra, hogy egészséges ételekkel rakjuk meg azt. Ez biztosítja számunkra a jó egészséget és nagy valószínűséggel a boldogságot is.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!