A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Bár a Norvég Tudományos Akadémia még csak két éve osztja ki az Abel-díjakat, presztízse tudományos körökben máris eléri a Nobel-díjét. A közel egymillió dollárral járó díj idei kitüntetettje: Lax Péter.
Vágólapra másolva!
Lax Péter Abel-díjashttp://www.abelprisen.no/en/prisvinnere/2005/documents/hungarian_2005_press.pdfHivatalos sajtóközleményLax Péter életrajzahttp://www.abelprisen.no/en/prisvinnere/2005/documents/abelprize_2005_EN.pdfSzakmai életrajz, a díj indoklása (angol)Lax Péter nyerte az Abel-díjathttp://index.hu/tech/tudomany/abel0321/Az index összefoglalójaMagyar származású matematikusé az Abel-díjhttp://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=4432A National Geographic Lax Péterről és munkásságáról

Niels Henrik Abel (1802-1829) norvég matematikus, az ötödfokú egyenletekkel és integrálszámítással foglalkozó tudós születésének 200. évfordulóján alapították a díjat, melyet évente a norvég király ad át a világ legkiemelkedőbb matematikusainak. A 2005-ös kitüntett Peter David Lax, a New York University emeritus professzora, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, a Wolf-díj tulajdonosa. Az Abel-díj indoklása szerint Lax professzor a parciális differenciálegyenletek elméletében és annak alkalmazásaiban elért alapvető eredményeiért, valamint a megoldások numerikus kiszámolásáért érdemelte ki a magas kitüntetést.

Lax Péter 1926-ban született, és a Trefort utcai gimnáziumba, Teller Ede, Kármán Tódor, Kürti Miklós, Balogh Tamás és Káldor Miklós iskolájába járt. 1941. novemberében szüleivel elhagyta Magyarországot, s a család New Yorkban telepedett le. A fiatal Lax Pétert számos magyar származású matematikus segítette, tőbbek között Szegő Gábor, Erdős Pál és Neumann János. Ekkoriban Neumann teljes szellemi erejével az elektronikus számítógép fejlesztésén és a hatékony numerikus módszerek kialakításán dolgozott. Az első modern számítógépek éppen a parciális differenciálegyenletek megoldásához voltak szükségesek, ezeket ugyanis emberi aggyal már nemigen lehetett belátható időn belül megoldani. Neumann nagy hatással volt Lax Péterre, aki maga is a hullámszerű mozgásokat leíró sokváltozós differenciálegyenletek és az egyensúlyi rendszerekhez kapcsolódó elliptikus egyenletek kutatója lett, és a megoldások közelítő kiszámolásában is érdemeket szerzett.

Lax Péter

Lax Péter

Lax Richard P. Feynman Kemény János Lax Ralph Phillips

Lax Péter mindössze 15 éves volt, amikor elköltözött Magyarországról, de a magyar nyelv, magyar kultúra és a magyar kollégákkal való kapcsolat mindig fontos volt számára. Számos alkalommal volt már a Bolyai János Matematikai Társulat vendége, külső tagja a Magyar Tudományos Akadémiának, és résztvett a Közép-Európai Egyetem matematikai doktori progjamjának kialakításában. Lax Péter hazalátogatása fontos eseménye a tudományos közéletnek. Lax már korábban is számos kitüntetésben részesült: az USA Nemzeti Tudományos Díja mellett Wolf-díjat, Lester R. Ford-díjat, Chauvenet-díjat, Wiener-díjat és magyar Semmelweis-érmet is kapott többek között. A mostani Abel-díj ezen elismerések sorában az egyik legrangosabb, a Wolf-díjjal együtt. Kilenc angol nyelvű tudományos könyv szerzője.

Részlet az Abel-díjat odaítélő bizottság sajtóközleményéből: "Peter D. Lax kiáll a tisztán elméleti és az alkalmazott matematika egyesítése mellett, kombinálva az analízis mélyreható megértését az egységesítő fogalmak felkutatására irányuló rendkívüli kapacitással. Igazán mély hatást gyakorolt nemcsak a kutatásaival, hanem a publikációival, az oktatás melletti életre szóló elkötelezettségével és a fiatal matematikusok iránti nemeslelkűségével is."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!