Vágólapra másolva!
A Magyar Tudományos Akadémia 2007. május 7-8. között tartja 177. közgyűlését: a Testület új tagokat választ és folytatja az MTA reformjáról szóló tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!
Az MTA tudománypolitikai reformprogramjahttp://www.mta.hu/?id=1511Az Akadémia tudománypolitikai reformjának állomásaiAz MTA kutatóhelyeinek 2006. évi eredményei/magazin2/20070427azmta.htmlMi történt az Akadémián tavaly?

2007. május 7-én 10 órai kezdettel kerül sor a köztestület nyilvános ünnepi ülésére. Az elnöki megnyitó után Sárosi Bálint, a zenetudomány doktora tart előadást Kodály Zoltán 2007-ben címmel a világhírű magyar zeneszerző és zenetudós születésének 125., halálának 40. évfordulója alkalmából. Ezt követően Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke, az ME korábbi előadója adja át az Akadémiai Aranyérmet, az Akadémiai Díjakat, az Akadémiai Újságírói Díjakat, valamint a Wahrmann Mór-érmet. Ezután Czelnai Rudolf, az MTA rendes tagja tart előadást Klímaváltozás a "Stern-jelentés", valamint a brüsszeli csúcs tükrében címmel. A programot a Kodály-évfordulóhoz kapcsolódva a Marcibányi téri Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola 1954-ben alapított Gyermekkarának műsora színesíti a zeneszerző Isten kovácsa és Pünkösdölő című kórusműveinek előadásával (vezényel: Őri Csilla és Uhereczky Eszter).

A délutáni zárt ülésszakon kerül sol a tagajánlások megvitatására. A tagjelöltek munkásságát az MTA alelnökei, Hámori József, az MTA rendes tagja, az ME előadója, Kroó Norbert, az MTA rendes tagja, az ME előadója, valamint Marosi Ernő, az MTA rendes tagja, az ME előadója ismerteti a az Akadémikusok Gyűlésén. A hozzászólások és vita után a Testület megválasztja új tagjait.

Másnap, május 8-án 9 órától tartják az MTA Reformközgyűlését, melyen Vizi E. Szilveszter, az MTA rendes tagja, az MTA elnöke elnöki expozéja után Meskó Attila, az MTA rendes tagja, az MTA főtitkára beszámolója következik az akadémiai reform megtörtént és tervezett főbb lépéseiről, az Akadémia 2006. évi költségvetésének végrehajtásáról, valamint az Akadémia 2008. évi költségvetésének koncepciójáról. Ezt követően az Akadémia alelnökei, Hámori József, Kroó Norbert és Marosi Ernő tartanak tájékoztatót az általuk vezetett, a reform egyes fejezeteit előkészítő bizottságok munkájáról, majd Pléh Csaba, az MTA rendes tagja, az MTA főtitkárhelyettese mint a Reform-bizottság alelnöke terjeszti be a Kormány számára az Akadémia 2006. évi tevékenységéről készült beszámolót, valamint a magyar tudomány helyzetéről szóló 2005-2006. évi országgyűlési jelentést. A közgyűlést Vizi E. Szilveszter Jelölőbizottság kiküldésére vonatkozó előterjesztése, valamint Hámori József, az MTA rendes tagja, az MTA alelnöke javaslata zárja mjd a közgyűlési bizottságok mandátumának az őszi rendkívüli közgyűlésig történő meghosszabbítására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről