A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A magyar tudomány a magyar társadalomért

Vágólapra másolva!
Az MTA vezetői november 2-án sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet a magyar szellemi élet kiemelkedő rendezvénysorozatára, a Magyar Tudomány Ünnepére.
Vágólapra másolva!

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezett eseménysorozat immár törvénybe iktatott ünnepünk: az Országgyűlés ezzel is elismerte a tudománynak a társadalomban betöltött kiemelkedően fontos helyét.

A sajtótájékoztatón Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke kiemelte, hogy az idei ünnep november 3-i megnyitója a tudomány társadalmi és gazdasági szerepvállalásának jegyében szerveződik: előadást tart Gyurcsány Ferenc kormányfő, Demján Sándor üzletember mint a gazadasági élet képviselője, valamint az MTA elnöke. Az "arccal a gazdaság felé" jelmondat jegyében az esemény meghívottai között lesznek nagyvállalati vezetők is. Mindez jól illeszkedik az Akadémia nyitottabbá válásának folyamatába, ezt igazolja a Mindentudás Egyeteme sikere és a Magyar Tudomány Ünnepe körül kialakult összefogás is.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben program keretében kerül sor a Mindentudás Egyeteme első erdélyi előadására.

Kroó Norbert, az MTA főtitkára az alapkutatások megerősítésének fontosságát hangsúlyozta. A gazdasági-technológiai innováció, az alkalmazott kutatás elképzelhetetlen alapkutatás nélkül, az akadémiai intézményrendszer pedig éppen az alkalmazott kutatásokhoz nélkülözhetetlen alapkutatások letéteményese.

Meskó Attila, az MTA főtitkár-helyettese, a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénytanácsának elnöke a hallgatóság figyelmébe ajánlotta az eseménysorozat csaknem félszáz rendezvényét tartalmazó programfüzetét, mely nyomtatott formában és az interneten is elérhető. Mint a programfüzetből is kitűnik, az Akadémia több száz tudós közreműködésével a tudomány ügye mellé tudta állítani szinte a teljes magyar társadalmi intézményrendszert.

Rendezvényeket szervez a minisztériumok, egyetemek, főiskolák döntő többsége, a TIT, a MTESZ, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Főpolgármesteri Hivatal is. Idén először a Magyar Posta Rt. a rendezvénysorozat alkalmából bélyeget bocsát ki.

Fontos dátumok, programválogatás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!