Tárlatok új megközelítésben

Vágólapra másolva!
Az Ernst Múzeum igazgatója, Keserű Katalin a múzeumról, kiállításairól és a századfordulóról beszélt munkatársunknak.
Vágólapra másolva!

A "századforduló" az ezredfordulón... avagy mit üzen nekünk az 1900 körüli korszak művészete címmel került sor a Mindentudás Egyetem Klub kerekasztal-beszélgetésére február 9-én, melynek ez alkalommal az Ernst Múzeum adott otthont. A beszélgetés résztvevői között foglalt helyet a vendéglátó intézmény igazgatója, Keserű Katalin, akit a múzeum rövid bemutatása mellett a beszélgetés témájával kapcsolatban is kérdeztünk.

Keserű Katalin

Egy csaknem százéves intézmény falai között állunk. Bemutatná néhány mondatban az Ernst Múzeum történetét?


Az alapítás óta változott valamit a múzeum célja, tevékenysége?
- Ma állandó gyűjteményünk nincs, mivel Ernst Lajos halálát követően az alapító egyedülálló gyűjteményét elárverezték. Fő célkitűzésünk azonban nem változott, továbbra is a modern magyar művészet és építészet gazdagságát, az eddig kevésbé ismert, de jelentős életműveket és gyűjteményeket szeretnénk bemutatni, lehetőség szerint új megközelítésből. Mindezek mellett célunk, hogy feltárjuk a magyar művészet európai, sőt tágabb összefüggéseit is, de természetesen nemzetközi kiállításoknak is helyet adunk.

A múzeum kiemelten kezeli a 20. század művészetét. Mi jellemzi ezt a korszakot?
- A 20. század virágkor a magyar művészet történetében. A megelőző századforduló művészete különleges gazdagságban előlegezte meg a század művészeti útjait, említhetném például a nem ábrázoló típusú művészet megjelenését, művészeti életének sajátos jelenségeit, művészbarátságok, művészcsoportok megjelenését, a művész-lét kérdéseit, a nőművészeket. Ezért ezt a korszakot igyekeztünk minél gazdagabban bemutatni. Erre épült például nőművészeti kiállítás-sorozatunk, illetve több, a modernizmussal foglalkozó, elsősorban Budapest modern köztereit feldolgozó és bemutató kiállításunk, vagy mai művészcsoportok és kortársaink egész munkásságát összefoglaló tárlataink és még sorolhatnám...

Milyen kiállítás látható jelenleg a Múzeumban?
- Szintén a fentiekhez kapcsolódva egy barátság-kiállítás látható, Finnmagyar címmel, amely egy 20. század eleji - a művészettörténetben igen ritka - jelenséget mutat be: a két ország művészei közt kialakult szoros kapcsolatról szól. Ez a képzőművészetben, az iparművészetben és építészetben egyaránt rendkívül termékeny volt.

Milyen kiállítások, programok lesznek a közeljövőben?
- Készülünk két, a fiatal magyar művészetet bemutató kiállításra: Derkovits-ösztöndíjasok, és A szabad művészetek doktorai címmel. Ezt követően két, súlyos és mai társadalmi kérdéseket feszegető, a családon belüli erőszakról illetve a kiszolgáltatottságról szóló amerikai anyagnak adunk helyet. Végül ismét kortársak, magyar művészek retrospektív kiállításai következnek.

Kínál rendszeres programokat a múzeum?
- Havonta egyszer gyermekeknek tart foglalkozást a Vivo Alapítvány, az aktuális kiállításhoz kapcsolódva. A jövőben is tovább folytatódnak vasárnapi koncertjeink illetve a Fordított vernisszázs című, "társművészeket" ünneplő sorozat. A "Múzeumi beszélgetések" keretében pedig gyűjtők és alkotók találkoznak rendszeresen az Ernst Múzeumban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről