Kutatók éjszakája 2006 - A kutatók köztünk vannak

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!
Kutatók Éjszakája Magyarországhttp://www.kutatokejszakaja.hu/index.phpA közös rendezvénysorozat hivatalos honlapja

Európa-szerte szeptember 22-én rendezik meg a Kutatók Éjszakáját, melynek keretében huszonöt európai országban egyszerre zajlanak majd a tudományos kutatást népszerűsítő programok. Idén Magyarországon Budapest és Győr csatlakozik a rendezvénysorozathoz. Ezen a napon kora reggeltől késő estig különböző izgalmas programok várják az érdeklődőket e két városban, melyek célja, hogy bemutassák, hogyan érinti, hogyan segíti mindennapjainkat a tudomány, a tudományos tevékenység.
Kiemelt témánk a Föld védelme és megismerése a tudomány eszközeivel. Arra teszünk kísérletet, hogy bemutassuk, hogyan segíthetik a különböző tudományterületek együttesen a környezettudatos magatartás kialakítását.

Részletes program

Néhány rendezvény - a teljesség igénye nélkül: látogatást tehetünk az ELTE, a BME, a Széchenyi Egyetem laboratóriumainak titokzatos világába, így a BME-n például egy repülésszimulátor kipróbálására is alkalom nyílik. Budapest földalatti világát fedezhetjük fel a Szemlőhegyi barlangba és a Lukács fürdőbe szervezett kiránduláson, dunai hajókázás során pedig megismerkedhetünk a folyómeder letapogatásának módszerével. Győrben szabadtéri program keretében gyönyörködhetünk a csillagokban és tudományos kísérlet közben győződhetünk meg arról, hogy a Föld valóbanmozog.

Este a Jövő Házában élő internetes és televíziós műsort készítünk a fenntartható fejlődés témájához kapcsolódva a természeti katasztrófák és a klímaváltozás, a környezetvédelem, az atomenergia - zöld energia, valamint a tudatos fogyasztás és a GMO területeit érintve. A rendezvény célja, hogy lehetőséget biztosítson a nagyközönség, a civil szakmai szervezetek, a politikai döntéshozók, az érintett gazdasági vezetők, valamint a tudósok közötti eszmecserére. Az estét a "Kutatók kocsmája" zárja, ahol a kutatók a zenei színpadon is bemutatkoznak.

Szeptember elsejétől a www.mindentudas.hu-n internetes játék indul, a diákok pedig részt vehetnek a plakátok, fotók valamint a fémhulladékból készített tárgyak versenyén. Eredményhirdetés és kiállítás szeptember 22-én a Jövő Házában.

A Kutatók Éjszakája létrehozásában résztvevő partnerek:

Mindentudás Egyeteme

Tempus Közalapítvány

BME

ELTE


Széchenyi István Egyetem (Győr)
Széchenyi István Egyetem (Győr)

További információ: www.kutatokejszakaja.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről