A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mindenki a mariupoli acélműre figyel, mást mondanak az oroszok és mást az ukránok

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Mariupol, roncs, romok, utca, város, tank, civilek
MARIUPOL, UKRAINE - APRIL 22: Military vehicles patrol in Ukraine's besieged port city of Mariupol where the Russian Army has taken control, on April 22, 2022. The Russian army has taken control of Ukraine's besieged port city of Mariupol except for the Azovstal plant. The Ukrainian army said Russian forces "continued to carry out air strikes and attempted assaults in the area of ??the seaport and the Azovstal plant." Russian military spokesman Igor Konashenkov said Friday that Moscow informed Kyiv about the order of civilian evacuations from the Azovstal plant in Mariupol.Konashenkov said the situation in Mariupol had normalized and residents could calmly wander the streets and humanitarian aid was provided to the city. Leon Klein / Anadolu Agency (Photo by Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 59. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
08:22
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Újranyitják a brit nagykövetséget Kijevben

Szokásos éjszakai videóüzenetében jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy újranyílik a kijevi brit nagykövetség. "Hálás vagyok brit barátainknak a ma bejelentett fontos szimbolikus döntésért, miszerint a nagykövetséget visszaküldik Kijevbe. Az Egyesült Királyság a huszonegyedik ország lett, amely diplomáciai képviseletet küldött vissza fővárosunkba. Ez pedig azt mutatja, hogy nem csak mi hiszünk az élet győzelmében a halál felett" - mondta Zelenszkij,

08:25
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij így látja a folytatást

Az ukrán elnök arról beszélt, hogy szerinte az oroszok az ukrajnai inváziót csak kezdetnek szánták. Volodimir Zelenszkij úgy tudja, hogy az orosz hadseregnek most az a feladata, hogy ellenőrzést biztosítsanak Ukrajna déli része felett, és elérjék a moldovai határt. Mert állítólag ott, Moldovában sérülnek az orosz ajkúak jogai.

"Természetesen addig védekezünk, amíg az az Orosz Föderáció ezen törekvésének megtöréséhez szükséges. De minden nemzetnek, amely hozzánk hasonlóan hisz az élet halál felett aratott győzelmében, velünk kell harcolnia. Segíteniük kell nekünk, mert mi vagyunk az elsők ezen az úton. És nem tudni, ki a következő." - fogalmazott az ukrán elnök.

08:32
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Érkeznek a fegyverek

Hálás vagyok minden partnerünknek, aki végre meghallgatott minket. Akik pontosan azt biztosítják nekünk, amit kértünk. Mert pontosan tudjuk, hogy ezekkel a fegyverekkel több ezer ember életét tudjuk majd megmenteni. És meg tudjuk majd mutatni a megszállóknak, hogy közeleg a nap, amikor kénytelenek lesznek elhagyni Ukrajnát - fogalmazott videóbeszédében az ukrán elnök, de nem részetezte, hogy kiktől és milyen fegyvereket kapott a napokban Ukrajna.

08:44
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Szedik fel az aknákat

A felszabadult területeken folytatódik a visszatérés a normális élethez - közölte az ukrán elnök. A hét elején még csak 70 településen történt meg az aknamentesítés, mostanra ez a szám 184-re emelkedett.

A kelet-ukrajnai Kramatorszkban fadeszkákkal takarják be az ablakokat, hogy megvédjék őket az orosz lövedékektől Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A humanitárius parancsnokságok már több mint 500 településen működnek. Naponta közel 100 településen sikerül újraindítani az egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat, a szociális védelmi szervek, pénzintézetek munkáját.

Újabb 96 település közlekedési kapcsolatait sikerült helyreállítani, 183 olyan hely van, ahol újra működnek a benzinkutak és 90 korábban megszállt településen van újra áram-, víz- és gázszolgáltatás.

09:09
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-főtitkár Putyinnal és Zelenszkijjel is tárgyal személyesen

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár várhatóan kedden találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, majd Moszkvában munkamegbeszélése lesz Szergej Lavrov külügyminiszterrel.

Ezt követően csütörtökön Kijevbe utazik, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel találkozik.

Az ENSZ vezetőjére az utóbbi időben nyomást gyakoroltak, hogy aktívabb szerepet vállaljon a konfliktus közvetítésében. Az ENSZ-képviseleteken keresztül mindkét vezetőnek küldött levelében "az ukrajnai béke és a multilateralizmus jövőjének megteremtését célzó sürgős lépések megvitatására" szólított fel. Oroszország és Ukrajna egyaránt alapító tagja az ENSZ-nek.

09:17
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Halottak fekszenek a főút mentén

Olyan videók keringenek az interneten, melyeken több mint 20 civil holtteste fekszik Mariupol egyik főútja mentén - a BBC szerint összesen 23. Több tízezer ember rekedt az ostromlott déli kikötővárosban, ahol hetek óta heves harcok dúlnak az orosz és az ukrán erők között, mostanra az oroszok gyakorlatilag elfogalták a települést. A közösségi médiában közzétett felvételek akkor jelentek meg, amikor az ENSZ megerősítette, hogy civilek meggyilkolásával kapcsolatos több száz vádat vizsgál.

09:39
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Nem megy Ukrajnába Ferenc pápa

Ferenc pápa kijelentette, hogy nem fog Ukrajnába látogatni. "Mi haszna lenne a pápának, ha Kijevbe utazna, és másnap ugyanúgy folytatódna a háború?" - mondta a La Nacion című argentin napilapnak.

A pápa hangsúlyozta, hogy "kész mindent megtenni a háború megállításáért", de egy pápai látogatás akadályozná a "magasabb célok" elérését, például a háború befejezésére irányuló erőfeszítéseket.

09:45
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

A német kancellár támadják, mert nem küld tankot

Olaf Scholz német kancellárt azzal vádolják, hogy megakadályozta tankok szállítását Ukrajnának, és nem teljesíti Kijev katonai kívánságlistáján szereplő tételek kétharmadát. A Fox News szerint a kancellár állítólag nem hajlandó közvetlenül nehézfegyvereket küldeni Ukrajnának, még akkor sem, amikor szövetségesei, például az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, a Cseh Köztársaság és Hollandia növelik a szállításokat.

10:36
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Az ORFK adatai a háború elől menekülőkről

Magyarország területére 2022. április 22-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4644 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5736 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 756 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
Az ukrajnai háború elől 2022. április 22-én 584 ember, köztük 223 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket. (Forrás: Országos Rendőr-főkapitányság)

10:41
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Moldova aggódik

Moldova külügyminisztériuma berendelte az orosz nagykövetet, hogy "mélységes aggodalmát" fejezze ki egy magas rangú orosz katonai parancsnok megjegyzései miatt, aki szerint az ország orosz ajkú lakosságát elnyomják. "Ezek a kijelentések megalapozatlanok" - közölte a külügyminisztérium a honlapján. Azt írják, Moldova "semleges állam, és ezt minden nemzetközi szereplőnek tiszteletben kell tartania, beleértve az Oroszországi Föderáció is"

11:13
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Közel 3 millió ember menekült Ukrajnából Lengyelországba

A lengyel határőrség bejelentette, hogy a háború kezdete óta több mint 2,9 millió ember menekült át Lengyelországba Ukrajnából. Egy részük tovább utazott, 1,3-1,4 millió menekült maradt Lengyelországban - írja a BBC.

11:26
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán vezérkar: Az orosz erők újabb offenzívákra készülnek Kelet-Ukrajnában

Az orosz erők számos helyen megerősítették állásaikat és újabb offenzívákra készülnek Kelet-Ukrajnában - közölte pénteken késő este az ukrán vezérkar.

Az utóbbi 24 órában támadások érték Szlovjanszk várost a donyecki régióban, és az orosz katonák megvetették a lábukat Lozova kisvárosban is, amely fontos vasúti csomópont a harkivi térségben.
Ukrán bejelentés szerint az ukrán csapatok vissza tudtak verni több támadást a luhanszki régióban, amelynek nagyjából 80 százaléka már orosz ellenőrzés alatt áll.

Az ukrán vezérkar szerint az orosz hadsereg továbbra is légicsapásokkal támadja Mariupolban az Azovsztal acélművet, ahol több mint kétezer ukrán fegyveres ellenálló rejtőzött el.

Mindezt független forrásból nem lehetett ellenőrizni. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője pedig péntek este azt mondta, a délkelet-ukrajnai Mariupolban normalizálódott a helyzet, a lakosok szabadon közlekedhetnek az utcán. Az acélműben rejtőző fegyvereseket pedig biztonságosan körülzárták, az orosz beszámoló szerint a létesítmény területén lévők nem reagálnak a követelésre, hogy engedjék szabadon távozni a nőket és a gyerekeket, akik állítólag velük vannak.

11:52
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Várhatóan ma is evakuálnak civileket Mariupolból

Várhatóan ma délben újra evakuálnak civileket Mariupolból Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes szerint - írja a The Guardian.

12:29
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Egyre brutálisabbak a harcok Kelet-Ukrajnában

A luhanszki régióban egyre erősebben bombázzák azokat a településeket az oroszok, amelyek még ukrán vezetés alatt állnak a régió kormányzója, Szerhij Hajdaj szerint. Egyes településeket kénytelenek voltak elhagyni az ukrán csapatok, hogy átcsoportosuljanak - írja a Sky News.

13:05
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

10 ezer ember lehet eltemetve a mariupoli tömegsírokban

Dmitro Gurin ukrán parlamenti képviselő szerint több mint 10 ezer ember lehet eltemetve a Mariupolnál feltárt tömegsírokban.

"Senki sem tudta, hova viszik az oroszok a holttesteket; most már tudjuk" - nyilatkozta a képviselő a Sky News-nak a második tömegsír feltárása után. Gurin a szüleivel hetekig az ostromlott városban tartózkodott, ahonnan már sikerült elmenekülniük.

Az ukrán politikus állítását független forrásból nem lehetett ellenőrizni.

13:28
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint lelőttek egy ukrán harci repülőt és három helikoptert

Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz csapatok lelőttek egy ukrán Su-25-ös harci repülőt és három MI-8-as helikopter a harkovi régióban.

Ukrajna nem reagált az orosz állításokra - írja a The Guardian.

14:16
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint az oroszok Oroszországba akarják vinni a menekülőket

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes arra figyelmeztette a mariupoli lakosságot, hogy az ukrán kormány által szervezett evakuációs tervek mellett az orosz megszállók is megpróbálhatják evakuálni a lakosságot.
"Az evakuálásra váró embereknek üzenem, hogy azt az információt kaptuk, hogy a megszállók megpróbálhatják Oroszországba vinni a mariupoli lakosokat. Ezért azt kérem tőlük, hogy legyenek óvatosak és figyelmesek. Ne hagyják magukat megtéveszteni, és ne hagyják magukat provokálni" - írta Verescsuk a Telegramon.
Hozzátette, hogy az ukrán kormány evakuációs útvonala Zaporizzsja felé vezet - írja a The Guardian.

14:48
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Légitámadást jelentettek az ukránok az acélmű ellen

Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó televíziós nyilatkozatban arról beszélt, hogy az orosz csapatok légitámadást indítottak az avostali acélgyár ellen. Szerinte az orosz hadsereg megpróbálja lerohanni az erőművet, és "megsemmisíteni az ellenállás utolsó embereit".

Ez változást jelenthet az oroszok eddig stratégiájához képest, ami szerint támadás helyett körülzárják az acélművet - írja a The Guardian.

15:08
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Lvivben

Mától nem hagyhatják el az emberek otthonaikat a lengyel határhoz közeli Lvivben. Makszim Kozisztkij lvivi kormányzó szerint a kijárási tilalom este 11-től hajnali 5-ig tart, visszavonásig, és új hírszerzési információk miatt vezették be - írja a Sky News.

16:03
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt mondta a polgármester a bucsai tömegsírról

Bucsa polgármestere, Anatolij Fedoruk bejelentette, hogy már szinte teljesen befejezték a tömegsír feltárást és a holttestek exhumálását. Eddig 412 holttestet találtak a településen, egy részüket egy tömegsírban - írja a BBC.

16:21
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Mutatjuk, hol zajlanak a legbrutálisabb harcok Ukrajnában jelenleg

Megkezdődött az orosz-ukrán háború második szakasza, jelenleg az orosz erők elsődleges célja a teljes Donbasz régió és Dél-Ukrajna teljes elfoglalása, hogy szárazföldi hidat biztosítsanak a Krím félszigethez; az Institute for the Study of War kutatóintézet szerint az orosz erők Donyeck és Luhanszk megye egészének elfoglalására és a Herszon régió ellenőrzésének megtartására törekszenek.

A teljes hírt itt olvashatja.

16:42
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Kárpátalján is kijárási tilalmat rendeltek el

Kijárási tilalom lesz érvényben Kárpátalján az ortodox húsvét első napjára virradó éjszaka, kijevi idő szerint szombat este 23 órától vasárnap reggel 5 óráig.

A kijárási tilalmat a Kárpátalja Megyei Védelmi Tanács rendelte el a szombaton tartott rendkívüli ülését követően, amelyen a járási katonai közigazgatások, illetve a régió vallási szervezeteinek vezetői is részt vettek - jelentette be Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője. Az ukrán hírszerzés információi szerint az orosz erők Ukrajna-szerte rengeteg áldozattal járó provokációkat és rakétatámadásokat terveznek húsvét éjszakáján, beleértve a templomokat is.

"Az ellenség célja az, hogy pánikot keltsen és destabilizálja a helyzetet" - fogalmazott a kormányzó. Viktor Mikita elmondta, emiatt a hagyományos ételszentelést Ukrajna minden régiójában április 24-én 5 órától tartják. Kérnek mindenkit, hogy a kijárási tilalom után menjen templomba - tette hozzá.

Kárpátalján a háború kitörése óta első ízben hirdettek éjszakai kijárási tilalmat. A légiriadók az utóbbi hetekben szinte mindennaposakká váltak, azonban a Magyarországon kívül a Lengyelországgal, Szlovákiával és Romániával határos Kárpátalját mindeddig nem érte légicsapás.

16:56
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Súlyos harcok Harkovnál

Oleh Szinehubov, Harkov megye kormányzója arról számolt be, hogy az ukrán csapatok visszafoglaltak három települést az északkelet-ukrajnai nagyváros térségében.

"Ukrán fegyveres erőink tegnap reggel indított ellentámadása sikeres volt. Hosszú és ádáz küzdelem árán kiszorították az orosz csapatokat Bezruki, Szlatine és Prugyanka területéről" - mondta szombaton a kormányzó. Szinehubov elmondása szerint az elmúlt 24 órában ketten meghaltak és 19-en megsebesültek az orosz ágyúzás miatt Harkov térségében.

A védelmi tárca szóvivője szerint Harkovot "részben elzárták" az orosz erők, amelyek a várostól északnyugatra találhatóak és délen is próbálják megerősíteni állásaikat.

Az ország déli részén, az elfoglalt Herszon térségében, Herszon és Mikolajiv között a közigazgatási határokon igyekeznek megerősíteni állásaikat az orosz csapatok - mondta Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó.

17:13
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Rakéta csapódott be Odesszában

A helyi hatóságok szerint rakéta csapódott be Odesszában, a város egyik infrastruktruális intézménye sérült - írja a Sky News.

17:29
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Békére szólított fel húsvéti üzenetében a konstantinápolyi pátriárka

A béke melletti feltétel nélküli elkötelezettségre szólított fel szombaton idei húsvéti üzenetében I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka, a keleti ortodox keresztények szellemi vezetője.

"A húsvét a szabadság, az öröm és a béke ünnepe" - idézi a vallási vezetőt a Kathpress osztrák katolikus hírügynökség.

I. Bartholomaiosz úgy véli, hogy az egyház természeténél fogva béketeremtő feladatot lát el, és nemcsak az egész világ békéjéért imádkozik, hanem azt is feladata hangsúlyozni, hogy az embereknek tenniük is kell a békéért.

"Húsvét a megélt bizonyíték arra, hogy Krisztus a felszabadító szabadság, létezésünk alapja, sarokpontja és horizontja is" - hangsúlyozta a főpap.

17:43
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Meghalt 2 civil Luhanszkban

A luhanszki régió kormányzója szerint 2 civil meghalt szombaton egy orosz tüzérségi támadásban. Még két ember megsebesült Zolote településnél - írja a Sky News.

18:22
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Nem sikerült ma civileket evakuálni Mariupolból

A tervekkel ellentétben mégsem tudtak civileket evakuálni szombaton Mariupolból, közölte a város polgármesterének egyik tanácsadója. Korábban Irina Verescsuk miniszerelnök-helyettes jelentette be, hogy délre tervezik az evakuációt az ostromlott városból, ahonnan a háború kezdete óta állítólag több száz embert vittek Oroszországba - írja a The Guardian.

18:50
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

5 ember halt meg az odesszai támadásban

5 ember meghalt és 18 megsérült a szombati odesszai támadásban. Az ukrán légi parancsnokság szerint két rakéta egy katonai létesítménybe, kettő pedig lakóépületekbe csapódott be. Kettőt még azelőtt sikerült hatástalanítaniuk, hogy becsapódtak volna - írja a The Guardian.

19:24
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Két orosz tábornokot öltek meg Herszon közelében

Két orosz tábornokot öltek meg Herszon közelében - közölte az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatósága.

Egy másik kritikus állapotban van - írja The Guardian

Az ukrán hadsereg pénteken csapást mért az orosz 49. hadsereg parancsnokságára a megszállt regionális főváros, Herszon közelében. 

 A két tábornok ekkor halt meg, a harmadik pedig súlyosan megsebesült az ukránok szerint.

20:46
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Videón a rakétabecsapódás pillanatai Odesszában

A támadásban 5 ember meghalt és 18 megsebesült.

22:56
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Eddig csaknem 18 ezren folyamodtak menedékes státuszért Magyarországon

A hétvégén is folyamatosan érkeznek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Budapest, Harmat utca 131. szám alatt található ügyfélszolgálatára az orosz-ukrán konfliktus elől menekülők, ahol szombaton is benyújthatják a menedékes státusz iránti kérelmüket.

A kérelmezők közül többen már a "Menedékes" applikáción előzetesen kitöltött kérelmükkel érkeztek.

Az OIF saját fejlesztésű "Menedekes" elnevezésű mobil applikációja az OIF honlapjáról elérhető felületről "ukran2022.oif.gov.hu" tölthető le, ahol számos hasznos információ is található.

Az applikáció jelenleg Androidos készülékeken működik. A menedékes kérelem űrlap magyar és ukrán nyelven érhető el az applikációban.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta, a 2022. április 23. 6:00 órai adatok alapján 17 888 menedékes elismerés iránti kérelmet regisztrált.

00:14
április 23, 2022
Vágólapra másolva!

Civilek haltak meg a Harkovot ért támadásokban

Harkovot újabb támadások érték, melyben két ember meghalt, és legalább 19-en megsérültek – közölte Oleh Szinehubov, a régió kormányzója.

Helyi jelentések szerint kigyulladt egy acéláru-gyár és több autó összetört a polgári területeket ért támadásban – írja a BBC, hozzátéve, hogy nem tudta ellenőrizni az információk hitelességét.

08:56
április 24, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk lezárult

Ez a közvetítés már nem frissül, a legújabb eseményeket itt követheti nyomon: Orosz támadás az Azovsztal ellen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!