A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Egyre keményebb harcok Kelet- és Dél-Ukrajnában

Események

Ukrajna, 2022. szeptember 11.
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. szeptember 11-én közreadott videóról készített képen orosz ejtőernyős vállról indítható rakétát lő ki az ukrajnai mikolajivi-Krivij Rih-i déli frontszakaszon.
MTI/AP/A
Ukrajna, 2022. szeptember 11. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. szeptember 11-én közreadott videóról készített képen orosz ejtőernyős vállról indítható rakétát lő ki az ukrajnai mikolajivi-Krivij Rih-i déli frontszakaszon. MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 203. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
06:10
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Visszatér az normális élet a megszállt területekre

Csapatainkkal és a zászlónkkal együtt a normális élet tér vissza a megszállt területekre - mondta Volodomir Zelenszkij ukrán elnök esti videóüzenetében. Az elnök arról is beszélt, hogy a megszállók maradványait, a szabotázscsoportokat felderítik, a kollaboránsokat őrizetbe veszik és a teljes biztonságot helyreállítják.

06:12
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Pentagon: Ukrajna ellentámadása meglepte az oroszokat

Ukrajna ellentámadása Oroszország ellen a harkovi régióban nem volt meglepetés a szövetségesei számára - mondta a Pentagon sajtószóvivője, Pat Ryder légierő-dandártábornok szeptember 13-án. "Azt hiszem, ha valakit meglepett az orosz hadsereg reakciója, azok valószínűleg az oroszok voltak" - mondta Ryder.

06:15
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok visszavonulnak Melitopolból a Krímbe

Ivan Fedorov, a zaporizzsjai területhez tartozó Melitopol város polgármestere ezt annak alapján mondta, hogy a Krím bejáratánál fekvő Csonhar településnél orosz haditechnikai eszközök (menet)oszlopait észlelték.

06:49
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Teszt alatt az orosz-kínai partnerség

A moszkvai erők ukrajnai jelentős kudarcai tovább fogják tesztelni a Kína és Oroszország közötti "határtalan partnerséget", amikor vezetőik a héten, csütörtökön először találkoznak az invázió óta - írja elemzésében a The Guardian. 

"Mivel Oroszország nyomás alatt van a harctéren, Xi talán kénytelen lesz nagyobb retorikai támogatást kifejezni Oroszországnak, vagy legalábbis további kritikát megfogalmazni a NATO-val és az USA-val szemben" - áll az elemzésben.

Egyes elemzők szerint arra számítanak, hogy Putyin több segítséget kér Kínától az ukrajnai kudarcok után.

 

07:39
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Balaklija az oroszok távozása után - fotók

Az orosz hadsereg Izium mellett Balaklijából is kivonult a napokban, képek a visszafoglalt városból.

08:07
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5960, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6333 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az ORFK.

A beléptetettek közül a rendőrség 192 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 76 ember, köztük 31 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

08:23
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai katonai segély Ukrajnának

A Fehér Ház közölte, hogy az Egyesült Államok valószínűleg "az elkövetkező napokban" újabb katonai segélycsomagot jelent be Ukrajnának. Az orosz erők elhagyták védelmi állásaikat, különösen Harkovban és környékén, Ukrajna második legnagyobb városa térségében - közölte egy amerikai szóvivő.

09:03
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Kínzókamrát találtak Balaklijában - fotó

Ukrán tisztviselők szerint az orosz hadsereg által felállított kínzókamrát a most felszabadított Balaklijában állították fel. Szerhij Bolvinov, a Harkov megyei nemzeti rendőrségi nyomozóhivatal vezetője azt mondta, hogy 40 embert tartottak itt a megszállás alatt.

09:27
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz légicsapások Kelet-Ukrajnában

Az orosz erők kedden is számos polgári és civil infrastrukturális létesítményt támadtak Ukrajna keleti és déli részén - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Légitámadások és rakétacsapások, valamint nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerek révén az orosz erők településeket támadtak keleten a luhanszki és a donyecki területen, délen pedig a Dnyipropetrovszki, a Mikolajevi és a Cserkaszi területen.

09:53
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Mikolajivot az éjszaka folyamán lőtték az orosz erők

Olekszandr Sienkevics, Mikolajiv polgármestere szeptember 14-én kora reggel arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán Mikolajiv városát heves orosz ágyúzás érte, amely lakóépületeket rongált meg.

A mentőcsapatok és a közműszolgáltatók jelenleg is a helyszínen dolgoznak, miközben a támadások részleteit még tisztázzák - mondta Sienkevics.

10:23
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Az Oroszország vezette katonai szövetség ülést tart

Az Oroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Fehéroroszország és Tádzsikisztán alkotta Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete szeptember 14-én rendkívüli ülést tart, hogy megvitassák az Azerbajdzsán és Örményország közötti újabb összecsapásokat.

10:54
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság szerint Oroszország először vetett be iráni drónokat Ukrajnában

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közölte, hogy szeptember 13-án az ukrán erők arról számoltak be, hogy az ellentámadás során az ukrán erők lelőttek egy iráni Shahed-136 UAV-t a harkovi területen található Kupiansk közelében.

"Oroszország szinte bizonyosan egyre inkább más, súlyos szankciókkal sújtott államokból, például Iránból és Észak-Koreából szerzi be a fegyvereket, miközben saját készletei fogynak" - írta a minisztérium.

11:21
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország a nikopoli régiót bombázza

Valentyin Reznyicsenko, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója közölte, hogy az orosz erők szeptember 14-én éjszaka nehéztüzérséggel lőtték Nikopol és Marhanec településeket; 75 lövedéket lőttek ki.

Áldozatokról nem érkezett jelentés.

11:49
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Zaporizzsjában megerősítették a védelmi vonalat

"Hadseregünk készen áll, hogy szembeszálljon az ukrán fegyveresekkel és visszavágjon nekik, ha úgy döntenek, hogy támadásba lendülnek. A védelmi vonalat megerősítették, a tartalékokat megnövelték" - nyilatkozott a tisztségviselő.

Rogov szerint a polgári lakosságot egyelőre nem evakuálják.

Az orosz hadsereg, amely a múlt héten végrehajtott ukrán ellentámadás nyomán elvesztette az ellenőrzést Harkov megye szinte egésze felett, az általa függetlenként elismert szakadár Luhanszki Népköztársaság, valamint a Donyecki Népköztársaság nagy része mellett megszállva tartja Zaporizzsja megye Azovi-tenger felőli területeit és Herszon megyét. A megszállt területeken népszavazás megtartására történtek előkészületek, amelyen a helyi lakosság többsége Moszkva elképzelése szerint az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazna.

A helyi hatóságok több, szakadár és orosz ellenőrzés alatt álló településről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi támadást.

A donyecki régióban lévő Holmivszkij községben a belövések következtében négy polgári lakos életét vesztette, egy pedig megsebesült. Herszonban működésbe lépett az orosz légvédelem.

12:14
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt állítják az ukrán hadsereg vezetői

Az ukrán erők sikeresen visszaverték a Donyecki területen Avdiivka, Spirne és Majorszk közelében elkövetett támadásokat - írta az Ukrán Főparancsnokság beszámolójában.

Oroszország 3 rakétacsapást és 33 légicsapást indított az elmúlt napban.

12:39
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok által megszállt Luhanszki területen nincs mobilinternet

Oroszország utasította a helyi mobilszolgáltatót, hogy "biztonsági okokból" kapcsolja le a lakosok mobilinternetét - közölte Szerhij Haidai, a Luhanszki terület kormányzója szeptember 14-én.

13:19
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

A kínai és orosz államfő az ukrajnai háború miatt találkoznak

Hszi Csin-ping kínai államfő és Vlagyimir Putyin orosz államfő a hét végi találkozójukon az ukrajnai háborúról és más "nemzetközi és regionális témákról" tárgyalnak - közölte a Kreml.

A találkozóra Üzbegisztánban kerül sor, amely a nyugati világgal szemben "alternatívát" mutat majd - közölte a Kreml.

13:55
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Az USA még több fegyvert adhat Ukrajnának

"Egymás mellett vagyunk az ukránokkal, minden nap beszélünk velük" - mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

A háború kezdete óta az Egyesült Államok 15,2 milliárd dollár katonai segélyt nyújtott Ukrajnának.

14:25
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna az energiahálózat elleni orosz támadásokra számít

Ukrajna azt mondja, attól tart, hogy Oroszország fokozni fogja az energiahálózat elleni támadásokat a tél közeledtével.

Az elmúlt napokban pusztító orosz csapások sorozata érte Ukrajna áram- és fűtési infrastruktúráját, tömeges áramkimaradásokat okozva több keleti régióban.

"Arra számítunk, hogy az ilyen támadások mennyisége növekedni fog, és készen állunk a különböző forgatókönyvekre" - mondta Mihajlo Podoljak, Zelenszkij vezető tanácsadója.

Podoljak hozzátette, hogy az ukránoknak fel kell készülniük az áram- és hőellátási problémákra az elkövetkező hónapokban. A téli hőmérséklet gyakran mínusz 15 Celsius-fokig is lecsökken.

15:05
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok azt állítják, az orosz csapatok elhagyják Melitopolt

Az orosz csapatok kivonultak Melitopolból, Ukrajna déli, Zaporizzsjai területének második legnagyobb városából - közölte a város polgármestere.

Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere a Telegramon azt írta, hogy az orosz csapatok a Moszkvához csatolt Krím felé tartanak.

Elmondta, hogy katonai járművek sorait látták egy ellenőrző pontnál a Krím-félsziget és az ukrán szárazföld határán fekvő Csonhar falunál.

Melitopol március eleje óta az orosz erők megszállása alatt állt.

15:24
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

A keleti frontvonal egyre közelebb kerül a szakadár köztársasághoz

A kelet-ukrajnai harcok frontvonala közeledik a szakadár Luhanszki Népköztársaság (LPR) határaihoz - közölte az oroszok által támogatott LPR magas rangú parancsnoka.

Az orosz erők az LPR egészét ellenőrzésük alá vonták a február 24-i teljes körű ukrajnai inváziójukat követően, azzal a kimondott céllal, hogy egész Donbászt kiszakítsák Kijev ellenőrzése alól.

Az elmúlt héten indított villámgyors ukrán ellentámadás azonban visszaszorította az oroszokat, és most a frontvonal közelebb került az LPR önjelölt határaihoz - mondta Andrej Marocsko parancsnok.

15:53
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna NATO-ambíciói továbbra is fenyegetést jelentenek Oroszországra nézve

A Kreml szerint Ukrajna folyamatos törekvései a transzatlanti NATO katonai szövetséghez való csatlakozásra továbbra is fenyegetést jelentenek Oroszország biztonságára.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy újságírókkal folytatott telefonkonferencián azt mondta, hogy az Egyesült Államok vezette szövetséghez való ukrán csatlakozás gondolata "a legfőbb fenyegetés" Oroszország számára.

Mielőtt Oroszország február végén teljes körű inváziót indított a szomszédos Ukrajnában, Moszkva garanciákat követelt a NATO-tagoktól arra, hogy Ukrajnát soha nem veszik fel a szövetségbe.

16:25
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

India és Franciaország is a tárgyalások újrakezdését kéri

India és Franciaország ismételten tárgyalásokra szólított fel Oroszországot és Ukrajnát a háború lezárása érdekében.

"Vissza kell térni a párbeszédhez és a diplomáciához" - mondta Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter újságíróknak, miután Újdelhiben találkozott francia kollégájával, Catherine Colonnával.

India nem bírálta nyilvánosan Moszkva offenzíváját, annak ellenére, hogy Nyugaton, többek között Franciaországban is felháborodtak az invázió miatt.

16:49
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Közel 5000 ukrán katona fejezte be a kiképzést Nagy-Britanniában

Az Egyesült Királyság kormánya által indított művelet részeként az ukrán katonák speciális készségeket sajátítottak el az urbanizált területeken végrehajtott támadó és védekező akciók végrehajtására - jelentette az ukrán hadsereg.

17:40
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Üzent a rettegett csecsen vezér

Csecsenföld vezetője, Ramzan Kadirov az "erőszakos és legszkeptikusabb kommentátorokhoz" fordult, és azt mondta, hogy az orosz csapatok nem vonultak vissza sehova a különleges művelet során. Ezt Telegram-csatornáján cáfolta.

Szerinte az ilyen üzenetek csak nyugati provokációk. „Ne tévesszen meg senkit. Vannak olyan fogalmak, mint a taktika és a stratégia. A mi csapataink ezekben jobbak" – tette hozzá.

Kadirov elmondta, hogy az orosz hadsereg nem lőhet válogatás nélkül mindenkire, beleértve a civileket is, csak azért, hogy "csillapítsa a kanapén tudatlanok mániákus vágyait. Oroszország ebben a különleges műveletben igyekszik minimalizálni az emberi áldozatok számát" – hangsúlyozta.

„Igen, ha az én akaratom lenne, hadiállapotot hirdetnék az egész országban, és bármilyen fegyvert bevetnék, mert ma az egész NATO-tömbbel állunk háborúban " – zárta szavait Kadirov.

19:02
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Itt az orosz terv a gázszállításról

Oroszország három-öt éven belül képes az európai gázszállítást más országokba irányítani, ami akkor következhet be, ha az EU árplafont határoz meg az orosz gázra. Ezt üzleti képviselők és szakértők mondták az Izvesztyiának.

Az Orosz Föderáció már tárgyal Kínával, Indiával, Pakisztánnal és más országokkal való együttműködés bővítéséről – közölte a Szövetségi Tanács. "Az EU-ba irányuló szállítási volumen pótlásához szükséges a Szibéria Ereje 2 elnevezésű projekt Kínával való megvalósítása, gázvezetékek kiépítése Pakisztánba, Afganisztánba és Indiába, valamint saját technológiáink fejlesztése a gáz cseppfolyósítására" - közölte a Kereskedelmi és Iparkamara (CCI).

Korábban Oroszország évente több mint 200 milliárd köbméter gázt exportált, amelyből Európa mintegy 130 milliárdot tett ki. Ám hat hónap alatt a Gazprom 33%-kal csökkentette a FÁK-on kívüli országokba irányuló szállításokat – állapították meg elemzők.

19:19
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev nem mond le a NATO-tagságról

A Kijev által előterjesztett, az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákról szóló szerződéstervezet fenntartja az ország NATO-csatlakozásának szándékából eredő fenyegetést, ezért Moszkva negatívan reagálna az aláírására - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

Az ukrán elnöki hivatal kedden egy biztonsági megállapodástervezetet tett közzé, amely a Kijevnek nyújtandó nemzetközi garanciákat rögzíti. A dokumentum kötelező érvényű megállapodást javasol egyfelől Ukrajna, másfelől az Egyesült Államok, az EU tagállamai és több más ország között. A korábbi javaslatokkal ellentétben nem irányozza elő az ukrán NATO-csatlakozás elutasítását, Ukrajna semleges státuszát vagy Oroszország biztonsági kezesként való szerepvállalását.

A Kreml szóvivője hangsúlyozta, hogy Moszkva negatívan reagálna arra, ha aláírnák az Ukrajna által előterjesztett tervezetet. Mint mondta, az ukrán vezetésnek meg kell szüntetnie az Oroszországot fenyegető biztonsági kockázatokat.

"A jelenlegi status quo, a jelenlegi helyzet mellett aligha adhatna bárki nagyobb biztonsági garanciát adni Ukrajnának, mint az ország vezetése. Csakhogy az ország vezetésének olyan intézkedéseket kellene meghoznia, amelyek megszüntetik az Oroszországi Föderációt fenyegető veszélyt. Kijev tökéletesen tudja, hogy milyen intézkedésekre van szükség" - hangsúlyozta Peszkov.

Rámutatott, hogy a biztonsági garanciákról szóló ukrán tervezet továbbra is magában foglalja az ország NATO-csatlakozásának veszélyét, ami szerinte megerősíti, hogy "sürgős szükség" volt az orosz "különleges hadművelet" elindítására. Felhívta a figyelmet arra, hogy a dokumentumban nem esik szó Ukrajna semleges státuszáról.

Elmondta, hogy az orosz és az ukrán delegáció által tavasszal parafált megállapodástervezet "tartalmazott bizonyos biztonsági garanciákat is", de azok teljesen más jellegűek voltak. Hozzátette, hogy az ukrán fél visszavonta a szöveg jóváhagyását és "ez a folyamat már lezárult".

Peszkov szerint "abszolút semmi köze sincs a valósághoz" a Reuters hírügynökség értesülésének, amely szerint Dmitrij Kozak, az orosz elnöki hivatal helyettes vezetője a háború elején elérte Kijev előzetesen beleegyezését abba, hogy lemondjon a NATO-tagságról, ám a megállapodás lehetőségét Vlagyimir Putyin orosz elnök elvetette.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Szputnyik rádiónak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a Kijev által javasolt biztonsági paktum, amely előirányozná Ukrajna folyamatos nyugati anyagi támogatását "rabszolgasorba taszítaná az Európai Uniót", örökre megakadályozva az integrációt a gazdasági növekedés és a fejlődés helyreállításában. Hozzátette, hogy a tervezet több pontját, különösen azokat, amelyek a fegyverszállításokra vonatkoznak, már "sokkal nagyobb léptékben" amúgy is végrehajtják.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Telegram-bejegyzésében kedden azt írta, hogy az "ukrán nácik" nem fognak semmilyen biztonsági garanciákat kapni, különösen azért nem, mert a projektjük lényegében a harmadik világháború "prológusa". A politikus szerint a Kijev által javasolt megállapodás "majdnem ugyanazt jelenti, mint az Észak-atlanti Paktum 5. cikkének alkalmazása Ukrajnára", ami azt jelentené, hogy az ellene indított támadás esetén életbe lépne a szövetség kollektív védelme.
Medvegyev szerint a "különböző kaliberű nyugati főnököknek" meg kell érteniük, hogy hogy ez a "hisztérikus felhívás" közvetlenül összefügg a NATO és Oroszország közötti hibrid háborúval."Ha ezek a zavarodottak továbbra is féktelenül pumpálják a veszélyes fegyvereket a kijevi rezsimbe, akkor a katonai hadjárat előbb-utóbb egy másik szintre lép" - figyelmeztetett Medvegyev.

A katonai kampánynak a politikus szerint eltűnnek majd a látható határai, a felek fellépése pedig kiszámíthatatlanná válhat.

"A saját katonai forgatókönyvét fogja követni, új résztvevők bevonásával. Ez mindig is így volt" - írta a volt államfő.

19:40
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Friss számok az ukrán veszteségekről

Legkevesebb hatszáz fő lehet az ukrán hadsereg vesztesége az elmúlt nap folyamán az orosz légierő, rakétaerő és tüzérség csapásai nyomán - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentésben.

A tábornok azt mondta, hogy Mikolajiv-Krivij Rih irányában az ukrán 24. és 28. gépesített, a 46. légimozgékonysági és a 60. lövészdandár sikertelen támadási kísérletek során nyolc harckocsit, 13 csapatszállító harcjárművet, 11 egyéb páncélozott járművet és több mint 150 embert veszített. A donyecki régióban nagy pontosságú orosz légicsapások az 53., az 54. és 110. gépesített dandár, a 128. területvédelmi dandár és a 68. lövészdandár mintegy 250 katonájával végeztek, és több mint húsz haditechnikai eszközét tették üzemképtelenné Sziverszk, Verhnekamenszke, Nikolszke, Avdijivka, Novokalinove, Petrovszke, Novoszilka és Vremevka környékén. Zaporizzsja megyében, Novoszilivka, és Dobropillja térségében az orosz légierő precíziós fegyverei a 65. gépesített és a 68. gyalogos-hegyivadász dandár 70 katonáját és öt haditechnikai eszközét semmisítették meg. Harkiv megyében a 14. és a 93. gépesített dandár Dvoricsna, Balaklija és Kupjanszk területén 150 halottat és sebesültet, valamint tíz haditechnikai eszközt veszített.

A harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi egységek a szóvivő szerint a 25. ejtőernyős dandár, a 9. nemzetigárda-ezred, az 56. és a 61. gépesített lövészdandár, a 103. területvédelmi dandár és a Kraken "nacionalista" alakulat állásait támadták három régió hat településénél. Emellett megsemmisítettek négy rakéta-, tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt, valamint egy Uragan sorozatvetőt, egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-64 ütegelhárító radart és egy Sz-300-as föld-levegő rakétarendszer radarját. Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Mi-8-as helikoptert, fedélzetén egy diverzáns és felderítő csapattal, a légvédelem pedig lelőtt négy ukrán drónt, egy Tocska-U ballisztikus rakétát, valamint Vilha és HIMARS sorozatvetők hét, illetve 26 lövedékét.

Az orosz védelmi tárca szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 293 repülőgépet, 155 helikoptert, 1948 drónt, 374 légvédelmi rakétarendszert, 4921 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 835 rakéta-sorozatvetőt, 3386 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 5552 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

A donyecki területvédelmi parancsnokság Mikolajivka és Mikolajivka-2 település elfoglalásáról tett szerdán bejelentést. Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője azt mondta, hogy Marjinkánál sikerült megállítani és részben megsemmisíteni egy ukrán diverzáns csoportot. Beszámolója szerint Piszkiben és Pervomajszkében, ahol az ukrán erők az elmúlt nap folyamán áttöréssel próbálkoztak, "stabil" a helyzet, Horlivkánál pedig két támadást vertek vissza a szakadárok. Pusilin közlése szerint Artemivszk (Bahmut) külterületein a szakadár és orosz "szövetséges erők" megvetették a lábukat, és előrenyomulásra készülnek.

Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" tisztje a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy a Luhanszki Népköztársaság egész területe továbbra is a szakadár erők ellenőrzése alatt áll, de a frontvonal egyes szakaszokon már nagyon közel, mintegy tíz kilométerre húzódik a határtól.

A luhanszki hatóságok szerint az ukrán erők hat HIMARS-rakétát lőttek ki Perevalszk településre, ahol egy tizenéves gyerek halt meg, további négy ember megsebesült, egy középiskola pedig romba dőlt.

Vitalij Gancsev, az ukrán erők által visszafoglalt Harkiv megye oroszok által kinevezett katonai és polgári közigazgatásának vezetője a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a régióból nagyon sokaknak azért nem sikerült elmenekülniük, mert megszakadtak a kommunikáció csatornái. Az állította, hogy az ismét ukrán ellenőrzés alá került településeken fosztogatások kezdődtek, és külföldi "zsoldosok" polgári lakosokat lőnek agyon az utcán, amit a visszavonult orosz erők bűncselekményeiként próbálnak meg beállítani.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója közölte, hogy az ukrán oldalról érkező belövések miatt evakuálják az határhoz közeli Krasznij Hutor település lakosságát. Kedden Selajevo falut érte támadás a régióban, két embert megsebesítve, hétfőn pedig Logacsovka faluban életét vesztette egy ukrán állampolgárságú nő, további négy ember pedig megsérült ukrán támadásban.

Az orosz nemzeti gárda közölte, hogy Herszon és Zaporizzsja megyében több mint 130 embert vett őrizetbe, aki kapcsolatban állt ukrán nacionalista szervezetekkel, az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU) és az ukrán hadsereggel. A gárdisták tíz titkos fegyver- és lőszerraktárat is találtak. A tájékoztatás arra nem tért ki, hogy az akciókat mikor hajtották végre.

Vlagyivosztokban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hazaárulás gyanújával őrizetbe vett egy orosz állampolgárt, aki adatokat szolgáltatott ki Ukrajnának az orosz távol-keleti Tengermellék katonai és létfontosságú polgári infrastruktúrájáról.

20:15
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Kiderült, ki lesz Amerika új oroszországi nagykövete

Joe Biden amerikai elnök Lynn Tracyt, az Egyesült Államok örményországi diplomáciai képviseletének jelenlegi vezetőjét jelöli az oroszországi nagyköveti posztra

- írja a lenta. Washington már tájékoztatta Moszkvát arról, hogy Tracyt oroszországi kívánja kinevezni. Az amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy Oroszország diplomáciai kapcsolatokat akar majd fenntartani az Egyesült Államokkal, ezért nem fog akadályt emelni Tracyt ellen. Tracy 1987 és 1990 között Moszkvában élt, és tud oroszul. Ő lesz az első nő, aki betölti ezt a posztot.

21:28
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz: Nem tapasztalható változás Putyin hozzáállásában

Nem tapasztalható változás Vlagyimir Putyinnál az Ukrajna ellen indított háborújának megítélésében - mondta Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben az orosz elnökkel előző nap telefonon folytatott megbeszéléséről. A kancellár - aki legutóbb május végén beszélt az orosz államfővel - Irakli Garibasvili georgiai kormányfővel tartott tájékoztatóján kérdésre elmondta: a több mint három hónapos megszakítás után folytatott párbeszéd alapján úgy látja, az orosz elnökben "sajnos" nem érlelődött meg az a felismerés, hogy "hiba volt elindítani ezt a háborút", és nem tűnik úgy, mintha változna a hozzáállása, noha nap mint nap egyre világosabb, hogy a béke felé vezető utat egyedül az orosz csapatok teljes kivonása nyithatja meg. Arra a kérdésre, hogy Németország hajlandó-e Kijev kérését teljesítve első és egyedüli országként nyugati gyártmányú harckocsikkal is támogatni Ukrajnát, kijelentette, hogy továbbra is csak a partnerekkel egyeztetve küldenek fegyvereket az orosz támadás ellen védekező ukrán erőknek.

22:08
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Meghosszabbította az EU az oroszellenes szankciókat

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács szerdán további hat hónappal, egészen 2023. március 15-ig meghosszabbította az Ukrajna területi integritásának, szuverenitásának és függetlenségének aláásásáért vagy veszélyeztetéséért felelős személyekkel szemben hozott korlátozó intézkedések időtartamát - olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményében. A szankciók eddig 1206 személyt és 108 szervezetet érintenek. Válaszul Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójára, az EU vezető orosz politikai képviselők, oligarchák, katonai személyek és Kreml-párti propagandisták ellen vezetett be szankciókat. Emellett az EU példátlan intézkedéseket fogadott el azzal a céllal, hogy jelentősen meggyengítse Oroszország gazdaságát, és korlátozza hadviselési képességét - olvasható a tanácsi közleményben.
A tanács felszólította Oroszországot, hogy azonnal és feltétel nélkül vonja ki hadseregét Ukrajna teljes területéről, tartsa tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot. Azt is hangsúlyozta, hogy Oroszországot, Fehéroroszországot valamint háborús bűnökért felelős személyeket a nemzetközi joggal összhangban felelősségre kell vonni tetteikért. "Az Európai Unió rendíthetetlenül elkötelezett amellett, hogy segítse Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni önvédelemhez való eredendő jogának gyakorlásában"- húzta alá az uniós testület.

22:18
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Nem lesz béketárgyalás Kijev és Moszkva között

Nem várható rövidesen béketárgyalások megkezdése Moszkva és Kijev között -mondta szerdán New Yorkban az ENSZ-főtitkára, miután telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

"Naivitás lenne azt hinni, hogy közel vagyunk egy békeszerződéshez" - jelentette ki António Guterres. Az ENSZ kétségkívül kész hozzájárulni a konfliktus megoldásához, de "minimális" annak az esélye, hogy eljussunk ide - tette hozzá. Guterres Putyinnal megvitatta a fekete-tengeri gabonaexportról kötött megállapodás, a hadifoglyok és az orosz kézen lévő dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű kérdését is. Guterres abszolút fontosnak nevezte, hogy feloldják az orosz műtrágyaexport útjában álló akadályokat. A nemzetközi közösségnek meg kell oldania az orosz műtrágyák piacra juttatásának kérdését, ellenkező esetben a világnak jövőre élelmiszerhiánnyal kell szembenéznie - szögezte le a főtitkár az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakával kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

23:01
szeptember 14, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok közvetlenül beavatkozik a háborúba

Washington kijelentései, miszerint nem avatkoznak be a háborúba, nevetségesek, a tények mást mutatnak – mondta Anatolij Antonov orosz amerikai nagykövet szeptember 14-én, írja az IZ. A diplomata hozzátette: az Egyesült Államok mindent megtett annak érdekében, hogy Ukrajnát a nyugati fegyverek gyakorlóterévé tegyék. Antonov szerint, ha az Egyesült Államok 300 km hatótávolságú ballisztikus rakétarendszereket küld Ukrajnába, amelyekkel már orosz városokat is támadhatnak, annak beláthatatlan következményei lennének.

06:23
szeptember 15, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!