A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Amerika atombombákat telepít Európába, teljes Közép-Ukrajna áram nélkül maradhat

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal orosz ukrán háború
Az Ukrán Nemzeti Gárda egyik tagja aknavetővel lő egy orosz állást a frontvonal mentén Harkov régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 246. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
06:04
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző közvetítésünket ITT TALÁLJA.

06:23
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az energiaszférában is harcolnak

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök emlékeztetett: a  hagyományos frontvonal mellett az energetika területén is meg kell vívni a harcukat Oroszországgal. Köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az energiarendszer működőképességének fenntartásában. Egyelőre tudatos, vészhelyzeti energiafogyasztást kért valamennyi felhasználótól.

06:27
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

A frontvonal helyzete nem változott

A frontvonal helyzete nem változott lényegesen - mondta az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint a leghevesebb csaták most a Donyeck régióban zajlanak: Bahmut irányában és Avdijivkában. Hősnek nevezett minden ukrán katonát, aki ebben a térségben szolgál, mert hónapok óta koncentrált tüzérségi csapásoknak vannak kitéve.

"Általánosságban elmondható, hogy a fronton mindenhol erősítjük pozícióinkat, csökkentjük a megszállók képességeit, tönkretesszük logisztikájukat, és jó hírekkel készülünk Ukrajna számára" - mondta az elnök.

06:46
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Közel 250 orosz helikoptert lőttek le

Az ukrán elnök beszámolója szerint az ukránok által lelőtt orosz helikopterek száma megközelíti a 250-et. "Az orosz megszállók már annyi felszerelést – repülőgépet és egyéb hadieszközt – veszítettek, mint amennyi a világ hadseregeinek nagy részénél nincs és nem is lesz szolgálatban. Köszönetet mondok minden harcosunknak az ellenség ilyen fokozatos és visszafordíthatatlan demilitarizálásáért" - mondta Volodimir Zelenszkij.

07:08
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Hiperszonikus rakétát tesztelt a Pentagon

Az Egyesült Államok sikeresen elindított egy hiperszonikus rakétát – közölte a Pentagon. Az amerikai haditengerészet szerint a NASA Virginia állambeli Wallops Flight Facility bázisáról indított rakétával tesztelték a kommunikációt, a navigációs berendezéseket és a fejlett anyagokat, amelyek képesek ellenállni a hiperszonikus környezet hőjének. A hiperszonikus rendszerek a hangsebesség sokszorosával repülnek, jellemzően 3500 mph (5633 km/h) vagy nagyobb sebességgel. A szerdai teszthez egy, az eddigieknél kisebb és megfizethetőbb hangzású rakétát használtak.

Szerdán az orosz stratégiai nukleáris erők is gyakorlatot hajtottak végre, melynek keretében ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek többszöri kilövését gyakorolták.

07:34
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb fogolycsere

Az ukrán elnök bejelentette további tíz ukrán hadifogoly kiszabadulását. Egyben arra emlékeztetett, hogy minél több orosz katona kerül ukrán fogságba, annál könnyebb tárgyalni az ukrán foglyok szabadon engedéséről. Arról nem beszélt, hogy a mostani fogolycsere alkalmával hány orosz hadifogoly szabadult ki.

07:59
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Migrációs válság fenyeget

Éjszakai videóüzenetében azt mondta az ukrán elnök, hogy Oroszország ismét súlyosbítani akarja a globális élelmiszerválságot, vissza akarja hozni az éhínség veszélyét. Ennek tudja be, hogy már 175 teherhajó vár ukrajnai berakodásra, de az oroszok egyre lassabb ellenőrzése miatt napról napra nő a veszteglő hajók száma. Ez szerinte nem csak kereskedelmi probléma. Emberek milliói nem jutnak élelmiszerhez, ami a termékek árának még nagyobb emelkedésével fenyeget Afrikában, Ázsiában és Európában egyaránt. "Ha Oroszországnak sikerül végrehajtania a negatív forgatókönyvet, annak egy újabb nagyszabású migrációs válság lesz a vége" - mondta az ukrán elnök.

08:16
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. október 26-án az ukrán-magyar határszakaszon 5419 lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4917 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 230 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. október 26-án 178 ember, köztük 69 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:42
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz erők csapást mértek Zaporizzsjára

Anatolij Kurtev, Zaporizzsja megbízott polgármestere arról számolt be, hogy az éjszaka az orosz erők csapást mértek a városra és környékére, ami tüzet okozott. Áldozatokról és a károkról egyelőre nincs információ.

09:00
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev megyét is lőtték az éjjel

A kijevi terület kormányzója, Olekszij Kuleba arról számolt be, hogy az orosz erők tűz alá vették a kijevi megye egyik közösségét. Kuleba nem árulta el a támadás helyét, de azt mondta, hogy a mentők a helyszínen tartózkodnak. Az első információk szerint nincs áldozat.

09:11
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

19 kamikaze drónt lőtt le Ukrajna

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy október 26-án két órán belül a légvédelmi erők 17 iráni gyártmányú kamikaze drónt lőttek le, míg további két Shahed-136 drónt a védelmi erők más egységei semlegesítettek Odessza, Mikolajiv és Vinnicja megyékben.

09:25
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Kigyulladt 12 üzemanyagtartály

A helyi média az oroszok által telepített segélyszolgálatra hivatkozva arról számolt be, hogy október 26-án a késő esti órákban 12 üzemanyagtartály gyulladt ki az oroszok által megszállt Donyeck megyei Sahtarszkban.

09:47
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnában járt a CIA igazgatója

A CIA igazgatója, William J. Burns a hónap elején találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel és más tisztségviselőkkel – jelentette az egyik amerikai hírcsatorna október 26-án két meg nem nevezett forrásra hivatkozva. „Ott tartózkodva megerősítette az Egyesült Államok azon kötelezettségvállalását, hogy támogatást nyújt Ukrajnának az orosz agresszió elleni harcban, beleértve a hírszerzési információk folyamatos megosztását" – idézték az egyik amerikai tisztviselőt.

10:07
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

ISW: Putyin katonai győzelemre törekszik

Az amerikai központú Institute for the Study of War (ISW) agytröszt jelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi nyilatkozatai azt jelzik, hogy Oroszország „továbbra is katonai győzelemre törekszik Ukrajnában és rendszerváltásra Kijevben". Az ISW szerint Putyin retorikáját, miszerint Ukrajna „elvesztette szuverenitását" a Független Államok Közösségével folytatott megbeszélésen, megerősítette Vjacseszlav Volodin duma-elnök, aki szerint „Ukrajna elvesztette a képességét, hogy államként létezzen" és „Ukrajnát a NATO megszállta." Ez a nyelvezet összeegyeztethetetlen az egyenlő alapon folytatott tárgyalásokkal a tűzszünetről, nem beszélve az Oroszország által megkezdett konfliktus megoldásáról – írja az ISW.

10:23
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az időjárás nehezíti az ukrán ellentámadást

A csapadékos időjárás nehezíti Kijev ellentámadását az orosz erők ellen a déli Herszon régióban – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. "Ukrajna déli része mezőgazdasági régió, és sok öntöző- és vízelvezető csatornánk van, amiket az oroszok lövészárokként használnak" - mondta Reznikov, aki szerint az esős időszak miatt nagyon nehéz a térségben kerekes harci szállítójárműveket használni, ezért az ukrán ellentámadás sokkal nehezebb Herszon térségében, mint volt Harkov irányába.

10:40
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

17 ukrán katona holttestét exhumálták Harkovban

Az ukrán hatóságok exhumáltak egy tömegsírt Harkov térségében, amelyben feltehetően 17 ukrán katona holtteste volt, akik meghaltak az orosz erőkkel vívott harcokban mintegy hat hónappal ezelőtt. Szergej Siszkov törvényszéki nyomozó szerint a férfiakat áprilisban ölték meg az orosz offenzíva során a Borova melletti faluban, Harkov és Luhanszk régió határán. A közösség tagjai értesítették a hatóságokat a tömegsírról, miután az ukrán erők a közelmúltban visszafoglalták a területet.

10:55
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Észtország a védelmi kiadások emelésére sürgette az új brit kormányfőt

Rishi Sunak brit miniszterelnököt az Egyesült Királyság védelmi kiadásainak emelésére sürgette Észtország. Urmas Reinsalu észt külügyminiszter azt mondta a BBC-nek, hogy "létfontosságú", hogy minden NATO-tagország a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát védelemre költse. Rishi Sunak korábban "önkényesnek" minősítette az ilyen célokat. Az Egyesült Királyság jelenleg a GDP valamivel több mint 2%-át költi védelemre.

A NATO becslései szerint az Oroszországgal közel 300 kilométeres határon osztozó, 1,3 millió lakosú Észtország 2022-ben a GDP-jének 2,3%-át költi védelemre, ezt 2024-re 3%-ra emelik.
A NATO-tagországok 2014-ben kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2024-ig a GDP-jük legalább 2%-át védelemre fordítják. Idén várhatóan csak kilenc tagállam teljesíti ezt a célt.

11:42
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő amerikai háborús provokáció

Az Egyesült Államok decemberig eljuttatja az újfajta gravitációs nukleáris bombáit az európai NATO-bázisokra. Mindez azt jelenti, hogy a tervezett dátumot előrébb hozták, állítólag így akarnak reagálni az orosz fenyegetésre, de valójában ez csak egy újabb ürügy arra, hogy az amerikaiak még több atombombát telepíthessenek az orosz határra.

A B61-12 gravitációs nukleáris bombákat eredetileg jövő tavasszal szállították volna Európába, azonban ezt az időpontot idén decemberre módosították az amerikaiak, számolt be róla a Politico két, az ügyre rálátó forrástól.

Az új, fejlettebb fegyverekkel fogják majd leváltani a jelenleg Európában tárolt régebbi típusú bombákat, amelyeket a NATO-tagállamok egy esetleges atomháború esetén bevethetnek majd.

A Pentagon évek óta arról beszél, hogy az atombombák fejlesztésére komoly szükség van, egyrészt a modernizáció, másrészt az atomfegyverek tárolásának biztonsága miatt. A Pentagon szóvivője a Politico kérdéseire válaszolva elmondtam, hogy a B61 fejlesztése már évekkel ezelőtt megkezdődött, a régebbi fegyverek lecserélése pedig biztonságos és felelősségteljes művelet lesz.

11:59
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz gazdaság alkalmazkodik a szankciókhoz

Makszim Resetnyikov orosz gazdasági fejlesztésért felelős miniszter Bakuban, az Eurázsiai Gazdasági Fórumon elmondta, hogy Oroszország a vártnál gyorsabban alkalmazkodott a szankciók által okozott új gazdasági helyzethez.

Resetnyikov szerint a gazdasági helyzet stabilizálódott, megkezdték a külkapcsolatok újraszervezését és strukturálisan alakították át az orosz gazdaságot. Hozzátette, hogy a gazdasági adatokból kivehető, hogy a folyamat sikeres, még a vártnál is gyorsabban alkalmazkodott Oroszország az újfajta kihívásokhoz.

12:24
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az USA profitált az európai szövetségesek kudarcából

Igor Szecsin, az orosz energetikai óriás a Rosneft vezetője, és az egyik legbefolyásosabb orosz szerint egyre több európai politikus és szakértő kritizálja az Egyesült Államokat, amiért Washington rajtuk profitál. Szecsin szerint Amerikában a gázár ötször alacsonyabb, mint Európában, és politikai okai vannak a mostani energetikai krízis hátterében.

Az Eurázsiai Gazdasági Fórum kijelentette, hogy az orosz olajra és gázra bevezetni kívánt ársapka felrúgja a piaci szabályokat, de emellett semmibe veszi a nemzetállamok saját erőforrásainak értékesítéséhez való jogát.

"Gyakorlatilag azt mondják, hogy a "rossz" államoknak nincs joga saját erőforrásaihoz, mert a "jó" országoknak nincsenek erőforrásaik és nagyobb szükségük van rá. Persze az Egyesült Államokkal szemben semmilyen korlátozás nincs érvényben" - húzta alá.

12:42
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Súlyos ukrán veszteségek Herszonnál

Kirill Sztremuszov, Herszon térség helyettes vezetője szerint az ukrán csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek, amikor támadást indítottak az orosz állások ellen. Hozzátette, hogy a frontvonal nem változott, sikerült stabilizálni a helyzetet. Kijev amerikai HIMARS-rakétarendszerekkel is támadni próbált, de az orosz légvédelem minden bejövő rakétát lelőtt.

13:01
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Bevetés közben az orosz tankelhárítás - videó

13:10
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai videón az FSZB moszkvai gyakorlata

13:24
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ukránok támadtak egy orosz családra Franciaországban

Egy ukrán társaság rátámadt egy orosz családra a francia Deauville-ben, ezt követően pedig a rendőrség nem volt hajlandó elfogni a tetteseket. Az egyik megtámadott orosz elmondta, hogy később Párizsba érkezve is jelentették az ügyet a rendőrségen. Az apját fizikailag is bántalmazták, őt pedig származása miatt fenyegették meg. Az orosz nő elmondta, hogy az ukránok az esetet követően megmutatták útlevelüket a rendőröknek és különleges elbánást kértek - írja a Ria Novosti.

13:34
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben

13:57
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Több ezer drón gyártását kezdi Oroszország

Az Almaz-Antey orosz vállalat, amely részese a katonai-ipari komplexumnak, bejelentette, hogy év végéig körülbelül ezer drónt fognak legyártani, ráadásul lényegesen olcsóbban, mint a külföldi vállalatok.

14:09
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnában egy docens bírságot kapott, mert nem ukránul beszélt

A Nemzeti Repüléstechnikai Egyetem egyik docense pénzbírságot kapott, mert két alkalommal nem ukránul beszélt az egyetemen. Az egyik diákja jelentette fel őt, ezt követően döntöttek az illetékes hatóságok. Ez az első alkalom, hogy valaki bírságot kapott a nemzeti nyelvhasználat megszegése miatt - írja az Izvesztija.

14:19
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Titokzatos égi jelenség az orosz város felett

14:28
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Elképesztő fordulat: Moszkva üzent

Dimitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint Vlagyimir Putyin semmilyen üzenetet nem küldött Volodimir Zelenszkij számára, hiába állította azt korábban Bissau-Guinea elnöke az ukrán elnökkel folytatott megbeszélésen. Peszkov elmondta, hogy Oroszországnak valóban célja a béketárgyalás, azonban Putyin csak arról tájékoztatta Bussau-Guinea elnökét, hogy milyen lehetőségek vannak egy esetleges orosz-ukrán tárgyalásra.

Emellett kijelentette, hogy Lengyelország azon állítása, amely szerint 1945-ben a szovjet csapatok nem hoztak felszabadítást, óriási hazugság.

Mint ismert, Shisoku Embalo, Bissau-Guinea elnöke nemrég Volidimir Zelenszkijnek ukrán elnökkel találkozott és azt állította, hogy Putyin rajta keresztül azt üzente, hogy Oroszország hajlandó tárgyalni Ukrajnával a békéről. Most viszont kiderült, hogy nem volt ilyen üzenet, Embalo eddig ismeretlen okok miatt valótlant állított.

Zelenszkij viszont elmondta, hogy Ukrajna nem hajlandó tárgyalni az oroszokkal, minden bizonnyal erre utasította őt az Egyesült Államok.

Az amerikai érdek, hogy minél tovább legyen háború, amin nem csak az amerikai fegyverlobbi keres hatalmas összegeket, hanem a csepfolyosított gáz eladásai is az egekbe nőttek. Utóbbit ráadásul a piaci ár négyszereséért vásárolja meg az Európai Unió. Szintén érdemes megjegyezni, hogy Brüsszel ezzel gazdasági és politikai szempontból is amerikai gyarmattá változtatja Európát, mindezt úgy, hogy közben elszegényítik a blokkot.

14:36
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Hatalmas tűz Donyeckben a bombázás után - videó

15:28
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

A republikánusok 71 százaléka szerint nem kell segíteni Ukrajnának

A The Hill nemrég arról írt, hogy csak a republikánusok 29 százaléka tartja úgy, hogy az Egyesült Államoknak kötelessége segíteni Ukrajnának, miközben az amerikaiak 58 százaléka egyenesen ellenzi a segítségnyújtást. A Morning Consult felmérése kiemeli, hogy a demokraták 56 százaléka kötelességnek tartja Ukrajna támogatását és a pártpreferenciával nem rendelkezők 38 százaléka érez hasonlóan.

15:46
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai ukrán bejelentés az újabb orosz támadásról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy Oroszország október 27-én hajnalban sikeres támadást hajtott végre a Közép-Ukrajna áramellátásáért felelős energetikai létesítmény ellen, így fennáll a veszély, hogy a teljes térség, beleértve Kijevet, áram nélkül marad. Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, még szigorúbb intézkedéseket hoznak.

15:56
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Videón az ukrán bombázás következménye

16:10
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Brutális képek a lángoló kijevi energetikai létesítményről

17:02
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország fenyegetést küldött Brüsszelnek

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint Oroszország válaszlépéseket tesz, amennyiben az Európai Unió megpróbálja elkobozni a befagyasztott orosz pénzeket.

17:46
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ennyivel csökkent az orosz gázszállítás Európába

A Novatek adatai szerint az elmúlt 4-5 hónapban 50 milliárd köbméterrel csökkent az Oroszországból Európába szállított gáz mennyisége, október 1-ig 47 százalékkal - számolt be róla a Lenta.

18:08
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Térképen a front jelenlegi állása

18:32
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Bombázás után lángokban egy olajraktár - videó

19:05
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin rendkívüli bejelentést tett

Vlagyimir Putyin legújabb beszédében kijelentette, hogy Oroszország nem a Nyugat ellensége. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok viszont nem tud semmit ajánlani a világ számára. Az orosz elnök arról is beszélt, hogy a nyugati egység szétesett, a nyugati hatalmak pedig számos lépést tettek az ukrán válság eszkalációjára. Putyin szerint új világrend van születőben, és a Nyugatnak előbb vagy utóbb el kell gondolkoznia a jövőn. Kijelentette: a Nyugat azt csinál, amit akar, de ezt Oroszországra nem kényszeríthetik.

Soha senki sem mondhatja meg Oroszországnak, hogy milyen társadalmat építsünk" - jelentette ki.

Putyin megemlékezett arról, hogy az amerikaiak légicsapásban megölték Szolejmáni iráni parancsnokot, egy idegen ország területén, és ezért senki sem vonhatta őket felelősségre. Az orosz elnök arról is beszélt, hogy a következő évtized a legfontosabb évtized lesz a nagy hon védő háború óta.

19:46
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva figyelmeztette a Nyugatot: Oroszország célba veheti a kereskedelmi műholdakat

Az orosz külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője szerint az Egyesült Államok és szövetségeseinek kereskedelmi műholdjai célponttá válhatnak Oroszország számára, ha részt vesznek az ukrajnai háborúban.

Oroszország, amely 1957-ben felbocsátotta a világűrbe a Szputnyik-1-et, az első ember alkotta műholdat, 1961-ben pedig eljuttatta az első embert a kozmoszba, jelentős támadó űrkapacitással rendelkezik, ahogyan az Egyesült Államok és Kína is. Oroszország 2021-ben műholdellenes rakétával semmisítette meg egyik saját műholdját.

Konsztantyin Voroncov, az orosz külügyminisztérium illetékes igazgatóhelyettese az ENSZ Közgyűlés Első Bizottságának ülésén elmondta, a kereskedelmi műholdak legitim célpontjává válhatnak egy csapásnak azt követően, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei a világűrt a nyugati dominancia érvényesítésére próbálják felhasználni.

Voroncov kifejtette, hogy a nyugati műholdak használata az ukrán háborús erőfeszítések támogatására "rendkívül veszélyes tendencia". Hozzátette, provokatív, hogy a Nyugat ilyen műholdakat használ Ukrajna támogatására.

20:56
október 27, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin: Oroszország nem szándékozik atomfegyvert bevetni Ukrajnában

Oroszország nem szándékozik atomfegyvert bevetni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtöki moszkvai plenáris ülésén.

Putyin azt hangoztatta, hogy Moszkva sohasem fenyegetőzött az atomfegyver bevetésével, és azt mondta hogy ezzel szemben a Nyugat, mások mellett Liz Truss volt brit miniszterelnök a "nukleáris zsarolás" eszközéhez folyamodott.

Az orosz elnök szerint Ukrajna rendelkezik a "piszkos bomba" előállításának technológiájával, most pedig mindent elkövet, hogy eltüntesse annak nyomait, hogy erre elő is készült.

06:36
október 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!